Vreemdelingen Identiteitsbewijs (type W en W2)

Laatste update: 5 december 2023

U hebt een Vreemdelingen Identiteitsbewijs (VI) nodig. Lees wanneer u een Vreemdelingen Identiteitsbewijs type W of type W2 krijgt en wanneer u er zelf een kunt aanvragen. 

Het Vreemdelingen Identiteitsbewijs

Een Vreemdelingen Identiteitsbewijs (VI) is een geldig identiteitsbewijs. Het is geen verblijfsvergunning. U kunt er ook niet mee naar het buitenland reizen.

Op een Vreemdelingen Identiteitsbewijsstaat staat de volgende informatie: 

 • Wie u bent en welke nationaliteit u hebt.
 • Dat u in Nederland mag zijn. U mag in Nederland zijn omdat u een aanvraag hebt gedaan voor een verblijfsvergunning. Of omdat u een andere aanvraag hebt gedaan om (tijdelijk) in Nederland te mogen blijven en u wacht nog op een beslissing.

Bekijk hoe een Vreemdelingen Identiteitsbewijs eruitziet.

Vreemdelingen Identiteitsbewijs: type W-document

In de volgende situaties kunt u een Vreemdelingen Identiteitsbewijs type W krijgen of aanvragen: 

 • U hebt voor de eerste keer asiel aangevraagd. U krijgt automatisch een Vreemdelingen Identiteitsbewijs type W. U hoeft deze niet zelf aan te vragen. 
 • U hebt verlenging aangevraagd van uw verblijfsvergunning asiel bepaalde tijd. U hebt de verlenging op tijd aangevraagd en u wacht nog op een beslissing. U kunt zelf een Vreemdelingen Identiteitsbewijs type W aanvragen.
 • U hebt een verblijfsvergunning asiel onbepaalde tijd aangevraagd en u wacht nog op een beslissing. U kunt zelf een Vreemdelingen Identiteitsbewijs type W aanvragen.
 • U bent in beroep gegaan tegen de afwijzing van uw asielaanvraag (bepaalde of onbepaalde tijd). Of tegen de afwijzing van de verlenging van uw asielvergunning. U wacht nog op een beslissing van de rechter. U kunt zelf een Vreemdelingen Identiteitsbewijs type W aanvragen.
 • U hebt een aanvraag gedaan voor vervanging van uw verblijfsvergunning asiel (bepaalde of onbepaalde tijd). U vervangt uw verblijfsvergunning omdat deze beschadigd, kwijt of gestolen is. Of omdat uw gegevens op de verblijfsvergunning niet  kloppen. U kunt zelf een Vreemdelingen Identiteitsbewijs type W aanvragen.

Vreemdelingen Identiteitsbewijs: type W2-document

In de volgende gevallen kunt u zelf een Vreemdelingen Identiteitsbewijs type W2 aanvragen:

 • U hebt uitstel van vertrek gekregen omdat u ziek bent en niet kunt reizen.
 • U bent slachtoffer of getuige-aangever van mensenhandel. 
 • U hebt eerder asiel aangevraagd. En nu hebt u een aanvraag gedaan voor een verblijfsvergunning om een andere reden. Bijvoorbeeld voor medische behandeling of omdat u buiten uw schuld Nederland niet kunt verlaten.
 • Uw aanvraag voor een verblijfsvergunning asiel is niet in behandeling genomen. Want volgens de Dublinverordening is een andere lidstaat verantwoordelijk voor de behandeling van uw aanvraag. U wacht op de overdracht naar die ander lidstaat. 
 • Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft een voorlopige maatregel getroffen volgens Regel 39 van het procesreglement van het EHRM. En de Nederlandse Staat vraagt om opschorting van de uitzetting.
   

Voorwaarden aanvraag Vreemdelingen Identiteitsbewijs type W2

Voor het type W2 moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • U hebt geen geldig paspoort.
 • U mag uw aanvraag in Nederland afwachten. 
 • U krijgt van de Nederlandse overheid geen geld om van te leven en wonen. 

Kosten Vreemdelingen Identiteitsbewijs

De aanvraag van een Vreemdelingen Identiteitsbewijs is gratis.

Aanvraagformulieren

In de volgende situaties kunt u een Vreemdelingen Identiteitsbewijs type W online aanvragen. 

 • U hebt verlenging aangevraagd van uw asielvergunning en u wacht nog op een beslissing.
 • U hebt een verblijfsvergunning asiel voor onbepaalde tijd aangevraagd en u wacht nog op een beslissing.

U hebt hiervoor DigiD met sms-controle en internetbankieren (iDEAL) nodig.

Start online aanvraag

 

Schriftelijk aanvraagformulier

Kunt u het Vreemdelingen Identiteitsbewijs type W niet online aanvragen? Of wilt u het type W2 aanvragen? Stuur dan het volgende formulier op per post:

 


Vreemdelingen Identiteitsbewijs kwijt, gestolen, beschadigd, verkeerde gegevens

Is uw Vreemdelingen Identiteitsbewijs type W of W2 kwijt, gestolen of beschadigd? Of kloppen de gegevens op het document niet? Dank kunt u een nieuw Vreemdelingen Identiteitsbewijs aanvragen. Ga voor meer informatie naar Verblijfsvergunning kwijt of gestolen  of Verblijfsvergunning beschadigd of gegevens aanpassen.