Voor personen met de nationaliteit van een EU/EER-land of Zwitserland en hun familieleden gelden andere voorwaarden.
Hebt u een geldige, door een andere EU-lidstaat afgegeven verblijfsvergunning voor studie en wilt u een deel van uw onderwijsprogramma in Nederland volgen? Dan kunt u wellicht gebruik maken van Intra EU-mobiliteit. Lees meer over intra EU-mobiliteit voor studenten.
Er zijn een aantal voorwaarden die voor iedereen gelden. Naast deze voorwaarden gelden voor u en uw onderwijsinstelling de volgende voorwaarden (deze procedure en voorwaarden gelden ook voor uitwisselingsstudenten):
Voor Turkse onderdanen en hun familieleden kunnen andere voorwaarden gelden.
Moet u nog vakken halen om aan de voorwaarden voor toelating tot uw studie te kunnen voldoen? Bijvoorbeeld een cursus Nederlands of Engels? U kunt eenmalig maximaal 12 maanden gebruiken om u voor te bereiden op uw studie.
Hebt u uw bachelor diploma behaald en gaat u een masteropleiding volgen? U mag tussen uw bachelor en uw master nog een keer maximaal 12 maanden gebruiken om u voor te bereiden op uw masteropleiding.
Uw onderwijsinstelling bepaalt welke eisen gelden voor uw studie. Gaat u een Engelstalige studie doen? U moet de volgende IELTS-score behalen of hebben behaald:
Naast IELTS zijn er nog andere geaccepteerde taaltests, namelijk TOEFL, TOEIC en Cambridge English grades & scale. Ga voor meer informatie naar uw onderwijsinstelling.
Deze aanvraag kost € 207.
De onderwijsinstelling heeft een lijst met documenten die u nodig hebt.
Officiële buitenlandse documenten moet u laten legaliseren en vertalen naar het Nederlands, Engels, Frans of Duits.
Webinar 'Work in Holland: Special permit for alumni of higher education'
Een geaccrediteerd opleiding is een opleiding waarvan de NVAO of een buitenlandse instelling voor accreditatie van onderwijs een geschreven garantie geeft dat een opleiding voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen. De accreditatie geeft aan dat de opleiding van goede kwaliteit is.
Een referent is een persoon, bedrijf, school of organisatie die belang heeft bij de overkomst van een vreemdeling. Een organisatie is verplicht zich door de IND als referent te laten erkennen als zij een verblijfsvergunning wil aanvragen voor au pair, uitwisseling, studie, kennismigrant en wetenschappelijk onderzoeker in de zin van richtlijn 2005/71/EG.
De machtiging tot voorlopig verblijf is een visum dat u nodig hebt als u langer dan 90 dagen in Nederland wilt verblijven. Voor meer informatie, zie Machtiging tot voorlopig verblijf (mvv).
Een TWV is een tewerkstellingsvergunning. De werkgever vraagt de TWV aan bij UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen). UWV toetst onder andere of er geen werknemer met de Nederlandse, EU/EER of Zwitserse nationaliteit is die geschikt is voor de baan.