Hoofdverblijf
Situaties verplaatsing hoofdverblijf
In de volgende situaties kan de IND aannemen dat u het hoofdverblijf buiten Nederland hebt verplaatst:
- U bent langer in het buitenland dan is toegestaan. Hoelang u in het buitenland mag zijn hangt af van het soort verblijfsrecht dat u hebt.
- U hebt bij vertrek uit Nederland gebruik gemaakt van een remigratieregeling. Bijvoorbeeld een regeling van de Migratiewet.
- Signalen over veranderingen in uw situatie, bijvoorbeeld:
- U bent uitgeschreven uit de Basisregistratie Personen (BRP) van uw gemeente. Lees meer over de BRP op www.rijksoverheid.nl.
- U bent afgemeld bij de Belastingdienst voor vertrek naar het buitenland.
- Uw vertrek naar het buitenland is gemeld aan de Vreemdelingenpolitie (AVIM).
- U neemt of krijgt ontslag, of het bedrijf van uw werkgever stopt. Of u stopt met uw eigen bedrijf.
- U zegt een bank- of girorekening op.
- U laat regelmatig (periodiek) geld overmaken naar een adres buiten Nederland.
- U koopt pensioenrechten af.
- Uw woning in Nederland is leeg en de inboedel (spullen) is verplaatst naar het buitenland.
- Uw woning in Nederland is (onder)verhuurd aan andere mensen.
Gevolgen verplaatsing hoofdverblijf
Hebt u volgens de IND uw hoofdverblijf verplaatst naar het buitenland? Dan kan de IND uw verblijfsvergunning intrekken. Ook kan de IND besluiten uw verblijfsvergunning niet te verlengen. Hebt u verblijfsrecht in Nederland volgens Europese regels? Bij verplaatsing hoofdverblijf raakt u uw verblijfsrecht kwijt.
Soort verblijfsrecht en regels verplaatsing hoofdverblijf
De periode die u in het buitenland mag doorbrengen hangt af van het soort verblijfsrecht dat u hebt. Bekijk per soort verblijfsrecht wanneer de IND aanneemt dat het hoofdverblijf is verplaatst.
-
Verblijfsvergunning regulier voor bepaalde tijd of onbepaalde tijd
open minus- U bent langer dan 6 maanden achterelkaar buiten Nederland. De IND telt deze 6 maanden per kalenderjaar (januari tot en met december). Losse periodes tellen we niet bij elkaar op. Het verblijf buiten Nederland is geen overmacht, maar uw keuze.
- U bent 3 jaar op rij langer dan 4 maanden achterelkaar buiten Nederland. De IND telt deze 4 maanden per kalenderjaar (januari tot en met december). Losse periodes tellen we niet bij elkaar op. U hebt het centrum van uw activiteiten verplaatst naar het buitenland. Dit betekent dat u niet kunt bewijzen dat u het grootste deel van uw activiteiten in Nederland doet. De IND bekijkt dit per persoon.
Voorbeelden verplaatsen hoofdverblijf
- U was van 1 april 2024 tot 1 november 2024 buiten Nederland. Dit is langer dan 6 maanden achterelkaar.
- U was in 2021, 2022 en 2023 van 1 juli tot 1 december buiten Nederland. Dit is 3 kalenderjaren op rij langer dan 4 maanden achterelkaar.
Voorbeelden van niet verplaatsen hoofdverblijf
- U was van 1 november 2023 tot 1 juni 2024 buiten Nederland. Dat betekent dat u langer dan 6 maanden achterelkaar buiten NL bent geweest. Maar deze maanden zitten niet in 1 kalenderjaar: daarom wordt de periode van 1 november tot 1 januari niet meegeteld.
- U was in 2021, 2022 en 2023 van 1 december tot 1 mei buiten Nederland. Dit is 3 jaar op rij langer dan 4 maanden achterelkaar (december tot en met april). Maar deze maanden zitten niet in 1 kalenderjaar: daarom wordt de periode 1 december tot 1 januari niet meegeteld. Dat betekent dat u 3 kalenderjaren op rij 4 maanden achterelkaar (1 januari tot 1 mei) buiten Nederland bent geweest, maar niet langer dan 4 maanden.
Uitzonderingen verblijfsvergunningen regulier voor bepaalde tijd
In de volgende situaties hebt u uw hoofdverblijf niet verplaatst:
Verblijfsvergunning studie
U mag maximaal 1 jaar achterelkaar buiten Nederland verblijven. Dit mag als u tijdelijk onderwijs in het buitenland gaat volgen om uw studie in Nederland af te ronden. Uw verblijfsvergunning moet geldig zijn tijdens de hele periode in het buitenland. Gaat u tijdelijk studeren in een ander EU-land? En heeft uw onderwijsinstelling dit gemeld bij de IND? Dan mag u in totaal maximaal 360 dagen in het andere land studeren. Losse periodes tellen we bij elkaar op.
Verblijfsvergunning kennismigrant en wetenschappelijk onderzoeker richtlijn 2005/71/EG of onderzoeker richtlijn 2016/801
U mag in totaal maximaal 8 maanden per 12 maanden buiten Nederland verblijven. Dit geldt alleen als u buiten Nederland verblijft voor werk. Losse periodes van de 8 maanden tellen we bij elkaar op. U moet wel blijven voldoen aan de voorwaarden van uw verblijfsvergunning. Stuurt uw werkgever in Nederland u naar een andere EU-lidstaat om daar te werken? Dan wordt u gedetacheerd. Als gedetacheerde mag u langer dan 8 maanden in die andere EU-lidstaat blijven. Uw werkgever moet dit wel op tijd melden aan de IND.
