Kort verblijf

U wilt voor maximaal 90 dagen naar Nederland komen. Hiervoor is meestal een visum nodig. Of u een visum nodig hebt is afhankelijk van uw nationaliteit. Met een visum voor kort verblijf kunt u reizen naar de Schengenlanden en Zwitserland.

Updates

Zijn Amerikanen visumplichtig?

- ​De IND krijgt regelmatig de vraag of Amerikanen nu visumplichtig zijn.

Georgië visumvrij

- ​Georgië is vanaf 28 maart visumvrij.

Wijziging postadressen

- ​Vanaf 1 februari wijzigen onze postadressen

Meer nieuws

Handig om te weten

  • Een visum kort verblijf vraagt u aan bij een Nederlandse vertegenwoordiging in het buitenland. U kunt deze niet bij de IND aanvragen.

  • Staat u garant voor iemand die voor kort verblijf naar Nederland wil komen en bent u getrouwd? Dan ondertekenen u en uw partner samen de garantverklaring.

  • U kunt voor meerdere personen garant staan. U vult dan voor iedere persoon een apart formulier ‘Bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking’ in.​

  • De Schengenlanden gebruiken het Schengen Information System (SIS) om het Schengengebied veilig te houden. Lees meer over het Schengen Information System (SIS) in deze factsheet.

  • ​Het Visa Information System (VIS) is het systeem van de Schengenlanden om informatie over visa uit te wisselen. Lees meer over het Visa Information System (VIS) in deze factsheet.