Het V-nummer staat voor vreemdelingennummer. Iedereen die een verblijfsvergunning aanvraagt, krijgt dit nummer. Het nummer staat op de brieven van de IND. U vindt het V-nummer ook op de achterkant van uw verblijfsdocument, onderaan na de letters VNR.
Veelgestelde vragen
Op deze pagina vindt u ruim 50 vragen. Klik op een van de onderwerpen om sneller uw vraag te vinden.
Kies een onderwerp
Veelgestelde vragen
-
Wat is het V-nummer?
open minus -
Wat is het verschil tussen een verblijfsvergunning onderzoeker (richtlijn (EU) 2016/801) en een verblijfsvergunning als onderzoeker (kennismigrant)?
open minusEen onderzoeker die een verblijfsvergunning kennismigrant wil aanvragen, moet een arbeidsovereenkomst (of aanstellingsbesluit) hebben. Een onderzoeker op grond van de richtlijn (EU) 2016/801 heeft alleen een gastovereenkomst nodig.
-
Mag ik werken met een verlopen vergunning voor onbepaalde tijd?
open minusEen verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd of EU-langdurig ingezetene verloopt niet. Is het verblijfsdocument niet meer geldig? Dan mag u nog steeds werken. U kunt wel vernieuwing van uw verblijfsdocument aanvragen.
-
Wat is een garantverklaring en wat betekent een garantverklaring voor mij?
open minusMet de garantverklaring laat u weten dat u garant staat voor de kosten van het verblijf van een vreemdeling in Nederland. Ook staat u garant dat deze vreemdeling Nederland op tijd verlaat. In de garantverklaring staat wat dit precies voor u betekent.
-
Hoelang is het ingevulde formulier garantstelling of logiesverstrekking geldig?
open minusHoelang de legalisatie van een 'Bewijs van garantstelling/logiesverstrekking' geldig is, staat niet in een wet. Ambassades en consulaten gebruiken daarom niet allemaal dezelfde geldigheidsduur. Vraag bij de Nederlandse vertegenwoordiging naar de meest actuele informatie. Hebt u bezwaar gemaakt tegen een beslissing op uw aanvraag? Dan hoeft u het formulier niet opnieuw te laten legaliseren.
-
Kan ik voor meerdere personen garant staan?
open minusU kunt voor maximaal 2 volwassenen en 1 of 2 kinderen tegelijk garant staan. U moet wel voor ieder persoon een apart formulier 'Bewijs van garantstelling en/of logiesverstrekking' gebruiken. Ook moet u voor elk formulier uw handtekening laten legaliseren. De Nederlandse vertegenwoordiging in het buitenland (ambassade of consulaat), of Consulaire Service Organisatie (CSO) beoordeelt of en voor hoeveel personen tegelijk iemand garant kan staan.
-
Ik sta in de Basisregistratie Personen (BRP) vermeld met nationaliteit Onbekend. Moet ik afstand doen van mijn nationaliteit?
open minusBij uw aanvraag voor een verblijfsvergunning gaf u een nationaliteit op. Onder die nationaliteit kreeg u een verblijfsvergunning. Als u wilt naturaliseren, moet u van die nationaliteit afstand doen. Voor iemand die staatloos is gelden andere regels.
-
Ik heb betaald maar krijg de melding ‘indienen niet gelukt’. Wat moet ik doen?
open minusNeem contact op met de IND. Wij kunnen kijken of wij uw aanvraag hebben ontvangen.
Is uw aanvraag niet ontvangen? De IND stort het betaalde bedrag terug op uw rekening. U kunt een nieuwe aanvraag indienen.
-
Ik heb 2 keer dezelfde aanvraag ingediend en betaald. Wat moet ik doen?
open minusDe IND stort het te veel betaalde bedrag automatisch terug op uw rekening. U hoeft hiervoor niets te doen.
-
Hoe sla ik mijn aanvraag op voordat ik de aanvraag indien?
open minus- Ga in uw online aanvraag naar de menuknop (linksboven op de pagina).
- Klik op 'Opslaan'.
Vaak ziet u nog een vervolgvraag. Dit hangt af van uw zoekmachine of browserinstelling.
Gebruikt u bijvoorbeeld Internet Explorer? Dan ziet u onder in uw scherm de tekst 'Wilt u het bestand openen of opslaan'? Kiest u voor opslaan, dan bewaart Internet Explorer een bestand in uw map 'Downloads'. De naam van het bestand eindigt met .tfa.
