Hebt u al asiel aangevraagd en wilt u weten wanneer u een beslissing kunt verwachten? Lees meer informatie op deze pagina over doorlooptijden.
Eerst moet u zich aanmelden als asielzoeker in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Ter Apel is een dorp in het noordoosten van Nederland. Daar ondertekent u meestal ook uw asielaanvraag. Ook hoort u wanneer en waar uw asielprocedure start. In die procedure beoordeelt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) of u een verblijfsvergunning krijgt.
Komt u met het vliegtuig aan in Nederland? U meldt zich bij de Koninklijke Marechaussee (KMar). Uw gegevens worden geregistreerd. En u wordt naar het aanmeldcentrum Schiphol vlakbij Amsterdam gebracht. Daar ondertekent u meestal ook uw asielaanvraag. En hoort u wanneer en waar uw asielprocedure start.
Wanneer kunt u een asielvergunning krijgen? En hoe ziet de asielprocedure eruit?
U kunt een verblijfsvergunning krijgen als u aan één van de volgende voorwaarden voldoet:
Het indienen van een aanvraag voor een tijdelijke verblijfsvergunning asiel is gratis.
Nederlands
Arabisch - العربية
Engels - English
Farsi - فارسی
Russisch - русский
Spaans - Español
Tigrinya - ትግርኛ
Turks - Türkçe
Nederlands
Arabisch - العربية
Engels - English
Farsi - فارسی
Spaans - Español
Tigrinya - ትግርኛ
Turks - Türkçe
Doorlooptijden asielprocedure
Asielprocedure in het kort (infographic)
Hoe neemt de IND een beslissing in een asielaanvraag?
Overzicht alle asielbrochures
Dienstregeling pendelbus Emmen-Ter Apel v.v. op MyCoa.nl
Het aanmeldcentrum (AC) is de plaats waar een asielaanvraag moet worden ingediend. De twee belangrijkste aanmeldcentra van de IND zijn: AC Ter Apel en AC Schiphol.
Komt u Nederland binnen via een landsgrens? Dan gaat u naar AC Ter Apel.
Komt u Nederland binnen per boot of vliegtuig? Dan gaat u naar AC Schiphol. Meestal wordt u hier naar toegebracht door de Koninklijke Marechaussee.
De Koninklijke Marechaussee (KMar) is een politieorganisatie met militaire status. De KMar valt onder het ministerie van Defensie maar werkt ook voor het ministerie van Veiligheid en Justitie.
Het is een organisatie met verschillende taken. De KMar houdt onder andere toezicht op het uitzetten van uitgeprocedeerde vreemdelingen en begeleid hen bij de terugreis naar het land van herkomst.
De AVIM (Afdeling Vreemdelingen Identificatie en Mensenhandel) is onderdeel van de Nederlandse politie. Tot 2015 waren zij bekend als de Vreemdelingenpolitie. De AVIM houdt toezicht op vreemdelingen in Nederland. Zij zijn te vinden in bijna iedere Nederlandse gemeente.
U kunt de AVIM bereiken via het algemene nummer van de politie: 0900-8844.
Voor meer informatie, zie de website van de Politie.
Tuberculose is een besmettelijke infectieziekte. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie. Wereldwijd komt de ziekte veel voor.
Bijzondere persoonsgegevens zijn vooral gegevens over geloof, nationaliteit en bevolkingsgroep.
Dit is het bevolkingsregister van de gemeente. Inschrijving in de BRP is verplicht voor elke inwoner die in Nederland mag wonen.
Dit is een uniek en persoonlijk registratienummer. Alleen met een BSN kunt u gebruik maken van overheidsdiensten.
Asielzoekers uit veilige landen krijgen in principe geen asielvergunning. Nederland gebruikt een lijst met landen van herkomst die veilig zijn. Deze lijst kan wijzigen.
Tijdens de Algemene Asielprocedure (AA) is dit het eerste gesprek met een medewerker van de IND. Hierin controleert de IND de gegevens uit uw aanmeldgehoor. Bij onduidelijkheid stelt de IND u meer vragen. In het eerste gehoor stelt de IND geen vragen over waarom u asiel aanvraagt. Dat gebeurt in een later gesprek.
Dit is een gesprek met een IND-medewerker. In dit gesprek kunt u vertellen waarom u een asielaanvraag heeft ingediend. De medewerker van de IND zal u ook vragen stellen. Dit is belangrijk om te kijken of u een asielvergunning kunt krijgen.
Dit is een brief van de IND. In de brief staat waarom de IND uw aanvraag wil afwijzen. U mag hierop nog reageren. Pas daarna besluit de IND definitief op uw aanvraag.
Dit is een schriftelijke reactie op het voornemen. In het zienswijze geeft u aan waarom u het niet eens bent met de beslissing van de IND.
Een TWV is een tewerkstellingsvergunning. De werkgever vraagt de TWV aan bij UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen). UWV toetst onder andere of er geen werknemer met de Nederlandse, EU/EER of Zwitserse nationaliteit is die geschikt is voor de baan.