Door een technische storing werkt onze site op dit moment niet optimaal. Excuses voor het ongemak

Kort verblijf

U wilt voor maximaal 90 dagen naar Nederland komen. Hiervoor is meestal een visum nodig. Of u een visum nodig hebt is afhankelijk van uw nationaliteit. Met een visum voor kort verblijf kunt u reizen naar de Schengenlanden en Zwitserland.

Updates

Per 1 juli nieuwe inkomenseisen

- ​De normbedragen worden ieder jaar op 1 januari en 1 juli door de Minister van SZW herzien.

Oekraïne visumvrij

- ​Oekraïne is vanaf 11 juni visumvrij.

Zijn Amerikanen visumplichtig?

- ​De IND krijgt regelmatig de vraag of Amerikanen nu visumplichtig zijn.

Meer nieuws

Handig om te weten

  • Een visum kort verblijf vraagt u aan bij een Nederlandse vertegenwoordiging in het buitenland. U kunt deze niet bij de IND aanvragen.

  • Staat u garant voor iemand die voor kort verblijf naar Nederland wil komen en bent u getrouwd? Dan ondertekenen u en uw partner samen de garantverklaring.

  • U kunt voor meerdere personen garant staan. U vult dan voor iedere persoon een apart formulier ‘Bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking’ in.​

  • De Schengenlanden gebruiken het Schengen Information System (SIS) om het Schengengebied veilig te houden. Lees meer over het Schengen Information System (SIS) in deze factsheet.

  • ​Het Visa Information System (VIS) is het systeem van de Schengenlanden om informatie over visa uit te wisselen. Lees meer over het Visa Information System (VIS) in deze factsheet.