Kort verblijf, vakantie of zakelijk bezoek

Laatste update: 23 mei 2023

U wilt voor maximaal 90 dagen naar Nederland komen voor vakantie, familiebezoek of zakelijk bezoek. Lees wat u moet doen.

Procedure

Alles uitklappen Alles inklappen
  • 1. Voorwaarden controleren open minus
  • 1. Voorwaarden controleren open minus
  • 2. Wat u verder moet doen open minus
  • 2. Wat u verder moet doen open minus
  • 3. Verblijfsduur in het Schengengebied open minus
  • 3. Spoedvisum aanvragen open minus
  • 4. Werken tijdens de vrije termijn open minus

Uw Schengenvisum of vrije termijn loopt af

Loopt de geldigheidsduur van uw visum of vrije termijn af? Dan moet u Nederland en het Schengengebied verlaten.

Inreisverbod

Is de geldigheidsduur van uw visum of vrije termijn verlopen? En bent u toch in Nederland of het Schengengebied gebleven? Dan kunt u een inreisverbod voor het grondgebied van de Europese Unie krijgen. Dit geldt niet voor EU/EER-onderdanen en hun familieleden.
 

Verlengen Schengenvisum of vrije termijn

Verlengen Schengenvisum of vrije termijn

Wilt u langer in Nederland blijven? Dit kan alleen in bijzondere en onverwachte situaties. De IND kan dan uw Schengenvisum of vrije termijn verlengen.

Visumverlenging boven de 90 dagen voor Surinamers

Hebt u de Surinaamse nationaliteit en bent u 60 jaar of ouder? De IND kan dan uw Schengenvisum of vrije termijn verlengen tot boven de 90 dagen. Dit kan 1 keer per verblijf.
 

Schengenvisum veranderen van single-entry naar multiple entry

Bent u al in Nederland met een single-entry Schengenvisum? Maar wilt u het Schengengebied vaker in en uit reizen? Dan moet u uw Schengenvisum laten veranderen. Dit kan alleen in bijzondere en onverwachte situaties. De IND kan dan uw Schengenvisum veranderen van single-entry naar multiple-entry.

Bezwaar maken Schengenvisum of transitvisum

Hebt u bij een Nederlandse vertegenwoordiging (ambassade of consulaat) een Schengenvisum aangevraagd voor kort verblijf in Nederland? Of hebt u daar een transitvisum aangevraagd voor een tussenlanding in Nederland? En bent u het niet eens met de beslissing? Lees hoe u bezwaar maakt bij de IND.