U hebt uw online aanvraag opgeslagen op uw eigen computer.
-
Ik wil verdergaan met een opgeslagen aanvraag. Waar vind ik deze aanvraag?
open minus- Zoek op ind.nl het online aanvraagformulier dat u nodig hebt.
- Log daarna in met DigiD en sms-code.
- Klik op de menuknop (linksboven in het scherm) en kies 'Openen'.
- Klik op 'Selecteer een bestand'. De verkenner opent. Dit is een programma waarmee u op uw computer documenten kunt zoeken.
- Ga naar uw map 'Downloads'.
- Kies in de map 'Downloads' het bestand dat u eerder bewaard heeft. De naam van dit bestand eindigt met .tfa.
-
Ik wil stukken uploaden. Hoe kan ik dit doen?
open minusU kunt alleen pdf-bestanden uploaden op ind.nl. Deze mogen niet groter zijn dan 8 MB per bestand. Beveilig pdf's voor ind.nl niet met een wachtwoord. Hoe u kunt uploaden leest u op de pagina Documenten uploaden.
-
Ik heb een aanvraag opgeslagen voordat ik deze indiende. Waarom lukt het niet de aanvraag te openen?
open minusDe aanvraag die u wilt bewaren, wordt op uw computer opgeslagen als een tfa-bestand. Als u extra documenten uploadt, kan het bestand te groot worden. Door een technische beperking kunt u een tfa-bestand dat groter is dan 25 MB niet opnieuw openen.
U kunt wel eerst een aanvraag opslaan zonder extra documenten te uploaden. Opent u het bestand later opnieuw, dan kunt u extra documenten uploaden. Daarna kunt u de aanvraag indienen.
-
Mag ik tijdens de mvv aanvraag naar Nederland komen?
open minusHet doel van de mvv is dat de IND kan beoordelen of u aan alle voorwaarden voldoet voor u naar Nederland komt. Daarom raadt de IND u af om in Nederland te zijn tijdens de procedure.
U moet altijd de mvv ophalen bij de Nederlandse ambassade in het land van herkomst of land van bestendig verblijf. Als u tijdens de mvv-procedure naar Nederland komt, doet u dit op eigen verantwoordelijkheid.
Hebt u dringende redenen om in Nederland te zijn tijdens de procedure? Meld dit dan vooraf bij de IND. Wij zullen u vragen met documenten te laten zien wat uw redenen zijn.
Land van bestendig verblijf
Een land van bestendig verblijf is niet uw land van herkomst (het land waar u of uw ouders geboren zijn). Het is het land waar u langer dan 3 maanden rechtmatig mag zijn. Dit betekent dat u daar een geldige verblijfsvergunning hebt. Of u hebt daar een verblijfsvergunning aangevraagd en wacht nog op een beslissing.
Bent u voor maximaal 90 dagen in een land? Bijvoorbeeld met een visum kort verblijf of in een vrije termijn? Dan is dit geen bestendig verblijf.
-
Hoelang mag ik met mijn geldige verblijfsvergunning buiten Nederland verblijven?
open minusU mag uw hoofdverblijf niet verplaatsen. Hoe lang u buiten Nederland mag verblijven, hangt af van uw verblijfsvergunning. Lees hoe lang u buiten Nederland mag verblijven met uw type verblijfsvergunning.
-
Ik wil betalen voor de aanvraag. Welk betalingskenmerk moet ik gebruiken?
open minusU kunt het betalingskenmerk uit de brief opvragen bij de IND. Dit kan alleen telefonisch.
-
Kan ik de kosten van de aanvraag in termijnen betalen?
open minusNee, dit is niet mogelijk. Wij behandelen uw aanvraag pas als u de volledige kosten van de aanvraag hebt betaald.
-
Kan ik in Nederland wonen en werken als ik een verblijfsvergunning heb in een ander EU-land?
open minusAls u een verblijfsvergunning voor een ander EU-land hebt, mag u niet automatisch ook in Nederland wonen en werken.
Met een verblijfsvergunning van een ander EU-land mag u Nederland zonder visum inreizen en maximaal 90 dagen blijven. Wilt u langer dan 90 dagen in Nederland blijven? Dan moet u een Nederlandse verblijfsvergunning aanvragen en soms ook een inreisvisum (mvv).
Wilt u ook werken in Nederland? Dan hebt u soms ook een tewerkstellingsvergunning (TWV) nodig. Uw werkgever kan een TWV aanvragen bij het UWV.
