De hoofdregel om Nederlander te worden is dat u 5 jaar achter elkaar en zonder onderbreking met een geldige verblijfsvergunning in Nederland moet hebben gewoond. Als u uw identiteit (uw persoonsgegevens) hebt gewijzigd, beginnen deze 5 jaar opnieuw te tellen. De nieuwe termijn begint te lopen op de dag dat uw identiteit is gewijzigd bij de gemeente in de Basisregistratie personen (BRP). Bijvoorbeeld:
U hebt op 1 juni 2015 een verblijfsvergunning gekregen. U zou op 1 juni 2020 de Nederlandse nationaliteit kunnen aanvragen. Maar op 1 maart 2017 gaat u naar de gemeente met een geboorteakte. Op deze geboorteakte staat een andere naam dan nu op uw verblijfsvergunning staat. De gemeente wijzigt op 15 maart 2017 uw inschrijving in de BRP naar de naam op de geboorteakte die u op 1 maart hebt ingeleverd. U kunt nu pas op 15 maart 2022 de Nederlandse nationaliteit aanvragen.
Soms gaat er geen nieuwe termijn van 5 jaar lopen nadat u uw identiteit hebt gewijzigd. Dit kan als de wijziging klein is. Bijvoorbeeld omdat in de BRP 'Mahammed' is opgeschreven in plaats van 'Mohammed'. Of als de wijziging u niet te verwijten valt. Bijvoorbeeld omdat u een zeer goede reden had niet uw echte identiteit op te geven toen u in Nederland aankwam. Of als de autoriteiten van uw land van herkomst eerder een fout hebben gemaakt bij uw identiteit en deze fout in Nederland door de gemeente is overgenomen. De IND beslist bij de behandeling van uw naturalisatieverzoek of de identiteitswijziging aan uzelf te wijten is.
Het is belangrijk dat de nieuwe gegevens ook op uw verblijfsdocument komen te staan. Ook als het maar om een kleine wijziging gaat. Hiervoor moet u uw verblijfsdocument laten vernieuwen.