Verblijfsvergunning pleegkind

Laatste update: 12 januari 2024

Om bij u in Nederland te kunnen wonen, heeft uw buitenlandse pleegkind een verblijfsvergunning nodig. Lees wat de voorwaarden zijn en hoe u de verblijfsvergunning aanvraagt.

Voorwaarden

Alles uitklappen Alles inklappen
 • Pleegkind behoorde in land van herkomst al tot uw gezin

  open minus
 • Pleegkind behoorde in land van herkomst nog niet tot uw gezin

  open minus

Procedure en kosten

De aanvraagprocedure van de verblijfsvergunning bestaat uit de volgende stappen:

Alles uitklappen Alles inklappen

Aanvraagformulieren

Download het juiste formulier. Vul het formulier in en verstuur het per post.

De verblijfsvergunning

Wat u nog meer moet weten over de verblijfsvergunning:

Tbc-onderzoek

Hebt u bij de aanvraag aangegeven dat uw pleegkind een onderzoek naar tuberculose (tbc) laat doen? Maak dan een afspraak bij de Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (GGD). Doe dit binnen 3 maanden nadat het kind de verblijfsvergunning heeft gekregen. Neem mee naar de afspraak:

Werken met de verblijfsvergunning

Op de achterkant van de verblijfsvergunning staat of het kind mag werken. Of het kind mag werken, hangt af van uw arbeidsrechten:

 • Bent u Nederlander? Dan staat op de verblijfsvergunning van het kind 'arbeid vrij toegestaan. TWV niet vereist'. De afkorting TWV staat voor tewerkstellingsvergunning.
 • Hebt u een verblijfsvergunning? Dan krijgt het kind dezelfde arbeidsrechten als u. 
 • Hebt u een TWV nodig om te werken? Dan heeft het kind ook een TWV nodig. 
 • Mag u niet werken? Dan mag het kind ook niet werken. 


In de volgende situaties krijgt het kind andere arbeidsrechten dan u:

 • U hebt een verblijfsvergunning als kennismigrant, wetenschappelijk onderzoeker of bent houder van de Europese Blauwe Kaart. Het kind mag vrij werken. Op het verblijfsdocument van het kind staat 'Arbeid vrij toegestaan. TWV niet vereist'.
 • U hebt een verblijfsvergunning voor studie. Het kind mag niet werken. Op het verblijfsdocument van het kind staat 'Arbeid niet toegestaan'.

Niet ieder kind mag werken

Vanaf een bepaalde leeftijd mogen kinderen vakantiewerk doen of een bijbaan hebben. Ga naar Rijksoverheid.nl voor meer informatie over bijbaan, vakantiewerk en stage door jongeren.

Wettelijke plichten

Een referent heeft een informatieplicht en een administratieplicht. Lees meer over de wettelijke plichten van de referent

De IND controleert of u zich houdt aan uw plichten. Doet u dat niet? Dan kunt u een bestuurlijke boete  krijgen.

Geldigheid verblijfsvergunning

De geldigheidsduur van de verblijfsvergunning van het kind is afhankelijk van uw situatie. Hebt u een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd? Dan is de einddatum van de verblijfsvergunning van het kind dezelfde als uw einddatum. 

Bent u Nederlander of hebt u een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd? Dan is de verblijfsvergunning van het kind 5 jaar geldig.

Vervolgaanvragen

Vervangen verblijfsvergunning

Is de verblijfsvergunning beschadigd, kwijt of gestolen? Laat dan de verblijfsvergunning vervangen. Ga naar de pagina verblijfsvergunning beschadigd of gegevens aanpassen  of verblijfsvergunning kwijt of gestolen.

Verlengen verblijfsvergunning

Verloopt de verblijfsvergunning kind binnenkort? Dan kunt u de verblijfsvergunning verlengen.

Andere  verblijfsvergunning aanvragen

Heeft het kind 1 jaar een verblijfsvergunning gehad voor verblijf als familie- of gezinslid? Dan kunt u de verblijfsvergunning wijzigen naar de zelfstandige verblijfsvergunning ‘humanitair niet-tijdelijk’.

 Verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd

Heeft het kind 5 jaar een verblijfsvergunning gehad voor verblijf als familie- of gezinslid? Dan kunt u voor het kind een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd aanvragen.