Reizen met een verblijfsvergunning en terugkeervisum

Laatste update: 17 april 2024

U hebt een verblijfsvergunning en u wilt een buitenlandse reis maken. Dan hebt u een geldige verblijfsvergunning, een reisdocument en soms ook een visum nodig. Schoolkinderen kunnen voor een schoolreis binnen de EU op een reizigerslijst worden geplaatst.

Documenten voor reis naar het buitenland

U gaat op reis naar het buitenland. U hebt de volgende documenten nodig:

 • Een geldig reisdocument.
  Bijvoorbeeld een paspoort of identiteitskaart. Dit kan ook een vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort zijn. De verblijfsvergunning is geen reisdocument. 
 • Een geldige verblijfsvergunning.
  De verblijfsvergunning hebt u nodig om terug naar Nederland te reizen. Met de verblijfsvergunning kunt u laten zien dat u in Nederland mag zijn.  
 • Soms een visum.
  Sommige landen kunt u alleen bezoeken met een visum. Controleer daarom altijd voor vertrek of u een visum nodig hebt. U vraagt een visum aan bij de ambassade of het consulaat van het land dat u wilt bezoeken.

Reizen binnen Schengengebied

Hebt u een geldige Nederlandse verblijfsvergunning en een geldig reisdocument? Dan hebt u geen visum nodig voor reizen binnen het Schengengebied

Paspoort nodig om te reizen

Hebt u geen (geldig) paspoort? Dan kunt u niet reizen. Bij de ambassade of het consulaat van het land van uw nationaliteit kunt u een (nieuw) paspoort aanvragen.

Vreemdelingenpaspoort

Krijgt u geen paspoort van het land van uw nationaliteit? Of hebt u een verblijfsvergunning asiel? Dan kunt u in sommige gevallen een vreemdelingenpaspoort krijgen. Dit paspoort vraagt u aan bij uw gemeente. U kunt met een vreemdelingenpaspoort reizen naar alle landen, maar niet naar uw land van herkomst. Voor veel landen hebt u nog wel een visum nodig.

Terugkeervisum (TKV)

Gaat u op reis naar het buitenland, maar is uw verblijfsvergunning tijdelijk niet meer geldig? Of verloopt uw vergunning tijdens uw reis? Dan hebt u misschien een terugkeervisum nodig om terug te reizen naar Nederland. Met het terugkeervisum laat u zien dat u in Nederland mag zijn. Lees meer over het aanvragen van een terugkeervisum.

Reizigerslijst voor schoolreizen

Gaat een basisschool, middelbare school of mbo-instelling op schoolreis of excursie binnen de Europese Unie (EU)? Dan kan een docent van de school voor deze reis een reizigerslijst aanvragen. Dit is een visum vervangend document voor visumplichtige leerlingen van buiten de EU, EER of Zwitserland die legaal in Nederland wonen. Met de reizigerslijst kunnen deze leerlingen zonder visum door de EU reizen. Wel moeten ze voldoen aan eventuele nationale voorwaarden voor toegang tot het land waar de schoolreis naartoe gaat. De reizigerslijst vervangt ook het paspoort als de leerling dit niet bezit.

Alles uitklappen Alles inklappen
 • Aanvragen reizigerslijst

  open minus
 • Documenten die nodig zijn

  open minus
 • Kosten reizigerslijst

  open minus
 • Brexit en de reizigerlijst

  open minus