Voorwaarden
- U voldoet aan de algemene voorwaarden die voor iedereen gelden.
- U hebt een (tijdelijk) bewijs van inschrijving als student aan een hogeschool (hoger beroepsonderwijs of hbo) of universiteit.
- Uw opleiding is geaccrediteerd: Dat betekent dat de opleiding is erkend door NVAO (Nederland) of EQAR (Europa).
- Uw onderwijsinstelling is erkende referent bij de IND.
- U gaat een voltijdopleiding volgen.
- U voldoet aan de inkomenseisen.
- U maakt elk studiejaar voldoende studievoortgang. Dit betekent dat u elk studiejaar minimaal 50% van de studiepunten haalt. Uw onderwijsinstelling beoordeelt de studievoortgang en laat u weten of u voldoende studiepunten hebt gehaald. Is uw studievoortgang onvoldoende en vindt de onderwijsinstelling dat u daar geen goede reden voor hebt? Dan meldt de onderwijsinstelling u af bij de IND. Wilt u meer weten over studievoortgang? Neem dan contact op met uw onderwijsinstelling.
Voorbereidende periode
Moet u nog vakken halen of een taaltoets doen voor toelating tot de opleiding? Of moet u zich na uw bachelordiploma voorbereiden op een masteropleiding (premaster)? De verblijfsvergunning voor studie geeft ook recht op verblijf in Nederland voor een voorbereidende periode van meestal 1 jaar. U gebruikt die periode om te gaan voldoen aan de eisen van de studie die u wilt volgen. Uw onderwijsinstelling bepaalt daarna of u voldoet aan de eisen. Voldoet u niet? Dan meldt de onderwijsinstelling u af bij de IND.
Procedures en kosten
De aanvraagprocedure van de verblijfsvergunning bestaat uit de volgende stappen:
-
1. Voorwaarden controleren open minus -
1. Voorwaarden controleren open minus -
2. Documenten verzamelen open minus -
2. Documenten verzamelen open minus -
3. Aanvraag doen open minus -
3. Aanvraag doen open minus -
4. Kosten betalen open minus -
4. Kosten betalen open minus -
5. Beslissing aanvraag afwachten open minus -
5. Beslissing aanvraag afwachten open minus -
6. Beslissing aanvraag open minus -
6. Beslissing aanvraag open minus -
7. Mvv ophalen en naar Nederland reizen open minus -
8. Verblijfsvergunning ophalen open minus -
7. Verblijfsvergunning ophalen open minus
Aanvraagformulieren
Uw onderwijsinstelling doet voor u de aanvraag en gebruikt dit aanvraagformulier:
Schriftelijke formulieren
Schriftelijke formulieren
De verblijfsvergunning
Wat u nog meer moet weten over de verblijfsvergunning:
Tbc-onderzoek
Heeft uw onderwijsinstelling bij de aanvraag aangegeven dat u een onderzoek naar tuberculose (tbc) laat doen? Maak dan een afspraak bij de Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (GGD). Doe dit binnen 3 maanden nadat u de verblijfsvergunning hebt gekregen. Neem mee naar de afspraak:
Werken met de verblijfsvergunning
Op de achterkant van de verblijfsvergunning staat of u mag werken. Op uw verblijfsvergunning staat 'Tewerkstellingsvergunning (TWV) vereist voor arbeid van bijkomende aard, andere arbeid in loondienst niet toegestaan'.
Werken in loondienst
U mag in loondienst werken als uw werkgever een werkvergunning (TWV) voor u heeft. Wilt u werken, dan moet u kiezen: U mag maximaal 16 uur per week werken of voltijds in de maanden juni, juli en augustus.
De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert of uw werkgever een TWV heeft. En of u niet meer werkt dan toegestaan. Werkt u meer dan toegestaan of zonder TWV? Dan meldt de Nederlandse Arbeidsinspectie dit bij de IND en geeft uw werkgever een boete. De IND zoekt contact met uw onderwijsinstelling.
Werken als zelfstandig ondernemer
U mag als zelfstandige werken zolang u blijft voldoen aan de voorwaarden voor de verblijfsvergunning. U hebt geen TWV nodig en u mag als zelfstandige zoveel werken als u wilt. Wel moet u zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel en belasting betalen. U moet misschien ook een Nederlandse zorgverzekering regelen.
Stage
Stage lopen mag als uw stage bij uw opleiding hoort. Dan is een TWV niet nodig. Bezoek de website van Nuffic voor meer informatie.
Overstappen naar andere onderwijsinstelling
U mag tijdens uw studie wisselen van onderwijsinstelling. U hoeft geen nieuwe verblijfsvergunning aan te vragen. Uw nieuwe onderwijsinstelling moet wel erkend zijn als referent. Ook moeten u en uw nieuwe onderwijsinstelling uw overstap melden aan de IND.
Tijdelijke studie buiten Nederland
Intra EU-mobiliteit
EU-richtlijn 2016/801 maakt studeren met een verblijfsvergunning in verschillende EU-landen mogelijk (dit noemen we intra EU-mobiliteit). U mag met uw Nederlandse verblijfsvergunning maximaal 360 dagen in andere EU-landen studeren. Stage valt niet onder de richtlijn. De studie in het buitenland moet horen bij een onderwijsprogramma waarin staat dat u in verschillende landen studeert (mobiliteitsmaatregelen). Of u gaat in een ander EU-land studeren volgens een overeenkomst tussen 2 of meer scholen voor hoger onderwijs. Uw onderwijsinstelling in Nederland moet uw studie in de EU op tijd melden bij de IND met het volgende formulier:
Geen intra EU-mobiliteit
Wilt u in het buitenland studeren? Maar voldoet u niet aan de regels voor intra EU-mobiliteit? U mag voor uw studie maximaal 12 maanden achter elkaar onderwijs volgen in het buitenland. Dit mag ook een stage zijn. Tijdens uw verblijf in het buitenland moet u wel voldoende studievoortgang maken.
Wettelijke plichten
Uw onderwijsinstelling heeft als erkende referent een informatieplicht, een administratieplicht en zorgplicht. Voor u geldt alleen een informatieplicht.
Lees meer over de wettelijke plichten van de erkende referent en de informatieplicht van de vreemdeling.
De IND controleert of u zich houdt aan uw plichten. Doet u dat niet? Dan kunt u een bestuurlijke boete krijgen.
Geldigheid verblijfsvergunning
De verblijfsvergunning voor studie is 3 maanden langer geldig dan de duur van uw studie. Een voorbereidende periode hoort bij de studieduur. De IND geeft de verblijfsvergunning voor maximaal 5 jaar. De verblijfsvergunning blijft geldig zolang u aan de voorwaarden voor studie voldoet.
Type verblijfsvergunning
De verblijfsvergunning is type I, verblijfsvergunning regulier voor bepaalde tijd.
Vervolgaanvragen
Vervangen verblijfsvergunning
Is de verblijfsvergunning beschadigd, kwijt of gestolen? Laat dan de verblijfsvergunning vervangen. Ga naar de pagina verblijfsvergunning beschadigd of gegevens aanpassen of verblijfsvergunning kwijt of gestolen.
Verlengen verblijfsvergunning
Verloopt uw verblijfsvergunning binnenkort? Dan kunt u de verblijfsvergunning verlengen.
Andere verblijfsvergunning aanvragen
Bent u klaar met uw studie? Dan kunt u een andere verblijfsvergunning aanvragen, bijvoorbeeld voor deze doelen:
- Werk zoeken na studie.
- Werken als kennismigrant. Dan geldt een lagere inkomenseis voor u.
- Werken als startende ondernemer (start-up).