Inburgeringsdiploma: voorwaarde voor sterkere verblijfsvergunning
Wilt u een verblijfsvergunning onbepaalde tijd (regulier of asiel), EU-langdurig ingezetene of humanitair-niet tijdelijk aanvragen? Dan moet u meestal voldoen aan het inburgeringsvereiste. Dat betekent dat u eerst moet slagen voor het inburgeringsexamen. U krijgt dan een inburgeringsdiploma. Met het diploma kunt u een verblijfsvergunning aanvragen.
De IND beoordeelt of u voldoet aan het inburgeringsvereiste. Het inburgeringsvereiste is iets anders dan de inburgeringsplicht in Nederland.
Vrijstelling of ontheffing bij aanvraag sterker verblijf
Soms kunt u vrijstelling of ontheffing krijgen van het inburgeringsvereiste. U hoeft dan geen inburgeringsdiploma te hebben als voorwaarde voor sterker verblijfsrecht. U kunt in aanmerking komen voor een vrijstelling of ontheffing als een van de volgende punten voor u geldt:
- U hebt het inburgeringsdiploma al gehaald.
- U hebt het certificaat inburgering van de Wet inburgering 2021 (Wi 2021).
- U hebt de Belgische of Luxemburgse nationaliteit.
- U bent jonger dan 18 jaar of hebt de AOW-leeftijd bereikt.
- U hebt 8 jaar of langer in Nederland gewoond tijdens de leerplichtige leeftijd. Lees meer informatie over de leerplichtige leeftijd op de website van de Rijksoverheid.
U hebt een document waarvoor vrijstelling van het inburgeringsvereiste geldt. In deze bijlage staat welke documenten dit kunnen zijn:
U kunt door blijvende medische redenen het inburgeringsexamen niet maken. U kunt dit bewijzen met een document. In deze bijlage staat welke documenten dit kunnen zijn:
U bent aantoonbaar voldoende ingeburgerd. U kunt dit bewijzen met een document. In deze bijlage staat welke documenten dit kunnen zijn:
- U kunt ondanks geleverde inspanningen het inburgeringsexamen niet halen. U kunt dit bewijzen met een advies van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Deze voorwaarde geldt alleen als u onder de Wi 2013 valt.
U kunt door bijzondere individuele omstandigheden het inburgeringsexamen niet halen. U kunt dit bewijzen met een document. In deze bijlage staat welke documenten dit kunnen zijn:
Vrijstelling of ontheffing vragen
Vrijstelling of ontheffing van het inburgeringsvereiste vragen doet u zo:
- Bekijk of u voldoet aan een van de voorwaarden om vrijstelling of ontheffing te krijgen.
- Verzamel de bewijzen. Zoals een diploma, getuigschrift, medisch advies of ander document.
Vul deze bijlage in:
- Stuur de bijlage en (gewaarmerkte) kopieën van de bewijzen mee met de aanvraag. Op een gewaarmerkte kopie staat een datum, handtekening en stempel. Met een gewaarmerkte kopie verklaart een instantie dat de inhoud van de kopie gelijk is aan het origineel. Stuur nooit het origineel op. Doet u de aanvraag bij een loket? Laat dan de originele bewijzen zien.
- De IND bekijkt uw documenten en persoonlijke situatie en beoordeelt of u vrijstelling of ontheffing krijgt.
Inburgeringsdiploma: voorwaarde voor naturalisatie
Wilt u Nederlander worden door naturalisatie? Dan moet u eerst slagen voor het inburgeringsexamen, ook wel naturalisatietoets genoemd. U krijgt een inburgeringsdiploma. Met dit diploma kunt u naturalisatie aanvragen.
Vrijstelling of ontheffing bij aanvraag naturalisatie
Soms hoeft u niet eerst te slagen voor het inburgeringsexamen als voorwaarde voor naturalisatie. U hebt dan vrijstelling of ontheffing van het inburgeringsvereiste. U kunt ook gedeeltelijke vrijstelling krijgen. Dan hoeft u niet alle onderdelen van het inburgeringsexamen te maken. Wanneer u (gedeeltelijke) vrijstelling kunt krijgen staat in deze brochure:
Vrijstelling of ontheffing vragen
Vrijstelling of ontheffing van het inburgeringsvereiste vragen doet u zo:
1. Bekijk of u voldoet aan een van de voorwaarden om vrijstelling of ontheffing te krijgen in deze brochure:
2. Verzamel de originele bewijzen. Zoals een diploma, getuigschrift, medisch advies of ander document.
3. Bespreek de originele bewijzen met de gemeente waar u naturalisatie aanvraagt. De gemeente beoordeelt geen kopieën.
4. De gemeente beoordeelt de bewijzen en adviseert of u het inburgeringsdiploma wel of niet moet halen.
Naturalisatie vanuit het buitenland
Wilt u vanuit het buitenland Nederlander worden door naturalisatie? Dan moet u eerst slagen voor het inburgeringsexamen. Dit heet de naturalisatietoets. U maakt de naturalisatietoets in Nederland of bij de Nederlandse vertegenwoordiging (ambassade of consulaat) in het buitenland.
Wilt u meer informatie over het inburgeringsvereiste bij naturalisatie vanuit het buitenland? ontheffingen? Bekijk dan de deze brochure:
Inburgeringsplicht in Nederland
Soms moet u direct na uw eerste verblijfsvergunning ook al inburgeren in Nederland. U hebt dan inburgeringsplicht. Dat betekent dat u moet meedoen aan cursussen over de Nederlandse taal en maatschappij. U hebt 3 jaar om in te burgeren. DUO gaat over de inburgeringsplicht. Alle informatie over de inburgeringsplicht leest u op inburgeren.nl.
Wet inburgering 2021 (Wi 2021)
Bent u op of na 1 januari 2022 inburgeringsplichtig? Dan geldt de Wi 2021 voor u. Volgens de Wi 2021 hebben gemeenten een belangrijke rol bij uw inburgering.