Pers en voorlichting

Op deze pagina verzamelen we informatie over de IND, zoals actualiteiten en achtergronden. Journalisten kunnen ook direct contact opnemen met onze woordvoerders.

Voor publieksvragen verwijzen we naar de  contactpagina.

Actuele dossiers

Over een aantal onderwerpen is vaak nieuws. Daarom hebben we er een dossier over aangemaakt.

 

 

 

Onze woordvoerder

Mijke Bol
Mobiel:  06 29 67 44 40

Email:  pers@ind.nl

Cijfers en publicaties

We krijgen vaak vragen over feiten en cijfers. Die staan op onze pagina Cijfers en publicaties. Daar staan diverse publicaties en achtergrondinformatie. Over de vreemdelingenketen, de IND en onze manier van werken.

Belangrijke thema's

Visum kort verblijf

Op zakenreis, vrienden of familie bezoeken, sporten of een medische reden: wie visumplichtig is en een kort bezoek wil afleggen binnen een Schengenland, kan dat doen met een Visum Kort Verblijf. We vertellen graag meer over deze procedure.

RANOV

Ongeveer 11.000 mensen met een RANOV-vergunning konden lange tijd geen Nederlander worden. Zij voldeden niet aan bepaalde eisen. In 2021 kwamen er vrijstellingen. Hierdoor kan een deel van deze groep (opnieuw) het Nederlanderschap aanvragen.

Nareis

Wie niet veilig is in eigen land, kan in Nederland bescherming krijgen (asiel). Asielzoekers die daar recht op hebben, kunnen in Nederland een toekomst opbouwen. Soms hoort daar een hereniging met achtergebleven gezinsleden bij. Dit noemen we ‘…

 

Voorlichting

Medewerkers van de IND geven regelmatig voorlichting aan groepen mensen. Bijvoorbeeld bij bedrijven. Of op scholen. Die voorlichting kan gaan over aanvraagprocedures en beleid. Of over het werk van de IND en onze rol bij asielzaken. Wil je voorlichting van/over ons? Vul dan het voorlichtingsformulier in, uiterlijk 8 weken van tevoren. 

Over onze organisatie

VreemdelingenVisie

VreemdelingenVisie is een online magazine van COA, DT&V en IND. Daarin schrijven we over onderwerpen zoals toelating, opvang, begeleiding en terugkeer van vreemdelingen.