-
Kan ik de kosten van de aanvraag betalen vanuit een buitenlandse rekening?
open minusJa, dit is mogelijk. U kunt vanuit uw rekening in het buitenland geld overmaken naar de rekening van de IND.
-
Wat moet ik (werknemer) doen als ik bij een andere werkgever ga werken?
open minusAls u van werkgever verandert, dan moeten uw werkgever en u dit officieel melden aan de IND. In de praktijk meldt uw werkgever u af en is het uw verantwoordelijkheid de afmelding bij uw werkgever te controleren. Of u een nieuwe verblijfsvergunning moet aanvragen, hangt af van de verblijfsvergunning die u hebt.
Alleen melden wijziging werkgever
U of uw werkgever hoeft de wijziging alleen te melden als u een van de volgende verblijfsvergunningen hebt:
- kennismigrant;
- Europese blauwe kaart;
- overplaatsing binnen een onderneming (ICT-richtlijn);
- wetenschappelijk onderzoeker (richtlijn 2005/71/EG), of
- onderzoeker (richtlijn (EU) 2016/801).
U moet wel aan de voorwaarden van uw verblijfsvergunning blijven voldoen.
Melden en nieuwe aanvraag verblijfsvergunning
Hebt u een gecombineerde verblijfsvergunning voor verblijf en arbeid (GVVA)? U of uw werkgever moet een nieuwe aanvraag indienen. De IND vraagt in de beoordeling van uw aanvraag opnieuw aan UWV of u aan de kenmerken van de Wet arbeid vreemdelingen voldoet. Is het advies van UWV positief en is uw verblijfsvergunning nog langer dan 3 maanden geldig? U krijgt alleen een nieuw aanvullend document. Is uw verblijfsvergunning nog minder dan 3 maanden geldig? U krijgt een nieuwe verblijfsvergunning en een nieuw aanvullend document.
Melden en nieuwe aanvraag tewerkstellingsvergunning bij UWV
Hebt u een verblijfsvergunning arbeid in loondienst (alleen verblijfsvergunning)? Uw nieuwe werkgever moet een nieuwe tewerkstellingsvergunning (TWV) aanvragen bij UWV. Hebt u 5 jaar onafgebroken gewerkt? Dan bent u meestal vrij om te werken in Nederland en hebt u geen TWV meer nodig. Laat uw werkgever altijd informeren bij UWV of een TWV nog nodig is.
U voldoet niet meer aan de voorwaarden van uw verblijfsvergunning
Als u niet meer voldoet aan de voorwaarden van uw verblijfsvergunning, wordt deze ingetrokken. Kijk of u aan de voorwaarden van een andere verblijfsvergunning om te werken voldoet en doe een aanvraag voor die verblijfsvergunning.
-
Waarom kan ik niet inloggen met mijn DigiD?
open minusIs er onderhoud of een storing bij DigiD?
DigiD is geen onderdeel van de IND. Controleer bij Logius of er onderhoud of een storing is bij DigiD.
Is er geen onderhoud of storing bij DigiD maar kunt u niet inloggen?
Dit kan een aantal oorzaken hebben:
- U gebruikt niet de juiste gebruikersnaam of wachtwoord. Controleer of u de juiste gegevens gebruikt. Let op hoofdletters en kleine letters.
- U hebt uw DigiD niet geactiveerd. Activeer eerst uw DigiD met de activeringscode die u met een brief hebt ontvangen.
- Uw DigiD is geblokkeerd. Wacht tot de blokkade voorbij is en probeer het opnieuw.
- Uw DigiD is verlopen omdat u die 3 jaar niet hebt gebruikt. Vraag opnieuw uw DigiD aan.
Werkt u met verouderde software op uw computer of mobiele apparaat? Dan is er kans dat deze niet voldoet aan de minimale beveiligingseisen van DigiD.
-
De knop ‘Verder’ werkt niet. Wat moet ik doen?
open minusControleer of u alles op de pagina hebt ingevuld. U kunt daarna op 'Volgende' klikken.
Zorg dat uw internet browser (Internet Explorer, Safari, Firefox, Chrome) up-to-date is. Anders werkt de knop 'Volgende' niet.
Update uw browser en probeer het opnieuw.
-
Er staat een vraag bij een onderwerp, maar ik begrijp de vraag niet. Waar vind ik een uitleg?
open minusBij veel vragen staat een toelichting. Klik op de link bij de vraag. Dan komt er een tekst met een uitleg over de vraag.
