Kort verblijf

U wilt voor maximaal 90 dagen naar Nederland komen. Hiervoor is meestal een visum nodig. Of u een visum nodig hebt is afhankelijk van uw nationaliteit. Met een visum voor kort verblijf kunt u reizen naar de Schengenlanden en Zwitserland.

Updates

Transitvisum verplicht voor Cubanen die via Nederland reizen

- Vanaf 29 januari is een transitvisum verplicht.

Nieuwe legesbedragen per 1 januari 2018

- ​Met ingang van 1 januari 2018 worden de leges met 1,3% verhoogd.

Per 1 juli nieuwe inkomenseisen

- ​De normbedragen worden ieder jaar op 1 januari en 1 juli door de Minister van SZW herzien.

Meer nieuws

Handig om te weten

  • Een visum kort verblijf vraagt u aan bij een Nederlandse vertegenwoordiging in het buitenland. U kunt deze niet bij de IND aanvragen.

  • Staat u garant voor iemand die voor kort verblijf naar Nederland wil komen en bent u getrouwd? Dan ondertekenen u en uw partner samen de garantverklaring.

  • U kunt voor meerdere personen garant staan. U vult dan voor iedere persoon een apart formulier ‘Bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking’ in.​

  • De Schengenlanden gebruiken het Schengen Information System (SIS) om het Schengengebied veilig te houden. Lees meer over het Schengen Information System (SIS) in deze factsheet.

  • ​Het Visa Information System (VIS) is het systeem van de Schengenlanden om informatie over visa uit te wisselen. Lees meer over het Visa Information System (VIS) in deze factsheet.