U wilt een buitenlandse werknemer aannemen. Uw werknemer is al in Nederland of nog in het buitenland. Op deze pagina leest u wat u moet regelen voor uw werknemer.
De informatie op deze pagina geldt niet voor het aannemen van werknemers met de nationaliteit van een land uit de EU/EER of Zwitserland. Voor hen geldt het vrij verkeer van personen. Uw werknemer mag vrij werken in Nederland.
Neemt u een buitenlandse werknemer aan? Dan bent u de referent voor deze werknemer. Een referent is een persoon of organisatie die belang heeft bij het verblijf van een vreemdeling in Nederland. U kunt voor meerdere werknemers tegelijk referent zijn.
U kunt als werkgever mogelijk erkend referent worden. Erkend referenten kunnen sneller en eenvoudiger een verblijfsvergunning aanvragen voor een werknemer. Erkenning is verplicht om kennismigranten en onderzoekers in de zin van richtlijn (EU) 2016/801 aan te nemen. Lees meer over erkenning als referent aanvragen bij de IND.
Een referent heeft een aantal wettelijke verplichtingen. Lees meer over de plichten die gelden voor een (erkend) referent Arbeid. Of over de plichten die gelden voor een erkend referent Onderzoek. De IND houdt toezicht op de naleving van uw wettelijke verplichtingen. Voldoet u niet aan uw wettelijke verplichtingen dan kan dit gevolgen hebben.
Naast de wettelijke verplichtingen van de IND gelden aanvullende wettelijke regels waar de Inspectie SZW toezicht op houdt. U bent er verantwoordelijk voor dat ook de regels van de Wet arbeid vreemdelingen worden nageleefd. Niet alleen door uzelf, maar ook door de ingeleende werknemers en het hierbij betrokken uitzendbureau. U riskeert anders een hoge boete.
Heeft uw werknemer de nationaliteit van een lidstaat van de EU/EER of van Zwitserland? Dan geldt het vrij verkeer van personen. Uw werknemer mag vrij werken in Nederland. Heeft uw werknemer een andere nationaliteit? Dan geldt dat de duur van het verblijf in Nederland bepaalt of de werknemer een visum of verblijfsvergunning nodig heeft.
Komt de werknemer korter dan 90 dagen werken, dan heeft de werknemer meestal een visum voor kort verblijf nodig. Daarnaast moet u meestal een TWV voor de werknemer aanvragen.
Grensarbeider
Het verblijf in Nederland wordt ook gezien als een kort verblijf als de werknemer grensarbeider is.
Om langer dan 90 dagen in Nederland te werken, heeft de werknemer een verblijfsvergunning nodig.
Er zijn verschillende verblijfsvergunningen om te werken in Nederland. Welke verblijfsvergunning uw werknemer nodig heeft, hangt vaak af van de functie die uw werknemer krijgt. Maar soms kunt u ook zelf kiezen welke vergunning u aanvraagt. Als werkgever kunt u altijd de aanvraag indienen voor uw buitenlandse werknemer. Soms bent u als werkgever verplicht om de aanvraag in te dienen.
Er bestaat een aantal verblijfsvergunningen die vallen onder kennis en talent. Klik op de link voor de voorwaarden en de aanvraagprocedure van elke verblijfsvergunning.
De werknemer gaat werken als onderzoeker werken in de zin van richtlijn (EU) 2016/801. De onderzoeker hoeft niet een salaris betaald te krijgen; dit mag ook een beurs zijn. U moet erkend referent Onderzoek zijn om een onderzoeker in dienst te nemen.
Er bestaat een aantal verblijfsvergunningen die vallen onder arbeid in loondienst. Klik op de link voor de voorwaarden en de aanvraagprocedure van elke verblijfsvergunning.
Regeling internationaal handelsverkeer
De werknemer werkt bij een buitenlands bedrijf dat samenwerkt in een project of samenwerkingsverband met een Nederlands bedrijf. De werknemer gaat nu in Nederland werken in het kader van dit project of samenwerkingsverband.
Goederenlevering door een buitenlands bedrijf
De werknemer gaat in loondienst werken voor het monteren en repareren van apparatuur dat is geleverd door een buitenlands bedrijf.
Intra-concern uitzending anders dan overplaatsing binnen een onderneming
De werknemer werkt bij een internationaal concern en wordt overgeplaatst naar Nederland als trainee, sleutelpersoneel of specialist. De werknemer valt niet onder de regels van overplaatsing binnen een onderneming.
Er bestaat nog een aantal andere verblijfsvergunningen voor werk. Klik op de link voor de voorwaarden en de aanvraagprocedure van elke verblijfsvergunning.
De gezinsleden van uw werknemer kunnen meestal meereizen naar Nederland. Alleen wanneer de werknemer komt voor seizoenarbeid of voor stage of werkervaring opdoen, kan hij zijn gezinsleden niet meenemen.
Bent u erkend referent Arbeid? U kunt de aanvragen voor de gezinsleden van uw werknemer indienen. Reizen de werknemer en de gezinsleden samen naar Nederland, dan kunt u de aanvragen gelijktijdig indienen. Maar de gezinsleden kunnen ook later naar Nederland reizen. Als erkend referent kunt u die aanvraag dan nog steeds indienen voor uw werknemer.
Bent u geen erkend referent? Uw werknemer vraagt zelf de verblijfsvergunning aan voor zijn gezinsleden.
Wilt u een buitenlandse student met een verblijfsvergunning voor studie in dienst nemen? Een buitenlandse student mag alleen in loondienst werken als u een TWV hebt voor de student.
De student mag dan:
Werkt de student meer dan mag? Of zonder TWV? Dan is de student illegaal aan het werk. De Inspectie SZW houdt hierop toezicht. De Inspectie zal u beboeten voor de illegale tewerkstelling.
Iemand met een geldige verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd mag werken. Werken mag ook tijdens de behandeling van een aanvraag asiel verlenging of onbepaalde tijd. De persoon is dan legaal in Nederland. U hoeft daarom als werkgever tijdens deze aanvraagprocedures geen tewerkstellingsvergunning (TWV) te hebben. Dit staat ook in de brief die de persoon krijgt na het indienen van de aanvraag voor verlenging of onbepaalde tijd. Tijdens deze aanvraagprocedures kan deze persoon een
VreemdelingenIdentiteitsbewijs type W aanvragen. Op dit document staat ook dat werken mag.
Hoe neem ik als erkend referent een werknemer uit het buitenland aan?
Portaal erkende referent
Ondernemersplein.nl
Brexit
Wilt u meer weten over de 30% regeling? Neem dan contact op met de Belastingdienst.
Een TWV is een tewerkstellingsvergunning. De werkgever vraagt de TWV aan bij UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen). UWV toetst onder andere of er geen werknemer met de Nederlandse, EU/EER of Zwitserse nationaliteit is die geschikt is voor de baan.