Tweede of volgende asielaanvraag
Voorwaarden
De volgende voorwaarden gelden voor u:
- U bent in Nederland.
- U hebt eerder asiel aangevraagd in Nederland. De IND heeft deze aanvraag afgewezen. Of de IND heeft uw verblijfsvergunning asiel ingetrokken.
- Er zijn nieuwe elementen en bevindingen in uw situatie. Bijvoorbeeld gebeurtenissen die uw persoonlijke situatie of de situatie in uw land van herkomst hebben veranderd. Die nieuwe informatie kan ook een verandering zijn van het beleid of een uitspraak van de rechter.
Procedure
Een herhaalde asielaanvraag is gratis.
-
1. Voorwaarden controleren open minusControleer of u voldoet aan de voorwaarden. Voldoet u aan de voorwaarden? Dan kunt u het aanmeldformulier invullen.
In de volgende situaties is geen aanvraagformulier nodig. U meldt u zich dan meteen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel:
- Een ander EU-land was verantwoordelijk voor uw laatste asielaanvraag. Daarom heeft de IND uw asielaanvraag buiten behandeling gesteld. Dit betekent dat de IND niet naar de inhoud van uw aanvraag heeft gekeken. Nederland is nu wel verantwoordelijk voor uw asielaanvraag.
- Een ander EU-land was verantwoordelijk voor uw laatste asielaanvraag. Daarom heeft de IND uw asielaanvraag buiten behandeling gesteld. U bent teruggekeerd naar dit EU-land of Nederland heeft u overgedragen aan dit EU-land.
- De IND heeft uw laatste asielaanvraag negatief beoordeeld. U bent daarna teruggekeerd naar uw land van herkomst en kunt dit bewijzen. Bijvoorbeeld met stempels in uw paspoort.
- De IND heeft uw laatste aanvraag positief beoordeeld, maar later uw verblijfsvergunning ingetrokken. U bent daarna teruggekeerd naar uw land van herkomst en kunt dit bewijzen. Bijvoorbeeld met stempels in uw paspoort.
-
2. Documenten verzamelen open minusHebt u (originele) documenten die uw aanvraag onderbouwen? Doe deze dan bij het aanvraagformulier. Verzamel alle documenten voordat u de aanvraag doet.
Laat officiƫle buitenlandse documenten vertalen naar het Nederlands, Engels, Frans of Duits.
-
3. Aanvraag doen open minusVul het aanvraagformulier (model M35-O) voor uw tweede of volgende asielaanvraag volledig in. Doe dit in het Nederlands. Een advocaat kan u hierbij helpen. Als u een advocaat wilt, moet u dit zelf voor de start van de procedure regelen. Hebt u gezinsleden van 15 jaar en ouder? Dan vullen zij altijd een eigen aanvraagformulier in. Hebt u gezinsleden onder de 15 jaar? Zij vullen alleen een eigen aanvraagformulier in als zij persoonlijke redenen hebben om asiel aan te vragen.
Melden bij het aanmeldcentrum in Ter Apel
U meldt zich in persoon bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Melden kan van maandag tot en met vrijdag tussen 08:00 en 16:00 uur. Doet u de aanvraag ook voor minderjarige kinderen? Dan moeten zij ook mee naar het aanmeldcentrum in Ter Apel.
Controle identiteit
De IND controleert uw identiteit met uw documenten en vingerafdrukken. Neem daarom identiteitsdocumenten mee, bijvoorbeeld uw paspoort.
Aanvraag inleveren
Na de controle stuurt een medewerker u door naar het loket in het aanmeldcentrum. Hier levert u het aanvraagformulier met alle documenten in. Nadat u de aanvraag hebt gedaan, hebt u ook recht op opvang. Dit regelt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
-
4. Controle aanvraag open minusDe IND controleert of de aanvraag in persoon is ingeleverd en compleet is.
De aanvraag is compleet
Als de IND alle informatie heeft, neemt de IND uw tweede of volgende asielaanvraag in behandeling. U ontvangt een brief van de IND waarin staat wanneer uw procedure start. In die brief staat ook of u zich voor een gehoor (interview) moet melden bij de IND. De IND kan ook besluiten dat er geen gehoor nodig is.