-
Ik krijg de melding ‘Helaas kan deze dienst (nog) niet door u gebruikt worden’. Wat moet ik doen?
open minusMaak gebruik van het schriftelijke formulier om uw aanvraag in te dienen. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom u de aanvraag nu (nog) niet online kunt doen.
-
Kan ik online een verblijfsvergunning verlengen namens een minderjarig kind?
open minusStaat u op de achterkant van het pasje vermeld als ouder bij wie het minderjarig kind verblijft? Dan bent u sociaal referent. U kunt een aanvraag doen voor verlenging van de verblijfsvergunning van uw minderjarig kind. U gebruikt uw DigiD om in te loggen.
-
Ik wil meer stukken uploaden dan wat mag. Is dit mogelijk?
open minusU kunt alleen de stukken uploaden die in de aanvraag genoemd worden.
Hebt u uw online of schriftelijke aanvraag al ingediend en wilt u aanvullende stukken uploaden? Dit kan zolang we nog niet op uw aanvraag hebben beslist.
Ga naar Documenten uploaden na uw aanvraag en lees hoe u meer stukken kunt uploaden.
-
Waarom kan ik de fotokaart niet uploaden?
open minusDe kwaliteit van een geüploade foto is niet goed genoeg. Stuur de fotokaart per post naar de IND.
-
Ik kom in Nederland studeren. Mag mijn partner ook naar Nederland komen?
open minusDat mag als u en uw partner voldoen aan de voorwaarden voor een verblijfsvergunning voor verblijf bij partner.
-
Kan ik tijdens mijn studie overstappen naar een andere onderwijsinstelling?
open minusJa, dat kan. Uw nieuwe onderwijsinstelling moet erkend zijn als referent. Ook moeten u en uw nieuwe onderwijsinstelling uw overstap melden aan de IND. U hoeft geen nieuwe verblijfsvergunning aan te vragen.
-
Ik ben afgestudeerd. Kan ik in Nederland blijven?
open minusAls u in Nederland wilt blijven na uw studie, moet u een andere verblijfsvergunning aanvragen. U kunt gebruik maken van het zoekjaar voor afgestudeerde studenten. Met deze vergunning hebt u een jaar de tijd om een baan in Nederland te vinden, bijvoorbeeld als kennismigrant. Uw verblijfsvergunning voor studie blijft na afstuderen geldig tot 3 maanden na uitschrijving bij uw onderwijsinstelling.
U kunt ook een verblijfsvergunning start-up aanvragen. Met deze verblijfsvergunning krijgt u een jaar de tijd om een innovatief of vernieuwend bedrijf op te starten.
Hebt u de mogelijkheid om wetenschappelijk onderzoek te doen? Dan kan de onderzoeksinstelling of werkgever een verblijfsvergunning voor u aanvragen. Dit kan als kennismigrant of als onderzoeker via richtlijn (EU) 2016/801.
-
Mag ik een tweede echtgenote naar Nederland laten komen?
open minusNee, dat mag niet. In Nederland mag je maar met 1 persoon getrouwd zijn. Er mag daarom ook maar 1 echtgenote bij u in Nederland wonen. U kunt ook alleen de kinderen van deze echtgenote naar Nederland laten komen.
-
Kan ik mijn meerderjarige kind naar Nederland laten komen?
open minusHet is niet mogelijk een meerderjarig kind naar Nederland te laten komen. Behalve in een zeer bijzondere situatie. Neem voor informatie hierover contact op met de IND.
-
Hoe ver is de IND met mijn aanvraag?
open minusDe IND kan niets zeggen over uw aanvraag zolang er nog geen beslissing is genomen. Meestal geldt er een (wettelijke) beslistermijn. De IND mag die gehele termijn gebruiken om uw aanvraag te behandelen.
Volg uw aanvraag in Mijn IND.
Hebt u geen DigiD? En is uw beslistermijn verlopen? Bel dan met de IND.
Hebt u asiel aangevraagd en wacht u op een beslissing? Meer informatie over de afhandeling van asielaanvragen leest u op Asiel: laatste ontwikkelingen.
-
Hoe kan ik de medewerker bereiken die mijn aanvraag behandelt?
open minusHeeft u vragen over documenten, beslistermijnen of brieven van de IND? Wij raden u aan eerst meer informatie op onze website te zoeken. Als u aanvullende vragen hebt, belt u ons algemene informatienummer 0880 - 430 430 (lokaal tarief, maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).
