Maatschappelijke adviesraad

De Maatschappelijke adviesraad (MAR) adviseert de IND over de uitvoering van het vreemdelingenbeleid. Deze adviezen helpen ons om kritisch naar ons werk te blijven kijken. En om onszelf te verbeteren waar dat nodig en mogelijk is. De MAR is niet betrokken bij individuele dossiers en geeft hier dus geen advies over. 

De IND zoekt momenteel vier nieuwe leden voor de Maatschappelijke adviesraad. Scroll naar beneden voor meer informatie.

MAR-leden

De MAR bestaat uit de volgende leden:

Corinne Dettmeijer

Mardjan Seighali (voorzitter)
‘Ik zet me in voor gelijke kansen van mensen en heb belangstelling voor organisaties die over het lot van mensen gaan. Migratiethema’s hebben mijn aandacht. Als directeur van de Stichting voor Vluchteling Studenten, het UAF, richtte ik mij op het talent van vluchtelingen. Na de verschijning van mijn boek ‘Tot op de dag’ over mijn eigen vluchtervaring bleef ik contact houden met de IND. Ik begrijp hoe ingewikkeld het werk is in een complexe, politieke omgeving. Oog en oor hebben voor het verhaal van een ander en samen werken aan een inclusievere samenleving vind ik belangrijk. Als MAR-voorzitter heb ik een verbindende rol. Daar zit mijn kracht. Als erkenning voor mijn verbindende werk ontving ik in 2019 de Comeniusprijs. Ik zal er alles aan doen om van de MAR een onmisbare adviesraad te maken die waardevolle inzichten en meerwaarde biedt voor de IND.’

Annemarie Heeringa

Annemarie Heeringa
‘Ik heb de afgelopen jaren veel met ongedocumenteerden gewerkt, onder andere bij het Leger des Heils. Een belangrijk onderdeel van mijn werk was mensen uitleggen hoe het vreemdelingenrecht werkt en waarom de IND bepaalde beslissingen heeft genomen. Dat was nodig, want ik merkte dat cliënten soms een grote afstand tot de IND ervaren. Ze begrijpen de beweegredenen van de IND om tot de uiteindelijke beslissing te komen niet altijd. Door mijn deelname aan de MAR kom ik op een andere manier met de IND in contact. Zo kan ik de organisatie van een andere kant bekijken en meemaken.’ 

Freek Landmeter

Freek Landmeter
‘Voor mijn werk voor Artsen zonder Grenzen ben ik onder meer in Rwanda geweest. Ik weet dat de IND complexe zaken heeft. Soms gaat de nuance dan verloren in de media. Maar ik wil graag weten: wat gebeurt er nu echt? Ik vind het belangrijk dat de IND draagvlak heeft. Verder sta ik iedere week met een medewerker van de IND en van het COA langs het voetbalveld. Dan voeren we interessante gesprekken en moeten we opletten dat we geen goal missen.’

 

De IND zoekt vier leden voor de Maatschappelijke adviesraad

De Immigratie- en Naturalisatiedienst zoekt tegenspraak. Word jij onze spiegel?

De Maatschappelijke adviesraad (MAR) is onafhankelijk en adviseert de leiding van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) sinds 2019 gevraagd en ongevraagd over de uitvoering van het vreemdelingenbeleid. Deze adviezen helpen de IND om kritisch naar het eigen werk te kunnen blijven kijken. En om te verbeteren, waar nodig. De MAR is niet betrokken bij individuele dossiers en geeft daarover dus geen advies. De IND zoekt vier nieuwe MAR-leden zodat het team van zes weer op volledige sterkte komt. Voel jij je betrokken bij migratievraagstukken? En wil je de leiding van de IND een spiegel voorhouden? 

Wat doet een MAR-lid?

De MAR brengt enkele adviezen per jaar uit. Zo heeft de MAR de afgelopen jaren geadviseerd over bijvoorbeeld diversiteit en inclusie en over de manier waarop de IND de zelfredzaamheid van de aanvragers bij een procedure zou kunnen helpen stimuleren. Ter voorbereiding op een advies komen de MAR-leden een paar keer per jaar bij elkaar. Is het advies klaar? Dan wordt dat  gepresenteerd aan het MT IND. Als MAR-lid draag je bij aan dat advies door actief in verbinding te staan met de maatschappij én de IND. 

Waarom vraagt de IND advies aan de MAR?

De IND vindt het belangrijk om in verbinding te staan met de samenleving om aan zijn opgave te kunnen voldoen. De IND werkt dagelijks voor zijn aanvragers: van vluchtelingen die niet veilig zijn in eigen land, tot specialistische kenniswerkers. Het werk van de IND raakt de maatschappij en is daardoor regelmatig onderwerp van gesprek. Tegenspraak, publieke verantwoording, verbinding, openheid en transparantie zijn belangrijk. De MAR kan hierin een rol spelen. 

Wie zoekt de IND voor de MAR?

De IND zoekt kandidaten die: 

  • Affiniteit hebben met en/of werkzaam zijn in domeinen die raakvlakken hebben met het brede werkterrein van de IND en/of de thema’s waar de IND dagelijks mee te maken heeft.
  • De nadrukkelijke wens hebben en in staat zijn om verbinding te leggen tussen de IND en wat er in de maatschappij speelt.
  • Over een positief kritische houding beschikken en tegenspraak kunnen leveren.
  • Actief willen bijdragen aan het verder vorm en inhoud geven van de MAR.
  • Gemiddeld 1 dag per 2 maanden inzetbaar zijn.
  • Geen direct commercieel of politiek belang hebben bij de dienstverlening van de IND.
  • Niet in dienst zijn van de IND.

Wat biedt het MAR-lidmaatschap?

De MAR-leden worden in beginsel voor twee jaar aangesteld en krijgen, naast de kans om bij te dragen aan de maatschappelijke opgave van de IND, een vergoeding voor hun inzet. 
 
De hoogte van deze vergoeding is wettelijk bepaald op maximaal 3% van het maximum van salarisschaal 18 (Wet vergoedingen adviescolleges en commissies). Dit betekent dat de maximale vergoeding per 1 juli 2024 € 360 per vergadering bedraagt, exclusief reiskostenvergoeding naar  het hoofdkantoor van de IND (Rijnstraat 8, Den Haag). 

Interesse en reageren?

Heb jij interesse? We zien je reactie graag tegemoet! Richt jouw cv en motivatie(brief) vóór 8 september per e-mail aan MAR.IND@ind.nl.

Voor vragen en meer informatie kan je contact opnemen met Mardjan Seighali, voorzitter van de MAR, via MAR.IND@ind.nl.