Voor personen met de nationaliteit van een EU/EER-land of Zwitserland en hun familieleden gelden andere voorwaarden.
Bij adoptie gaat het om een buitenlands kind dat in Nederland gaat wonen in een gezin dat het kind heeft geadopteerd. Ga voor meer algemene informatie over adoptie naar
de website van de Stichting Adoptievoorzieningen.
Is 1 of zijn beide adoptie-ouders van het adoptiekind VK-onderdaan met een verblijfsdocument Terugtrekkingsakkoord EU-VK? Dan vraagt u voor uw adoptiekind ook een verblijfsdocument Terugtrekkingsakkoord aan. Lees meer over gezinshereniging na Brexit.
Bij een pleegkind gaat het om een buitenlands kind dat in Nederland gaat wonen in het gezin van naaste familieleden (grootouders, (half)broers, (half)zussen, zwagers, schoonzussen, ooms of tantes). Het pleegkind kan in het land van herkomst niet verzorgd worden door naaste bloed- of aanverwanten. De opname van het kind in het pleeggezin in Nederland vloeit voort uit een soort morele verplichting. Het verblijf van het pleegkind in Nederland mag er niet uitsluitend op gericht zijn om het kind hier in grotere materiële welstand op te laten groeien.
De informatie op deze pagina geldt niet voor kinderen die door adoptie de Nederlandse nationaliteit hebben gekregen. Een minderjarig kind krijgt door een adoptie in het buitenland de Nederlandse nationaliteit als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:
Er zijn een aantal voorwaarden die voor iedereen gelden. Daarnaast gelden voor u en uw kind de volgende voorwaarden:
Daarnaast beschikt u over een Statement of Approval afgegeven door de Centrale autoriteit Internationale Kinderaangelegenheden van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, als het gaat om een adoptie op grond van het Haags adoptieverdrag óf over een “ beginseltoestemming op naam” afgegeven door de Centrale autoriteit Internationale Kinderaangelegenheden van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, als het gaat om een niet- Verdragsadoptie. Hierin heeft de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid u toestemming gegeven om uw buitenlandse adoptiekind (de personalia van het kind staan vermeld in het document) op te nemen in uw gezin ter adoptie.
U hebt een zelfstandig voldoende en duurzaam inkomen.
Voor Turkse onderdanen en hun familieleden kunnen andere voorwaarden gelden.
Deze aanvraag kost € 69.
In het aanvraagformulier staat welke documenten u met de aanvraag moet meesturen.
Officiële buitenlandse documenten moet u laten legaliseren en vertalen naar het Nederlands, Engels, Frans of Duits.
Op 29 mei 1993 is het Haags Adoptieverdrag gesloten. Hierin hebben 66 landen afspraken vastgelegd over samenwerking op het gebied van interlandelijke adoptie (adopties tussen twee landen). Het gaat zowel om 'zendende' als 'ontvangende' landen. Het doel van de afspraken is de adoptieprocedure zo zorgvuldig mogelijk te laten verlopen. De belangen en rechten van het kind staan centraal.
In deze wet staan de criteria, voorwaarden en eisen waaraan aspirant adoptiefouders moeten voldoen.
Voor meer informatie over adoptie, zie de website van de Stichting Adoptievoorzieningen: www.adoptie.nl.
De volgende personen zijn gemeenschapsonderdaan:
Een referent is een persoon, werkgever of organisatie die belang heeft bij de overkomst van een vreemdeling naar Nederland. Een referent heeft rechten, maar ook plichten ten opzichte van deze vreemdeling. De referent kan voor de vreemdeling vanuit Nederland de procedure opstarten.
Dit is een document waarmee u kunt reizen buiten uw eigen land, bijvoorbeeld een paspoort.
De wettelijk vertegenwoordiger is iemand die een andere persoon vertegenwoordigt en namens hem mag handelen. Bijvoorbeeld (een) ouder(s) of voogd (van een minderjarige) óf een curator (van een meerderjarige).
De machtiging tot voorlopig verblijf is een visum dat u nodig hebt als u langer dan 90 dagen in Nederland wilt verblijven. Voor meer informatie, zie Machtiging tot voorlopig verblijf (mvv).
Een land van bestendig verblijf is een land (anders dan het land van herkomst) waar u langer dan 3 maanden rechtmatig mag zijn. Dit betekent dat u daar een geldige verblijfsvergunning hebt. Of u bent in afwachting van een verblijfsaanvraag. Bent u in een land in uw vrije termijn? Of met een visum kort verblijf (max. 3 maanden)? Dan is dit geen bestendig verblijf.
Een TWV is een tewerkstellingsvergunning. De werkgever vraagt de TWV aan bij UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen). UWV toetst onder andere of er geen werknemer met de Nederlandse, EU/EER of Zwitserse nationaliteit is die geschikt is voor de baan.