Q&A Brexit

Wat verandert er voor Britten (VK-onderdanen) in Nederland?
Na Brexit zijn Britten geen EU onderdaan meer. Maar verder verandert hun situatie daardoor niet. Na Brexit is er namelijk een overgangsperiode.  In deze periode kunnen zij blijven wonen, werken en studeren in Nederland op grond van het terugtrekkingsakkoord. Ze hebben alleen een geldig paspoort nodig. Na de overgangsperiode, na 31 december 2020, hebben ze een verblijfsdocument nodig. De IND heeft op 30 januari 2020 een informatiebrief aan alle Britten gestuurd, waarin dit wordt uitgelegd.

Moeten Britten straks de Nederlandse nationaliteit hebben om hier te wonen?
Nee, dat is niet nodig. Britten kunnen er zelf voor kiezen of ze Nederlander willen worden.

Wat heeft de IND voor maatregelen genomen?
De IND heeft extra personeel aangenomen om te beslissen op alle aanvragen van Britten. Het is een logistieke uitdaging om ruim 45.000 Britten te voorzien van een verblijfsdocument. Er is een speciaal beslisteam opgezet om de Brexit voor Britten in goede banen te leiden. Ook is er een Brexit telefoonlijn waar Britten terecht kunnen met hun vragen. De IND heeft een aparte website over Brexit www.ind.nl/brexitnl (NL) en www.ind.nl/brexit (EN).

Wat moeten Britten doen om hun verblijf na de overgangsperiode te regelen?
De Britten hoeven zelf geen actie te ondernemen. De IND nodigt Britten persoonlijk per brief uit om een aanvraag in te dienen. Ze kunnen zich wel voorbereiden op de aanvraag door bijvoorbeeld door DigiD aan te vragen, een Nederlands bankrekening te openen om leges online te betalen etc. Belangrijk is dat Britten staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen van de gemeente waar ze wonen. Dan zijn bekend voor overheidsinstanties en ontvangen ze de brieven van de IND.

Waarom nodigt de IND Britten uit?
De IND kan niet in één keer alle Britten voorzien van een verblijfsdocument. Daarom nodigt de IND Britten in stappen uit om een aanvraag in te dienen. Zo kan de IND elke aanvraag zorgvuldig en tijdig afhandelen.

Waar moeten ze aan voldoen?
Aan dezelfde voorwaarden waar ze als EU-burger in Nederland ook moesten voldoen. De belangrijkste voorwaarden zijn dat Britten aantonen hoe lang ze in Nederland verblijven en wat hun middelen van bestaan zijn. Verder mogen er geen openbare orde aspecten zijn.

Hoeveel kost een aanvraag?
Volwassenen betalen 58 euro en minderjarigen 31 euro.

Hoe lang is hun nieuwe verblijfsdocument geldig?
Dat hangt af van hoe lang ze al in Nederland wonen. Het kan voor vijf of 10 jaar zijn.

Wat als een Brit na Brexit in Nederland wil gaan wonen?
Dat kan. Het terugtrekkingsakkoord geldt ook voor Britten en hun familieleden die tijdens de overgangsperiode van 1 februari tot en met 31 december 2020 naar Nederland reizen om hier te komen wonen. Het is belangrijk dat zij zich inschrijven in de BRP. Zij worden dan ook uitgenodigd om een aanvraag in te dienen.

Moeten werkgevers iets regelen voor Britse werknemers?
Nee, voor Britse werknemers die in Nederland wonen en werken verandert er in de overgangsperiode niets. Het verblijfsdocument kan de werknemer zelf aanvragen. Een werkgever hoeft geen actie te ondernemen. Wel is het verplicht om na de overgangsperiode een kopie van het verblijfsdocument in de administratie te bewaren.

Nieuwe Britse werknemers die in de overgangsperiode in Nederland komen wonen en werken hebben op dat moment alleen een geldig paspoort nodig. Zij kunnen zich tot en met 31 december 2020 inschrijven in de BRP. Zij worden dan ook uitgenodigd om een aanvraag voor een verblijfsdocument in te dienen. Hiermee kunnen zij ook na de overgangsperiode blijven wonen en werken in Nederland.

Stel, een Brit krijgt medio december 2020 een uitnodigingsbrief van de IND en het lukt hem niet meer die maand een aanvraag in te dienen. Kan hij dan in januari 2021 worden uitgezet?
Nee, het terugtrekkingsakkoord maakt het mogelijk tot uiterlijk 30 juni 2021 een aanvraag in te dienen. Deze regel geldt als de Brit al volgens het terugtrekkingsakkoord in Nederland mocht wonen.​