Inkomenseisen studie

Laatste update: 12 september 2022

U komt studeren in Nederland. Voor deze aanvraag moet u laten zien dat u genoeg geld hebt om in Nederland te wonen en studeren. Op deze pagina leest u hoeveel geld u moet hebben en hoe u dit kunt aantonen.

Het bedrag dat u moet hebben, heet de studienorm

De studienorm is gelijk aan het bedrag dat Nederlandse studenten aan studiefinanciering krijgen als zij op kamers wonen. Het bedrag van de studienorm is zonder het les- of collegegeld. Dit bedrag wordt elk jaar aangepast op 1 januari. Kijk hoe hoog de studienorm is.

Elk studiejaar inkomen aantonen

​U laat elk studiejaar zien dat u genoeg geld hebt. Uw onderwijsinstelling vraagt elk studiejaar om bewijs van uw inkomen. U moet genoeg geld hebben om 12 maanden in Nederland te wonen en studeren. Uw onderwijsinstelling vraagt u om het formulier Bijlage 'Eigen verklaring vreemdeling: inkomen in het kader van studie' in te vullen.

U kunt uw inkomen op verschillende manier aantonen

U leest hieronder 6 manieren om aan te tonen dat u genoeg geld hebt. U moet uw inkomen aantonen met documenten. Deze documenten moeten zijn geschreven in het Nederlands, Engels, Duits of Frans. Is dit niet het geval? Dan moet u de documenten laten vertalen.

Alles uitklappen Alles inklappen
 • U hebt het geld op uw eigen bankrekening staan

  open minus
 • U stort het geld op de bankrekening van uw onderwijsinstelling

  open minus
 • U ontvangt een beurs

  open minus
 • U ontvangt geld van een bedrijf

  open minus
 • U ontvangt geld van iemand in het buitenland

  open minus
 • U ontvangt geld van iemand in Nederland

  open minus