Met een verblijfsvergunning Europese blauwe kaart kan een hoogopgeleide
werknemer wonen en werken in Nederland. U leest op deze pagina de voorwaarden.
En hoe u de verblijfsvergunning aanvraagt.
Een Europese blauwe kaart is een werk- en verblijfsvergunning voor hoogopgeleide werknemers (expats) met een nationaliteit van een land buiten de EU, EER of Zwitserland. Lees welke landen horen bij de EU en EER. De informatie op deze pagina geldt in deze situaties:
Voor hoogopgeleide werknemers bestaat ook een Nederlandse verblijfsvergunning. Dit is de verblijfsvergunning kennismigrant. Hiervoor gelden andere voorwaarden. Lees meer over de verblijfsvergunning voor kennismigrant.
Neemt u een buitenlandse werknemer aan? Dan bent u de referent voor deze werknemer. U kunt als werkgever mogelijk erkend referent worden. Erkend referenten kunnen sneller en eenvoudiger een verblijfsvergunning aanvragen voor een werknemer. En voor gezinsleden van een werknemer. Erkenning is niet verplicht voor het aannemen van een werknemer met een Europese blauwe kaart. U kunt zich wel vrijwillig laten erkennen. Lees meer over erkenning als referent aanvragen bij de IND.
Er zijn een aantal voorwaarden die gelden voor iedereen die een verblijfsvergunning aanvraagt.
Er zijn een aantal voorwaarden die altijd gelden. Lees de algemene voorwaarden voor iemand die een verblijfsvergunning aanvraagt. Voor de verblijfsvergunning Europese blauwe kaart gelden daarnaast deze voorwaarden:
Lees welke andere voorwaarden mogelijk gelden voor Turkse burgers en hun gezinsleden.
U laat met documenten zien dat u voldoet aan de voorwaarden voor de verblijfsvergunning Europese blauwe kaart. Voor de aanvraag Europese blauwe kaart zijn deze documenten nodig:
Om naar Nederland te reizen heeft de werknemer een visum nodig. Dit visum heet een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv). In sommige situaties is geen mvv nodig. Bijvoorbeeld als de werknemer minimaal 18 maanden een Europese blauwe kaart in een ander EU-land heeft gehad. Lees meer over een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) en wanneer u geen mvv nodig hebt.
Alleen de werkgever kan de verblijfsvergunning aanvragen. De werkgever vraagt de mvv en de verblijfsvergunning in één keer aan voor de werknemer. Dit kan alleen schriftelijk. Er zijn verschillende aanvraagformulieren.
De werkgever betaalt de kosten van de aanvraag. Dit kan met een automatische incasso, als u erkend referent bent. Of de IND stuurt een brief over het betalen van de kosten van de aanvraag (leges).
De aanvraag voor een verblijfsvergunning Europese blauwe kaart kost € 320.
De IND heeft 90 dagen de tijd om te beslissen op uw aanvraag Europese blauwe kaart. Die periode heet de beslistermijn. Deze termijn staat in de wet. De werkgever krijgt een brief waarin staat voor welke datum de IND beslist op de aanvraag.
De IND probeert de aanvraag van een erkende referent binnen 2 weken te behandelen. De aanvraag moet dan wel helemaal compleet zijn.
De werkgever kan binnen 4 weken bezwaar maken tegen de beslissing. In de brief met de beslissing staat hoe dit moet. Lees meer over bezwaar maken en in beroep gaan tegen een beslissing van de IND.
Is de beslistermijn voorbij? En hebt u nog geen beslissing op uw aanvraag of bezwaar? Dan is de IND te laat met beslissen. Lees wat u kunt doen als de IND te laat is met beslissen.
De verblijfsvergunning is 3 maanden langer geldig dan het arbeidscontract. Maar de vergunning is maximaal 4 jaar geldig.
Met deze verblijfsvergunning mag de werknemer zonder tewerkstellingsvergunning (twv) werken bij de werkgever die de verblijfsvergunning heeft aangevraagd. Op de achterkant van het verblijfsdocument staat 'Arbeid als houder van de Europese blauwe kaart en als zelfstandige toegestaan, andere arbeid toegestaan met TWV'.
Wilt u nog bij een andere werkgever werken? Dan moet die werkgever een twv voor u hebben. De werkgever vraagt de tewerkstellingsvergunning aan bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Lees meer over tewerkstellingsvergunning aanvragen bij UWV.
U mag als werknemer met een Europese blauwe kaart naast uw baan bij uw werkgever ook werken als ondernemer. Maar u moet altijd blijven voldoen aan de voorwaarden van de Europese blauwe kaart.
Raakt u werkloos en is uw verblijfsvergunning nog geldig? Dan krijgt u maximaal 3 maanden om een nieuwe baan te zoeken. Dit heet een zoekperiode. De zoekperiode gaat in op de dag dat uw contract stopt. De zoekperiode is nooit langer dan de geldigheidsduur van uw verblijfsvergunning.
Er zijn een aantal wettelijke plichten waaraan de werknemer en werkgever zich moeten houden.