De aanvraag is niet in persoon ingeleverd
U krijgt een voorlopig besluit (voornemen) van de IND. U krijgt 1 week de tijd om zich te melden bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Doet u dat niet? Dan stelt de IND uw aanvraag buiten behandeling. Dit betekent dat de IND niet naar de inhoud van uw aanvraag kijkt.
De aanvraag is niet compleet
U krijgt een voorlopig besluit (voornemen) van de IND. Hierin staat welke informatie mist bij uw aanvraag. U krijgt van de IND tijd om deze informatie op te sturen. Doet u dat niet binnen de tijd die in het voornemen staat? Dan stelt de IND uw aanvraag buiten behandeling.
-
5. Wel of geen gehoor open minusDe IND besluit of u wel of geen gehoor krijgt. Dit bepaalt hoe uw procedure eruitziet:
U krijgt geen gehoor
Dag 1
U of uw advocaat ontvangt een voornemen van de IND. In deze brief staat waarom de IND uw aanvraag wil afwijzen.Dag 2
U of uw advocaat kan reageren op het voornemen van de IND.Dag 3
De IND neemt een definitief besluit.U krijgt wel een gehoor
Dag 1
U krijgt een gehoor. Na het gehoor met de IND krijgt u een besluit.- Positief besluit: u of uw advocaat krijgt de inwilliging (beslissing).
- Negatief besluit: u of uw advocaat krijgt een voornemen. In deze brief staat waarom de IND uw aanvraag wil afwijzen.
Dag 2
U of uw advocaat kan reageren op het voornemen van de IND.Dag 3
De IND neemt een definitief besluit.Inhoud van het gehoor
Een tolk vertaalt het gesprek tussen u en de IND-medewerker. Tijdens het gehoor stelt de IND-medewerker alleen vragen over de nieuwe elementen en bevindingen. Dit zijn de redenen waarom u opnieuw asiel aanvraagt.
-
6. Beslissing aanvraag open minusEr zijn 3 mogelijke uitkomsten:
1. U krijgt een verblijfsvergunning asiel
U krijgt een positieve beslissing van de IND. U krijgt een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd.
2. U krijgt geen verblijfsvergunning asiel
U krijgt een negatieve beslissing van de IND. In de beschikking staat dat u uit Nederland moet vertrekken en een inreisverbod krijgt. U kunt tegen deze beslissing in beroep gaan bij de rechter.
3. Er is meer onderzoek nodig
De IND behandelt uw aanvraag verder in een andere asielprocedure. Dit kan de Dublinprocedure, de Algemene Asielprocedure (AA) of de Verlengde Asielprocedure (VA) zijn. U hebt dan recht op opvang tot het moment dat de IND op uw aanvraag heeft beslist.
-
7. Verblijfsvergunning ophalen open minusU krijgt een brief als de verblijfsvergunning klaarligt bij het IND-loket. Ophalen kan alleen op afspraak. Afspraak maken ophalen verblijfsdocument.
Aanvraagformulier
Schriftelijke formulieren
De verblijfsvergunning
Wat u nog meer moet weten over de verblijfsvergunning:
Werken met de verblijfsvergunning
U mag vrij werken in Nederland. Uw werkgever heeft geen tewerkstellingsvergunning (TWV) nodig. Op de achterkant van de verblijfsvergunning staat: 'Arbeid vrij toegestaan. TWV niet vereist'.
Wettelijke plichten
U hebt een informatieplicht. Dat betekent dat u veranderingen in uw situatie moet doorgeven aan de IND. Lees meer over uw informatieplicht.
De IND controleert of u zich houdt aan uw plicht. Doet u dat niet? Dan kunt u een bestuurlijke boete krijgen.
Geldigheid verblijfsvergunning
De verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd is 5 jaar geldig.
Type verblijfsvergunning
De verblijfsvergunning is type III, verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd.
Vervolgaanvragen
Vervangen verblijfsvergunning
Is de verblijfsvergunning beschadigd, kwijt of gestolen? Laat dan de verblijfsvergunning vervangen. Ga naar de pagina verblijfsvergunning beschadigd of gegevens aanpassen of verblijfsvergunning kwijt of gestolen.
Verlengen verblijfsvergunning
Verloopt uw verblijfsvergunning binnenkort? Dan kunt u de verblijfsvergunning verlengen.
Verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd
Hebt u 5 jaar een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd gehad? Dan kunt u een verblijfsvergunning asiel voor onbepaalde tijd aanvragen.