U krijgt een verblijfsvergunning die geldig is voor de duur van uw opleiding. U houdt deze verblijfsvergunning als u elk jaar minimaal 50% van de studiepunten haalt. Is uw studievoortgang niet voldoende? Dan moet uw onderwijsinstelling dit melden bij de IND. U kunt dan uw verblijfsvergunning verliezen.
Voor alle studenten met een verblijfsvergunning voor 'studie'. Hebt u een voorbereidende periode nodig? Dan moet u dit programma binnen 12 maanden halen. De studievoortgangsmonitoring geldt niet voor:
Ja. Uw onderwijsinstelling informeert u of u voldoende studiepunten hebt en uw vergunning mag houden.
Ja. De onderwijsinstelling mag u bij onvoldoende studievoortgang op elk moment afmelden. U kunt dan uw vergunning verliezen.
Eind november moet bekend zijn of u in het voorgaande collegejaar minimaal 50% van de studiepunten hebt gehaald. Hebt u niet voldoende punten gehaald? Dan moet uw onderwijsinstelling bepalen of er een geldige reden is. Dit heet een verschoonbare reden. Hebt u geen verschoonbare reden en onvoldoende punten? Dan moet uw onderwijsinstelling u afmelden bij de IND.
De IND informeert u over de afmelding. Uw verblijfsvergunning kan worden ingetrokken. Hierover krijgt u een brief van de IND waarop u kunt reageren. Als uw vergunning toch wordt ingetrokken en u wilt in Nederland blijven, dan moet u een andere verblijfsvergunning aanvragen.
Nee.
Studenten hebben één keer recht op een voorbereidende periode van maximaal 12 maanden. U moet het complete voorbereidende programma in deze periode halen. U kunt niet volstaan met een studievoortgang van 50%. Hebt u na 12 maanden het voorbereidend jaar niet succesvol gehaald? Dan moet uw onderwijsinstelling u afmelden.
Als een student later in het jaar instroomt, moet hij naar evenredigheid 50% van de studiepunten halen. Bijvoorbeeld: van februari tot september zijn 30 punten te behalen. De student moet dan minimaal 15 punten halen.
Met een geldige reden wordt een verschoonbare reden bedoeld. Deze staan in de Wet op het hoger onderwijs. Dit zijn:
U mag bij uw onderwijsinstelling één keer een beroep op dezelfde verschoonbare reden doen.
Er hoeft niets aan de IND te worden gemeld. In de administratie van de onderwijsinstelling wordt opgenomen dat u een geldige reden hebt. Welke reden dat is, hoeft niet in een openbaar toegankelijke administratie te staan.
Dit is afhankelijk van de situatie. Het kan zijn dat deze stukken zelfs niet bij het International Office beschikbaar zijn, maar bijvoorbeeld wel bij een studentendecaan. In de administratie moet dan in ieder geval zijn opgenomen dat de studievoortgang is beoordeeld en dat onderliggende stukken op een andere plek worden bewaard.
Dat is een beslissing die de onderwijsinstelling zelf neemt.
De studievoortgangsmonitoring ziet op het voorgaande collegejaar. De student moet in dat collegejaar voldoende punten hebben gehaald.
De nominale studielast zoals blijkt uit de registratie in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO). Het CROHO is leidend.
Ja, de student moet in ieder geval voldoende voortgang boeken. Ook voor deze studenten geldt artikel 5.5 van de Gedragscode.
Ja, deze punten tellen mee. De punten moeten wel herleidbaar zijn tot de opleiding waarvoor de student een verblijfsvergunning heeft gekregen. Het maakt hierbij niet uit of de student eerst in Nederland vakken volgt of eerst in het buitenland.
Alle betrokken onderwijsinstellingen houden elk de studievoortgang van de student voor het eigen onderdeel bij. De onderwijsinstellingen mogen zelf onderling afspreken wie aanspreekbaar is op de studievoortgangsmonitoring. Maar het ligt voor de hand dat dit de onderwijsinstelling is, die erkend referent is.
Een student die in het eerste jaar 50% van de studiepunten haalt, moet ook in het tweede jaar minimaal 50% van de studiepunten halen. Welke studiepunten dit zijn (uit welk jaar) is voor de IND niet van belang. Het kan misschien wel van belang zijn voor het kunnen doorstuderen van de student aan de onderwijsinstelling.
Ja, dat mag. In principe tellen alle studiepunten die bijdragen aan het behalen van een diploma mee.
Ja.