Wat is een Europese blauwe kaart
Een Europese blauwe kaart is een Europese werk- en verblijfsvergunning voor hoogopgeleide werknemers van buiten de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER) of Zwitserland. In de volgende situaties kan uw werkgever een Europese blauwe kaart in Nederland voor u aanvragen:
- U hebt nog geen Europese blauwe kaart of u heeft korter dan 12 maanden een Europese blauwe kaart in een van de EU-landen die deelnemen aan de Europese blauwe kaart. U wilt een Europese blauwe kaart aanvragen om in Nederland te werken.
- U woont met een asielvergunning in een van de EU-landen die deelnemen aan de Europese blauwe kaart. U wilt nu in Nederland werken met een Europese blauwe kaart.
- U woont minimaal 12 maanden met een Europese blauwe kaart in een van de EU-landen die deelnemen aan de Europese Blauwe Kaart. U wilt nu in Nederland werken met een Europese blauwe kaart. Dit noemen we langetermijnmobiliteit.
Kortetermijnmobiliteit
Wilt u naar Nederland komen voor activiteiten voor uw werk, zoals het bezoeken van een congres of een kort project? En blijft u in totaal niet langer dan 90 dagen binnen een periode van 180 dagen in Nederland? Dan hoeft u hiervoor geen werk- en verblijfsvergunning aan te vragen.
Verblijfsvergunning kennismigrant
Voor hoogopgeleide werknemers bestaat ook een Nederlandse verblijfsvergunning. Dit is de verblijfsvergunning kennismigrant. Voor die verblijfsvergunning gelden andere voorwaarden.
Verschil Europese blauwe kaart en verblijfsvergunning kennismigrant
- Met een Europese blauwe kaart kunt u vaak makkelijker een verblijfsvergunning aanvragen in een ander EU-land.
- Met een Europese blauwe kaart kunt u in sommige situaties na 2 jaar in plaats van 5 jaar een verblijfsvergunning EU-langdurig ingezetene aanvragen. Bekijk de pagina Uitzonderingen 5 jaar verblijf bij onbepaalde tijd.
- Voor de Europese blauwe kaart is de verlaagde inkomenseis hoger dan de verlaagde inkomenseis voor kennismigranten.
- Om een aanvraag voor een Europese blauwe kaart in te dienen hoeft uw werkgever geen erkend referent te zijn. Dit is bij een aanvraag voor kennismigrant wel verplicht.
Werkgever: referent of erkende referent
Uw werkgever is uw referent. De IND kan uw werkgever ook erkennen als referent. Een erkende referent kan sneller en eenvoudiger een verblijfsvergunning aanvragen voor werknemers en hun gezinsleden. Erkenning is niet verplicht bij de Europese blauwe kaart.
Voorwaarden
Voor een verblijfsvergunning Europese blauwe kaart gelden de volgende voorwaarden:
- U voldoet aan de voorwaarden die voor iedereen gelden.
- U gaat in Nederland hooggekwalificeerd werk doen en:
- u hebt een diploma van een opleiding in het hoger onderwijs. Deze opleiding duurde minimaal 3 jaar. Het diploma is nodig voor het beroep of de sector en past bij het beroep of de sector. Hebt u een buitenlands diploma? Dan moet Nuffic het diploma waarderen. Dit betekent dat Nuffic onderzoekt wat het buitenlandse diploma waard is in Nederland, óf
- u hebt minimaal 5 jaar relevante werkervaring. Uw werkervaring is te vergelijken met het niveau van een diploma van een opleiding in het hoger onderwijs. Bent u ICT-manager of ICT-professional? Dan geldt minimaal 3 jaar relevante werkervaring in de periode van 7 jaar vóór de aanvraag.
- U voldoet aan de inkomenseisen.
- Uw arbeidscontract is minimaal 6 maanden geldig.
- Hebt u een beschermd beroep, zoals arts of advocaat? Dan moet u bewijzen dat u dit beroep in Nederland mag uitoefenen.
- De onderneming van uw werkgever oefent economische activiteit uit.
- Uw werkgever heeft de afgelopen 5 jaar geen boete gekregen, omdat één van de volgende wetten is overtreden:
- Wet arbeid vreemdelingen (Wav);
- Arbeidstijdenwet (Atw);
- Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi);
- Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet);
- Algemene wet inzake rijksbelastingen (Awr);
- Wet minimumloon (Wml).
