Verblijfsvergunning onbepaalde tijd voor (ex-)geprivilegieerden en familieleden
Wat is een (ex-)geprivilegieerde persoon?
Een geprivilegieerde persoon is iemand die als diplomaat, consulair medewerker of werknemer van een internationale organisatie in Nederland woont en werkt. Geprivilegieerde personen en hun familieleden hebben een bijzondere geprivilegieerde status.
Een ex-geprivilegieerde persoon is iemand die de bijzondere geprivilegieerde status is kwijtgeraakt, maar niet door eigen handelen.
Voorwaarden
-
(ex-)Geprivilegieerde
open minusVoor u als (ex-)geprivilegieerde gelden de volgende voorwaarden:
- Een van de volgende situaties geldt voor u:
- U bent of was in dienst van een buitenlandse diplomatieke of consulaire post. U was een lid van het administratief, technisch of bedienend personeel.
- U bent of was in dienst van een internationale organisatie.
- U bent of was lid van het hoogste kader, het hoofd inbegrepen, van een internationale organisatie.
- U hebt direct voor de aanvraag 10 jaar of langer in Nederland gewoond met een geprivilegieerde status. Werkte u bij een internationale organisatie? Dan mag u periodes dat u een Nederlandse verblijfsvergunning had meetellen voor de 10 jaar.
- U voldoet aan de inkomenseisen.
- U vormt geen gevaar voor de openbare orde en nationale veiligheid.
- U staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van uw woonplaats (gemeente).
- U bent geslaagd voor het inburgeringsexamen of u hoeft geen inburgeringsexamen te doen. Meer informatie leest u op de pagina Inburgering bij sterkere verblijfsvergunning en naturalisatie.
Internationale organisatie bestaat korter dan 10 jaar
Mag de internationale organisatie waar u werkt niet langer dan 10 jaar bestaan? En hebt u als werknemer van die organisatie 5 jaar achterelkaar in Nederland gewoond? Dan kunt u onbepaalde tijd aanvragen.
- Een van de volgende situaties geldt voor u:
-
Familieleden van (ex-)geprivilegieerden
open minusBent u een familielid van een (ex-)geprivilegieerde persoon? Dan kunt u ook een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd aanvragen. Voor u gelden de volgende voorwaarden:
- U bent 18 jaar of ouder op het moment van de aanvraag van de verblijfsvergunning. Bent u jonger dan 18 jaar? Dan moet u een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd aanvragen.
- U hebt minimaal 10 jaar in Nederland gewoond met een geprivilegieerde status. Werkte uw familielid met de geprivilegieerde status bij een internationale organisatie? Dan mag u periodes dat u een Nederlandse verblijfsvergunning had meetellen voor de 10 jaar.
- U vormt geen gevaar voor de openbare orde en nationale veiligheid.
- U staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) van uw woonplaats (gemeente).
- U bent geslaagd voor het inburgeringsexamen of u hoeft geen inburgeringsexamen te doen. Meer informatie leest u op de pagina Inburgering bij sterkere verblijfsvergunning en naturalisatie.
Internationale organisatie bestaat korter dan 10 jaar
Bestaat de internationale organisatie waar uw familielid met de geprivilegieerde status werkte korter dan 10 jaar? Dan kunt u onbepaalde tijd aanvragen als u 5 jaar aaneengesloten in Nederland hebt gewoond terwijl uw familielid werkte voor die internationale organisatie.
Procedure en kosten
De aanvraagprocedure van de verblijfsvergunning bestaat uit de volgende stappen:
-
1. Voorwaarden controleren open minusVoor deze aanvraag is een geldige machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig.
Controleer of u voldoet aan de voorwaarden voor de verblijfsvergunning.
-
1. Voorwaarden controleren open minusControleer of u voldoet aan de voorwaarden.
-
2. Documenten verzamelen open minusIn het aanvraagformulier staat welke documenten u nodig hebt. Verzamel alle documenten voordat u de aanvraag doet.
Laat officiële buitenlandse documenten legaliseren en vertalen naar het Nederlands, Engels, Frans of Duits.
-
2. Documenten verzamelen open minusIn het aanvraagformulier staat welke documenten u nodig hebt. Verzamel alle documenten voordat u de aanvraag doet.
Laat officiële buitenlandse documenten legaliseren en vertalen naar het Nederlands, Engels, Frans of Duits.
