Reizen met een verblijfsvergunning en terugkeervisum

Laatste update: 5 juni 2022

U hebt een verblijfsvergunning en u wilt een buitenlandse reis maken. Dan hebt u een geldige verblijfsvergunning, een reisdocument en soms ook een visum nodig.

Documenten voor reis naar het buitenland

U gaat op reis naar het buitenland. U hebt de volgende documenten nodig:

  • Een geldig reisdocument. Bijvoorbeeld een paspoort of identiteitskaart. Dit kan ook een vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort zijn. De verblijfsvergunning is geen reisdocument. 
  • Een geldige verblijfsvergunning. De verblijfsvergunning hebt u nodig om terug naar Nederland te reizen. Met de verblijfsvergunning kunt u laten zien dat u in Nederland mag zijn.  
  • Soms een visum. Sommige landen kunt u alleen bezoeken met een visum. Controleer daarom altijd voor vertrek of u een visum nodig hebt. U vraagt een visum aan bij de ambassade of het consulaat van het land dat u wilt bezoeken.

Reizen binnen Schengengebied

Hebt u een geldige Nederlandse verblijfsvergunning en een geldig reisdocument? Dan hebt u geen visum nodig voor reizen binnen het Schengengebied
 

Terugkeervisum

Hebt u een visumplichtige nationaliteit? En gaat u op reis naar het buitenland, maar is uw verblijfsvergunning tijdelijk niet meer geldig? Dan hebt u misschien een terugkeervisum nodig om terug te reizen naar Nederland. Met het terugkeervisum laat u zien dat u in Nederland mag zijn. Lees meer over het terugkeervisum.