Procedure en kosten
De aanvraagprocedure van de verblijfsvergunning bestaat uit de volgende stappen:
-
1. Voorwaarden controleren open minus -
1. Voorwaarden controleren open minus -
2. Documenten verzamelen open minus -
2. Documenten verzamelen open minus -
3. Aanvraag doen open minus -
3. Aanvraag doen open minus -
4. Kosten betalen open minus -
4. Kosten betalen open minus -
5. Beslissing aanvraag afwachten open minus -
5. Beslissing aanvraag afwachten open minus -
6. Beslissing aanvraag open minus -
6. Beslissing aanvraag open minus -
7. Mvv-visumsticker aanvragen en naar Nederland reizen open minus -
8. Verblijfsvergunning ophalen open minus -
7. Verblijfsvergunning ophalen open minus
Aanvraagformulieren
Download het juiste formulier. Vul het formulier in en verstuur het per post.
Schriftelijke formulieren
Schriftelijke formulieren
De verblijfsvergunning
Wat u nog meer moet weten over de verblijfsvergunning:
Tbc-onderzoek
Heeft uw werkgever bij de aanvraag aangegeven dat u een onderzoek naar tuberculose (tbc) laat doen? Maak dan een afspraak bij de Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (GGD). Doe dit binnen 3 maanden nadat u de verblijfsvergunning hebt gekregen. Neem mee naar de afspraak:
Werken met de Europese blauwe kaart
Met deze verblijfsvergunning mag u zonder tewerkstellingsvergunning (TWV) werken bij de werkgever die de verblijfsvergunning heeft aangevraagd. Op de achterkant van het verblijfsdocument staat 'Arbeid als houder van de Europese blauwe kaart en als zelfstandige toegestaan, andere arbeid toegestaan met TWV'.
Werken als zelfstandig ondernemer
U mag met een Europese blauwe kaart naast uw werk bij uw werkgever ook werken als zelfstandig ondernemer. Maar u moet altijd blijven voldoen aan de voorwaarden van de Europese blauwe kaart.
TWV nodig bij andere werkgever
Wilt u ook nog bij een andere werkgever werken? Dan moet die werkgever een TWV voor u hebben. Die werkgever vraagt de TWV aan bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Lees meer over tewerkstellingsvergunning aanvragen bij UWV.
Werkloosheid en nieuwe baan zoeken
Raakt u werkloos en is uw verblijfsvergunning nog geldig? Dan krijgt u maximaal 3 maanden om als houder van een Europese blauwe kaart nieuw werk te zoeken. Hebt u deze vergunning al 2 jaar of langer? Dan krijgt u maximaal 6 maanden om nieuwe werk te zoeken. Dit is de zoekperiode. De zoekperiode gaat in op de dag dat uw contract stopt. De zoekperiode is nooit langer dan de geldigheidsduur van uw verblijfsvergunning.
Wettelijke plichten
Uw werkgever heeft als (erkende) referent een informatieplicht, administratieplicht en zorgplicht. Voor u geldt alleen een informatieplicht.
Lees meer over de wettelijke plichten van de (erkende) referent en de informatieplicht van de vreemdeling.
De IND controleert of u zich houdt aan uw plichten. Doet u dat niet? Dan kunt u een bestuurlijke boete krijgen.
Geldigheid verblijfsvergunning
De verblijfsvergunning is 3 maanden langer geldig dan het arbeidscontract. De verblijfsvergunning is maximaal 5 jaar geldig.
Type verblijfsvergunning
De verblijfsvergunning is type I, verblijfsvergunning regulier voor bepaalde tijd.
Vervolgaanvragen
Vervangen verblijfsvergunning
Is de verblijfsvergunning beschadigd, kwijt of gestolen? Laat dan de verblijfsvergunning vervangen. Ga naar de pagina verblijfsvergunning beschadigd of gegevens aanpassen of verblijfsvergunning kwijt of gestolen.
Verlengen verblijfsvergunning
Verloopt de verblijfsvergunning binnenkort? Dan kunt u de verblijfsvergunning verlengen.
Verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd
Hebt u 5 jaar een verblijfsvergunning gehad? Dan kunt u een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd aanvragen. Bij een Europese blauwe kaart kan dit soms eerder dan 5 jaar. Bekijk de Uitzonderingen 5 jaar verblijf bij onbepaalde tijd.