-
3. Aanvraag doen open minusU doet de aanvraag schriftelijk per post.
-
4. Kosten betalen open minusDe aanvraag kost € 243,00. Bent u jonger dan 18 jaar? Dan geldt een ander bedrag. Kijk voor alle legesbedragen en uitzonderingen op de pagina Leges: kosten van een aanvraag.
U krijgt een brief waarin staat hoe u kunt betalen.
-
5. Beslissing aanvraag afwachten open minusU mag de behandeling van uw aanvraag in Nederland afwachten. De IND moet binnen een beslistermijn van 6 maanden een beslissing nemen.
We kunnen de beslistermijn verlengen als de beslissing meer tijd kost. Bijvoorbeeld als de aanvraag niet compleet is. De IND stuurt dan een bericht.
Als de IND te laat beslist
Is de beslistermijn voorbij? En hebt u nog geen beslissing op uw aanvraag? Lees wat u kunt doen als de IND te laat is met beslissen.
Werken tijdens de aanvraag
Op de achterkant van uw huidige verblijfsdocument staat of u mag werken en of u een tewerkstellingsvergunning (TWV) nodig hebt. Dit is de arbeidsmarktaantekening. Hebt u de aanvraag gedaan voor de einddatum van uw huidige vergunning? Dan behoudt u tijdens de behandeling van uw aanvraag de arbeidsmarktaantekening die staat op uw huidige verblijfsdocument. Ook als uw vergunning in de tussentijd verloopt en u nog geen nieuw verblijfsdocument hebt ontvangen.
-
3. Beslissing aanvraag open minusU ontvangt een bericht met de beslissing. De beslissing is positief of negatief.
- Positieve beslissing: u krijgt een mvv en een verblijfsvergunning.
- Negatieve beslissing: u krijgt geen mvv en verblijfsvergunning. U kunt tegen deze beslissing bezwaar maken.
-
6. Beslissing aanvraag open minusDe beslissing staat in een brief. De beslissing is positief of negatief.
- Positieve beslissing: u krijgt een verblijfsvergunning.
- Negatieve beslissing: u krijgt geen verblijfsvergunning. U kunt tegen deze beslissing bezwaar maken.
-
7. Verblijfsvergunning ophalen open minusU krijgt een brief als de verblijfsvergunning klaarligt bij het IND-loket. Ophalen kan alleen op afspraak. Afspraak maken ophalen verblijfsdocument.
Aanvraagformulier
Schriftelijke formulieren
De verblijfsvergunning
Wat u nog meer moet weten over de verblijfsvergunning:
Werken met de verblijfsvergunning
Op de achterkant van de verblijfsvergunning staat of u mag werken. Met een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd mag u vrij werken in Nederland. Uw werkgever hoeft geen tewerkstellingsvergunning (TWV) voor u te hebben. Op uw verblijfsdocument staat ‘Arbeid vrij toegestaan, TWV niet vereist’.
Rechten
Met een verblijfsvergunning voor 'EU-langdurig ingezetene' of 'onbepaalde tijd' hebt u bijna dezelfde rechten als iemand met de Nederlandse nationaliteit. Het verschil is dat u niet mag stemmen bij nationale verkiezingen. En dat u niet mag werken in bepaalde bijzondere (overheids)sectoren. Bijvoorbeeld bij de politie of het leger. Daarvoor moet u eerst de Nederlandse nationaliteit aanvragen.
Wettelijke plichten
U hebt een informatieplicht. Lees meer over uw wettelijke plichten op de pagina Plichten vreemdeling en referent familielid.
De IND controleert of u zich houdt aan uw plichten. Doet u dit niet? Dan kunt u een bestuurlijke boete krijgen.
Vervolgaanvragen
Vervangen verblijfsvergunning
Is de verblijfsvergunning beschadigd, kwijt of gestolen? Laat dan de verblijfsvergunning vervangen. Ga naar de pagina Verblijfsvergunning beschadigd of gegevens aanpassen of de pagina Verblijfsvergunning kwijt of gestolen.
Vernieuwen verblijfsvergunning
Een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd wordt steeds voor 5 jaar afgegeven. Als deze verloopt, kunt u vernieuwing aanvragen. Ga naar de pagina Vernieuwen verblijfsdocument onbepaalde tijd of duurzaam verblijf.