Onze werkterreinen

Mensen van over de hele wereld komen naar Nederland. Om verschillende redenen. De focus van de IND ligt op asiel, familie, economie en naturalisatie. Dat noemen we ook wel onze werkterreinen.

Immigratie en naturalisatie

Bij de IND beoordelen we alle verzoeken van mensen die in Nederland willen verblijven. Zij zoeken asiel of willen hier zijn vanwege familie, werk of studie. En we zijn er voor mensen die hier al langer wonen en graag Nederlander willen worden.

Meer over ons chevron-right

Wat wij doen

Asiel

Ieder jaar vragen mensen asiel aan in Nederland, omdat zij niet veilig zijn in hun eigen land. Wij beoordelen deze aanvragen. We kijken daarbij altijd naar iemands persoonlijke verhaal.

Economie

Nederland biedt graag ruim baan aan internationaal talent. Daarom behandelen we bij de IND alle verblijfsaanvragen van mensen die hierheen willen komen voor studie of werk.

Naturalisatie

Sommige mensen wonen al zo lang in Nederland dat zij zich Nederlander voelen. Zij kunnen dan de Nederlandse nationaliteit aanvragen. Wij beoordelen ieder jaar tienduizenden van deze aanvragen.

Familie

Ieder jaar doen veel mensen een aanvraag om een partner, kind of ander familielid naar Nederland te halen. Wij beoordelen of deze mensen in Nederland mogen verblijven.

Verhalen over ons werk

Verhalen van onze medewerkers

Wie bij de IND werkt, betekent iets voor mens en maatschappij. Lees meer over onze expertises, ervaringen en de keuzes waar we dagelijks voor staan.

Verhalen van onze klanten

Hoe kwamen mensen in contact met de IND? Hoe verliep dat contact? En hoe kijken zij terug op hun aanvraag voor immigratie of naturalisatie? Lees het in deze verhalen.

Achtergrondartikelen

Meer weten? We schrijven regelmatig een artikel met extra uitleg over alles wat te maken heeft met onze werkterreinen asiel, economie, familie en naturalisatie.

Meer over ons

Cijfers en publicaties

Op deze pagina vind je alle laatste publicaties en statistieken over immigratie en naturalisatie.

Werken bij de IND

Wat kom jij bij ons betekenen? Lees meer over werken bij de IND. En bekijk dan ook meteen onze laatste vacatures.

Pers en voorlichting

Informatie over de IND? Bekijk onze dossiers of maak een afspraak voor een voorlichting op locatie.