Verblijfsvergunning intra-EU-mobiliteit
Gaat u voor intra-EU-mobiliteit tijdelijk naar een ander EU-land? Dan mag u zich voor die periode tijdelijk uitschrijven uit de BRP. Maar dan moet uw werkgever, onderwijs- of onderzoeksinstelling dit wel op tijd melden bij de IND.
Verblijfsvergunning als buitenlandse investeerder
U mag maximaal 8 maanden per 12 maanden buiten Nederland verblijven. Losse periodes tellen we bij elkaar op. U moet wel blijven voldoen aan de voorwaarden van uw verblijfsvergunning.
Verblijfsvergunning overplaatsing binnen een onderneming (richtlijn 2014/66/EU)
Werkt u in een ander EU-land met een verblijfsvergunning voor korte- of langetermijnmobiliteit? Dan verplaatst u uw hoofdverblijf niet.
Partner van uitgezonden ambtenaar naar Nederlandse vertegenwoordiging
Bent u de (gehuwde) partner van een ambtenaar die uitgezonden is (geweest) naar een Nederlandse vertegenwoordiging in het buitenland? En valt deze ambtenaar onder de aanvullende cao Rijk uitzendingen (ACRU)? Dan verplaatst u uw hoofdverblijf niet.
-
Verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd of onbepaalde tijd
open minusHebt u een asielvergunning? En gaat u in het buitenland wonen? Dan kan de IND beoordelen of u nog steeds asielbescherming nodig hebt. De IND beoordeelt dit per geval.
Wilt u meer weten? Vraag dan advies aan een rechtshulpverlener, zoals een asieladvocaat of het Juridisch Loket. -
Verblijfsvergunning EU-langdurig ingezetenen
open minusDe IND neemt aan dat u uw hoofdverblijf hebt verplaatst in de volgende situaties:
- U bent langer dan 12 maanden achterelkaar buiten de EU, EER of Zwitserland. De periode van 12 maanden start opnieuw na een paar dagen verblijf in de EU, EER of Zwitserland.
- U bent langer dan 6 jaar achterelkaar buiten Nederland, maar binnen de EU, EER of Zwitserland. De periode van 6 jaar start opnieuw na een paar dagen verblijf in Nederland.
Uitzonderingen
In de volgende situaties hebt u uw hoofdverblijf niet verplaatst:
- U verblijft langer dan 6 jaar voor studie in een andere lidstaat van de Europese Unie.
- U hebt langer dan 12 maanden verbleven in een van de Schengenlanden. En u bent niet langer dan 6 jaar buiten Nederland geweest.
- U was eerder de houder van een Europese blauwe kaart of een familielid van de houder van een Europese blauwe kaart. En u toont aan dat u niet langer dan 24 maanden achterelkaar buiten het Schengengebied hebt verbleven.
- U bent uitgeschreven uit de BRP. Dit hoeft geen gevolgen te hebben voor uw status als EU-langdurig ingezetene.
-
Verblijf volgens EU-regels
open minusU bent burger van de EU, EER of Zwitserland. Of het familielid van een burger van de EU, EER of Zwitserland. U hebt verblijfsrecht in Nederland volgens EU-regels. De periode die u buiten Nederland mag zijn, hangt af van de reden voor uw verblijf buiten Nederland. In de volgende situaties neemt de IND aan dat u uw hoofdverblijf hebt verplaatst en verliest u uw verblijfsrecht:
- In een periode van 12 maanden bent u langer dan 6 maanden buiten Nederland (losse periodes tellen we bij elkaar op). En u hebt geen belangrijke reden voor dit verblijf buiten Nederland.
- U hebt wel een belangrijke reden voor uw verblijf buiten Nederland of u bent daar uitgezonden voor werk. Maar u bent langer dan 12 maanden achterelkaar buiten Nederland. Belangrijke redenen zijn bijvoorbeeld zwangerschap, bevalling, ernstige ziekte, studie of beroepsopleiding.
Bent u buiten Nederland voor militaire verplichtingen? Dan verplaatst u uw hoofdverblijf niet.
Duurzaam verblijf volgens EU-regels
U bent burger van de EU, EER of Zwitserland. Of het familielid van een burger van de EU, EER of Zwitserland. U hebt duurzaam verblijfsrecht in Nederland volgens EU-regels. De IND neemt aan dat u uw hoofdverblijf hebt verplaatst als u langer dan 2 jaar achterelkaar buiten Nederland bent. Dan verliest u uw verblijfsrecht.
-
Verblijfsrecht volgens Terugtrekkingsakkoord Brexit
open minusU bent VK-onderdaan of het familielid van een VK-onderdaan. U hebt een verblijfsdocument ‘Residence Document Withdrawal Agreement’ voor tijdelijk verblijf in Nederland. De IND trekt uw tijdelijke verblijfsrecht in als u uw hoofdverblijf hebt verplaatst. In de volgende situaties neemt de IND aan dat u uw hoofdverblijf hebt verplaatst:
- Vanaf 1 oktober 2023: In een periode van 12 maanden bent u langer dan 6 maanden buiten Nederland (losse periodes tellen we bij elkaar op). En u hebt geen belangrijke reden voor dit lange verblijf buiten Nederland. Denk aan zwangerschap, bevalling, ernstige ziekte, studie of beroepsopleiding.
- Vanaf 1 april 2024: U bent langer dan 12 maanden achterelkaar buiten Nederland.
Duurzaam verblijf Terugtrekkingsakkoord Brexit
U bent VK-onderdaan of het familielid van een VK-onderdaan. U hebt een verblijfsdocument ‘Permanent residence document Withdrawal Agreement’ voor duurzaam verblijf in Nederland. De IND neemt aan dat u uw hoofdverblijf hebt verplaatst als u langer dan 5 jaar achterelkaar buiten Nederland bent. Dan trekt de IND uw verblijfsrecht in.