Plaatst uw werkgever buiten de EU u als leidinggevende, specialist of trainee over naar een kantoor in Nederland? Dan gelden voor u de voorwaarden voor intra corporate transferees.
Voorwaarden
U voldoet aan de algemene voorwaarden die voor iedereen gelden.
- U hebt een arbeidsovereenkomst (contract) met een werkgever of onderzoeksinstelling in Nederland. Deze werkgever is een door de IND erkende referent. Een erkende werkgever staat in het openbaar register erkende referenten.
- U voldoet aan de inkomenseisen.
- Het afgesproken loon is marktconform. Markconform betekent dat u hetzelfde verdient als wat mensen gemiddeld verdienen in dezelfde functie.
- Als u gaat werken in de individuele gezondheidszorg moet u in het BIG-register staan.
Voor Turkse burgers en hun gezinsleden kunnen andere regels gelden.
Procedures en kosten
De aanvraagprocedure van de verblijfsvergunning bestaat uit de volgende stappen:
-
1. Voorwaarden controleren open minus -
1. Voorwaarden controleren open minus -
2. Documenten verzamelen open minus -
2. Documenten verzamelen open minus -
3. Aanvraag doen open minus -
3. Aanvraag doen open minus -
4. Kosten betalen open minus -
4. Kosten betalen open minus -
5. Beslissing aanvraag afwachten open minus -
5. Beslissing aanvraag afwachten open minus -
6. Beslissing aanvraag open minus -
6. Beslissing aanvraag open minus -
7. Mvv ophalen en naar Nederland reizen open minus -
7. Verblijfsvergunning ophalen open minus -
8. Verblijfsvergunning ophalen open minus
Aanvraagformulieren
Uw werkgever kan de aanvraag online doen.
Online aanvragen in Portaal Zakelijk
Schriftelijke formulieren
Online aanvragen in Portaal Zakelijk
Schriftelijke formulieren
De verblijfsvergunning
Wat u nog meer moet weten over de verblijfsvergunning:
Tbc-onderzoek
Heeft uw werkgever bij de aanvraag aangegeven dat u een onderzoek naar tuberculose (tbc) laat doen? Maak dan een afspraak bij de Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (GGD). Doe dit binnen 3 maanden nadat u de verblijfsvergunning hebt gekregen. Neem mee naar de afspraak:
Werken met de verblijfsvergunning
Op de achterkant van de verblijfsvergunning staat of u mag werken. Op uw verblijfsvergunning staat 'arbeid als kennismigrant en als zelfstandige toegestaan, andere arbeid toegestaan met TWV'. Dit betekent dat u met deze verblijfsvergunning mag werken als kennismigrant en daarnaast mag werken als zelfstandige. Voor ander werk heeft uw werkgever een TWV (tewerkstellingsvergunning) nodig.
Werken in afwachting van de verblijfsvergunning
Heeft uw werkgever een positieve beslissing gekregen op de aanvraag maar is uw verblijfsvergunning nog niet klaar? Afhankelijk van uw situatie geldt dan het volgende:
- Wacht u op uw eerste verblijfsvergunning als kennismigrant?
U mag alvast beginnen met werken als dit ook in de positieve beslissing (kennisgeving) staat die uw werkgever heeft gekregen. U mag maximaal 4 maanden zonder verblijfsdocument werken als kennismigrant, geteld vanaf de datum die staat op de positieve beslissing. - Wacht u op uw verlengde verblijfsvergunning als kennismigrant?
U mag met uw verlopen verblijfsdocument blijven werken als kennismigrant.
In beide gevallen moet u een afspraak maken voor afname biometrie of ophalen van uw verblijfsvergunning. U maakt deze afspraak zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen 2 weken nadat uw werkgever de positieve beslissing heeft ontvangen.
Ander werk doen
Hebt u 5 jaar gewerkt in Nederland? Dan mag u ander werk in loondienst doen in Nederland, naast uw baan als kennismigrant. De werkgever voor wie u in loondienst gaat werken, heeft dan geen tewerkstellingsvergunning (TWV) nodig. Werken zonder TWV mag zodra u een verblijfsdocument hebt gekregen met de aantekening 'arbeid vrij toegestaan'.
Deze aantekening vraagt u zo aan:
- Is uw verblijfsvergunning nog langer dan 4 maanden geldig? U kunt uw verblijfsdocument vervangen voor een document met de arbeidsmarktaantekening 'arbeid vrij toegestaan'.
- Verloopt uw verblijfsvergunning binnen 3 maanden? Vraag dan verlenging van uw verblijfsvergunning aan. Geef op het formulier aan dat u de arbeidsmarktaantekening 'arbeid vrij toegestaan' op uw verblijfsdocument wilt hebben.
Wettelijke plichten
Uw werkgever heeft als erkende referent een informatieplicht, een administratieplicht en een zorgplicht. Voor u geldt alleen een informatieplicht.
Lees meer over de wettelijke plichten van de erkende referent en de informatieplicht van de vreemdeling.
De IND controleert of u zich houdt aan uw plichten. Doet u dat niet? Dan kunt u een bestuurlijke boete krijgen.
Geldigheid verblijfsvergunning
Uw verblijfsvergunning is net zo lang geldig als de periode van uw contract of functie. De verblijfsvergunning is maximaal 5 jaar geldig.
Werkloosheid en een nieuwe baan zoeken
Wordt u werkloos? Dan hebt u maximaal 3 maanden de tijd om een nieuwe baan als kennismigrant te zoeken. Deze zoekperiode kan niet langer zijn dan de periode dat uw vergunning geldig is. Als uw verblijfsvergunning eerder afloopt, dan hebt u minder dan 3 maanden de tijd. De periode om een baan te zoeken gaat in op de dag waarop uw contract is gestopt.
Zijn de 3 maanden voorbij en is er geen aanmelding van een nieuwe werkgever? Dan kan de IND uw verblijfsvergunning intrekken.
Type verblijfsvergunning
De verblijfsvergunning is type I, verblijfsvergunning regulier voor bepaalde tijd.
Vervolgaanvragen
Vervangen verblijfsvergunning
Is de verblijfsvergunning beschadigd, kwijt of gestolen? Ga naar de pagina verblijfsvergunning beschadigd of gegevens aanpassen of verblijfsvergunning kwijt of gestolen.
Verlengen verblijfsvergunning
Verloopt uw verblijfsvergunning binnenkort? Dan kan uw werkgever de verblijfsvergunning verlengen.
Verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd
Hebt u 5 jaar een verblijfsvergunning gehad? Dan kunt u een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd aanvragen.