Hebt u een brief ontvangen van de medewerker die uw aanvraag behandelt? Neem voor vragen over uw procedure direct contact op met deze medewerker. Bijvoorbeeld wanneer u bepaalde documenten niet op tijd kunt inleveren.
U vindt het telefoonnummer van de behandelend medewerker in de brief rechtsboven onder het kopje ‘Contactpersoon’.
-
Heeft de IND mijn aanvraag ontvangen?
open minusAls u een aanvraag naar de IND hebt gestuurd, krijgt u een ontvangstbevestiging. In Mijn IND kunt u uw aanvraag volgen. Als de IND uw aanvraag heeft verwerkt, ziet u de status 'Ontvangen'.
Een online ingediende aanvraag is meestal binnen een paar minuten zichtbaar. Is uw online aanvraag niet na een paar minuten zichtbaar? Bel niet meteen met de IND. Na maximaal 5 dagen is de aanvraag wel zichtbaar in Mijn IND. Bij een schriftelijke aanvraag duurt het ongeveer 10 dagen voordat de aanvraag verwerkt en zichtbaar is.
-
Ik heb met mijn niet-EU partner in een ander EU-land gewoond. Ik ben zelf Nederlander. Kan mijn partner een EU-vergunning aanvragen?
open minusAls u als Nederlander in een andere EU-lidstaat hebt gewoond, hebt u gebruikgemaakt van het EU-recht van vrij verkeer van personen. U kunt dan worden gezien als gemeenschapsonderdaan. Uw partner kan een verblijfsvergunning aanvragen als familielid van een EU-onderdaan. Lees meer op de pagina Nederlanders en het EU-recht.
-
Ik heb een baan als kennismigrant gevonden tijdens het zoekjaar. Moet mijn werkgever meteen een aanvraag voor een nieuwe verblijfsvergunning indienen?
open minusNee, dat hoeft niet. U mag tijdens het zoekjaar vrij werken. Uw werkgever kan dus wachten tot het einde van uw zoekjaar met het indienen van de aanvraag voor een verblijfsvergunning kennismigrant. Let er wel op dat uw werkgever de aanvraag indient voordat uw verblijfsvergunning zoekjaar afloopt. De verblijfsvergunningen zoekjaar en kennismigrant sluiten dan op elkaar aan, waardoor er geen verblijfsgat ontstaat.
-
Kan ik in andere Schengenlidstaten werken met een Nederlandse verblijfsvergunning?
open minusNee, dat kan niet. Met een Nederlandse verblijfsvergunning mag u Nederland inreizen. Het geeft u niet het recht om te werken in andere landen. Wilt u in een ander land werken? Vraag dan in dat andere land een verblijfsvergunning en/of werkvergunning aan.
-
Kan mijn echtgenoot, echtgenote, partner of minderjarig kind bij mij wonen tijdens het zoekjaar?
open minusJa, dat kan. U moet wel aan alle voorwaarden voldoen voor de verblijfsvergunningen voor Familie en partner.
De inkomenseis
Hebben uw gezinsleden al een Nederlandse verblijfsvergunning? Dan hoeft u niet te laten zien dat u voldoende inkomen hebt.
Hebben uw gezinsleden nog geen Nederlandse verblijfsvergunning? Dan moet u wel laten zien dat u voldoende inkomen hebt. In de volgende 2 situaties voldoet u aan de inkomenseis:
- U hebt een baan waarmee u zelfstandig, voldoende en duurzaam inkomen verdient.
- U hebt een bedrag op uw bankrekening dat minimaal gelijk is aan 12 keer de maandelijkse bijstandsnorm voor gezinnen, inclusief vakantietoeslag.
In beide situaties mogen u en uw gezinsleden geen uitkering uit de algemene middelen aanvragen.
-
Mijn aanvraag is afgewezen. Kan ik de kosten van de aanvraag terugkrijgen?
open minusNee, dat is niet mogelijk. De kosten zijn betaald voor de beoordeling van de aanvraag.
-
We hebben al een bedrijf geregistreerd bij de Kamer van Koophandel, maar onze start-up betreft maar een van de producten van dit bedrijf. Moeten we een nieuw bedrijf registreren voor de start-up?
open minusAls het product of de dienst van de start-up onderdeel is van de hoofdactiviteit van het bestaande bedrijf, hoeft u geen nieuw bedrijf te registreren.
