Voor personen met de nationaliteit van een EU/EER-land of Zwitserland en hun familieleden gelden andere voorwaarden.
Wilt u maximaal 180 dagen in een periode van 360 dagen in Nederland verblijven om onderzoek te verrichten in het kader van intra EU-mobiliteit? Dan kunt u gebruik maken van kortetermijnmobiliteit.
U kunt volgens richtlijn voor onderzoek (EU)2016/801 werken als:
U wilt in Nederland werken als onderzoeker aantal voorwaarden die voor iedereen gelden. Naast deze voorwaarden gelden voor u en uw werkgever de volgende voorwaarden:
. Er zijn eenVoor Turkse onderdanen en hun familieleden kunnen andere voorwaarden gelden.
U wilt in het kader van intra EU-mobiliteit voor meer dan 180 dagen onderzoek verrichten in Nederland. U hebt hiervoor een Nederlandse verblijfsvergunning nodig.
Er zijn een aantal voorwaarden die voor iedereen gelden. Naast deze voorwaarden gelden de volgende voorwaarden:
U hebt een geldige verblijfsvergunning op grond van onderzoeksdoeleinden (al dan niet in de zin van de richtlijn (EU)2016/801 of 2005/71/EG), afgegeven door een andere lidstaat van de Europese Unie (uitgezonderd Denemarken, Ierland en het Verenigd Koninkrijk)
Gezinsleden van de onderzoeker die gebruik maakt van langetermijnmobiliteit
Hebben uw gezinsleden een geldige, door een andere lidstaat van de Europese Unie afgegeven verblijfsvergunning voor verblijf bij u als partner of als minderjarig kind? Dan mogen zij met u meekomen naar Nederland. Zij hebben geen mvv nodig. U of de hiervoor gemachtigde erkend referent vraagt de verblijfsvergunning voor hen aan bij de IND.
De mobiliteit voor uw gezinsleden is eveneens voor de duur van meer dan 180 dagen. De mobiliteit moet passen binnen de geldigheidsduur van de verblijfsvergunning zoals die door de eerste lidstaat is afgegeven.
Uw werkgever kan deze aanvraag ook online indienen. Dit kan hij doen via het Portaal Zakelijk.
Online aanvraagDeze aanvraag kost € 192.
Uw onderzoeksinstelling heeft een lijst met documenten die u nodig hebt.
Officiële buitenlandse documenten moet u laten legaliseren en vertalen naar het Nederlands, Engels, Frans of Duits.
Wilt u gebruik maken van langetermijnmobiliteit als onderzoeker volgens richtlijn (EU)2016/801? Dan hebt u geen mvv nodig. Bekijk daarom de informatie onder 'zonder mvv'.
Een referent is een persoon, bedrijf, school of organisatie die belang heeft bij de overkomst van een vreemdeling. Een organisatie is verplicht zich door de IND als referent te laten erkennen als zij een verblijfsvergunning wil aanvragen voor au pair, uitwisseling, studie, kennismigrant en wetenschappelijk onderzoeker in de zin van richtlijn 2005/71/EG.
De machtiging tot voorlopig verblijf is een visum dat u nodig hebt als u langer dan 90 dagen in Nederland wilt verblijven. Voor meer informatie, zie Machtiging tot voorlopig verblijf (mvv).