-
Onze start-up heeft vorig jaar deelgenomen aan een accelator programme. We willen een verblijfsvergunning voor start-up aanvragen voor een derde persoon bij hetzelfde bedrijf. Kan dat?
open minusJa, dat kan. Een niet-EU of niet-EER burger kan een verblijfsvergunning voor start-up aanvragen zelfs als het bedrijf al heeft deelgenomen aan een accelator programme. Maar deze persoon moet nog steeds voldoen aan alle voorwaarden voor de verblijfsvergunning start-up. Dit betekent dat er dus ook een overeenkomst moet zijn met een betrouwbare en gekwalificeerde facilitator.
-
Heeft de facilitator voor een start-up dezelfde verplichtingen als een referent?
open minusNee, de facilitator heeft niet dezelfde wettelijke positie als een referent. Maar de facilitator heeft wel bepaalde verplichtingen. Deze verplichtingen staan in de overeenkomst die de facilitator en de aanvrager van de verblijfsvergunning voor start-up ondertekenen.
-
Wat zijn in de ICT-Richtlijn de definities van leidinggevende, specialist en trainee?
open minusLeidinggevende:
Een werknemer van het hogere personeel die leidinggeeft aan de Nederlandse vestiging (gastentiteit) of aan een afdeling of onderafdeling van de vestiging. Dit doet de leidinggevende onder het algemene toezicht van of aangestuurd door de raad van bestuur of de aandeelhouders van de onderneming. Of daarmee gelijkgestelde personen. De functie omvat:- Leidinggeven aan de gastentiteit of aan een afdeling of onderafdeling daarvan.
- Toezicht houden op en het controleren van de werkzaamheden van andere toezichthoudende, hooggespecialiseerde of leidinggevende werknemers.
- Bevoegd zijn om advies te geven voor het in dienst nemen of ontslaan van werknemers. En bevoegdheid in andere zaken als het gaat om personeelsbeleid.
Specialist:
Een persoon met gespecialiseerde kennis die belangrijk is voor de activiteiten, de technieken of het beheer van de Nederlandse vestiging van het concern (gastentiteit). Deze kennis wordt beoordeeld op twee punten:- De specifieke kennis waar de gastentiteit behoefte aan heeft.
- Of de werknemer hoge kwalificaties heeft voor bepaalde werkzaamheden of activiteiten waarvoor specifieke technische kennis vereist is. Dit betreft ook toereikende beroepservaring en het eventueel lidmaatschap van een erkende beroepsgroep.
Trainee:
Iemand met een universitair diploma die voor loopbaanontwikkeling of voor een opleiding in bedrijfstechnieken of bedrijfsmethoden wordt overgeplaatst. De trainee wordt betaald voor zijn werkzaamheden bij het Nederlandse bedrijf.
-
Wat is het verschil tussen een praktikant en een trainee in de zin van de ICT-Richtlijn?
open minusEen trainee moet al minimaal 3 maanden in dienst zijn. Voor een praktikant geldt deze termijn niet. Een trainee moet ook minimaal een diploma van de universiteit hebben. Dit geldt niet voor een praktikant.
-
Moet ik aantonen dat ik voldoende middelen van bestaan heb als ik een zoekjaar aanvraag?
open minusNee, u hoeft geen bewijs van uw inkomen te laten zien als u een verblijfsvergunning zoekjaar aanvraagt. U moet voor uw eigen inkomen zorgen tijdens het zoekjaar, maar u hoeft niet te laten zien hoe. U kunt tijdens het zoekjaar werken om genoeg inkomen te hebben.
U mag tijdens het zoekjaar geen algemene middelen aanvragen.
-
Hoe kan ik zien of ik een mastergraad heb van een Erasmus Mundus Masters Course of een Erasmus Mundus Joint Master (Degree)?
open minusU krijgt een gezamenlijk diploma (‘joint degree’) of meerdere diploma’s (‘multiple degrees’) als u de Erasmus Mundus Masters Course of een Erasmus Mundus Joint Master (Degree) afrondt. Deze diploma’s worden afgegeven door minimaal 2 deelnemende scholen voor hoger onderwijs.
U kunt Erasmus Mundus Masters Courses en Erasmus Mundus Joint Master (Degree) programma’s vinden in de Erasmus Mundus Catalogue op de website van de Europese Commissie.
-
Kan ik een verblijfsvergunning zoekjaar aanvragen met een buitenlandse bachelorgraad?
open minusNee, dat kan niet. Als u in het buitenland hebt gestudeerd, moet u minimaal een mastergraad hebben behaald.