Asiel aanvragen in Nederland
Voorwaarden
U kunt een verblijfsvergunning asiel krijgen als u aan een van de volgende voorwaarden voldoet:
- U hebt gegronde redenen om in uw land van herkomst te vrezen voor vervolging vanwege uw ras, godsdienst, nationaliteit, politieke overtuiging. Of omdat u behoort tot een bepaalde sociale groep. Deze redenen staan in het Vluchtelingenverdrag.
- U hebt gegronde redenen om te vrezen voor doodstraf of executie, marteling. Of een andere onmenselijke of vernederende behandeling in uw land van herkomst.
- U hebt gegronde redenen om te vrezen dat u slachtoffer wordt van willekeurig geweld door een gewapend conflict in uw land van herkomst.
- Uw echtgenoot of echtgenote, partner, vader, moeder of minderjarig kind heeft kort geleden een verblijfsvergunning asiel in Nederland gekregen.
Documenten
Neem belangrijke documenten mee naar Nederland als dat mogelijk is. Het gaat om documenten die laten zien wie u bent en waarom u asiel aanvraagt.
Procedure
Asiel aanvragen is gratis. Bij een asielaanvraag volgt u de asielprocedure.
-
1. Aanmelding, identificatie en registratie open minusNa aankomst in Nederland meldt u zich eerst aan als asielzoeker op een aanmeldcentrum (AC). Het AC is het gebouw waar uw asielprocedure begint. U gaat naar AC Ter Apel als u Nederland binnenkomt over land (door België of Duitsland). U gaat naar AC Schiphol als u binnenkomt met het vliegtuig of met de boot. Dit geldt alleen als u nog niet voorbij de douane bent gegaan.
Voorregistratie
In Ter Apel gaat u eerst naar de IND voor een voorregistratie. De IND vraagt wie u bent, wat uw nationaliteit is en waar u vandaan komt. We controleren ook of u eerder een aanvraag hebt gedaan bij de IND. U krijgt een polsbandje en een brief met een nummer. Het polsbandje en de brief hebt u nodig voor uw afspraken na de voorregistratie. Na de voorregistratie gaat u naar de Dienst Identificatie en Screening Asielzoekers (DISA) voor identificatie en registratie. Is het druk in Ter Apel of komt u laat op de dag aan? Dan is het mogelijk dat u eerst naar de nachtopvang gaat van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Lees informatie over het COA op www.coa.nl. U gaat dan de volgende dag naar de DISA in Ter Apel of Budel.
Identificatie en registratie
De Dienst Identificatie en Screening Asielzoekers (DISA) doet de stap identificatie en registratie. Een tolk (aan de telefoon) vertaalt het gesprek. De registratie en identificatie gaat zo:
- Identificatie: de DISA vraagt naar documenten over uw identiteit, reis en asielverhaal. En de KMar onderzoekt of uw documenten echt zijn. U geeft antwoord op vragen over uw afkomst. Zo wordt uw identiteit en nationaliteit vastgesteld.
- Registratie: de DISA maakt pasfoto's van u en neemt uw vingerafdrukken af. Uw identiteit, pasfoto's en vingerafdrukken worden opgeslagen in een landelijk computersysteem. Deze gegevens zijn nodig voor de behandeling van uw asielaanvraag. U vraagt officieel asiel aan door uw handtekening te zetten op een asielaanvraag op papier. Met uw gegevens wordt een Vreemdelingen Identiteitsbewijs type W (VI) voor u aangemaakt.
Na aanmelding
- AC Ter Apel: Het COA beoordeelt of u recht op opvang hebt. Hebt u recht op opvang? Dan zorgt het COA voor een slaapplaats, eten, medische zorg en begeleiding.
- AC Schiphol: U gaat verder met uw asielaanvraag in de grensprocedure. Soms vult u eerst een vragenformulier (aanmeldformulier) van de IND in.
Inleveren documenten
Moet u nog belangrijke documenten voor uw asielaanvraag bij de IND inleveren? Lees dan onze folder
-
2. Tbc-onderzoek open minusTuberculose (tbc) is een besmettelijke ziekte. Komt u uit een land waar tbc veel voorkomt? Dan onderzoekt een verpleegkundige of u tbc hebt. De verpleegkundige maakt een röntgenfoto van uw longen als dat nodig is. Hebt u tbc? Dan wordt u eerst behandeld voor de ziekte. Pas als u beter bent start uw asielprocedure.
Vrijstelling tbc-onderzoek
In sommige landen komt tbc steeds minder voor. Daarom geldt voor die landen vrijstelling van het tbc-onderzoek. Bekijk in deze bijlage of u vrijstelling krijgt van het tbc-onderzoek:
-
3. Aanmeldgehoor open minusBinnen een aantal maanden na uw aanmelding, krijgt u een uitnodiging voor een aanmeldgehoor. Het aanmeldgehoor is een gesprek met een medewerker van de IND. U geeft antwoord op algemene vragen die bijvoorbeeld gaan over uzelf en de reis naar Nederland. U vertelt ook kort de reden waarom u asiel aanvraagt.
Wanneer geen aanmeldgehoor?
- U bent een alleenstaande, minderjarige vreemdeling (AMV) jonger dan 12 jaar. AMV is de naam voor asielzoekers jonger dan 18 jaar zonder ouders/verzorgers in Nederland.
- U komt uit een veilig land van herkomst of hebt bescherming in de EU. Lees op Rijksoverheid.nl welke landen staan op de lijst van veilige landen van herkomst. Voor u gelden de stappen in de vereenvoudigde asielprocedure.
- U volgt de Dublinprocedure. Dan blijkt uit onderzoek dat een ander Europees land verantwoordelijk is voor uw asielaanvraag.
-
4. RVT: voorbereiding Algemene Asielprocedure (AA) open minusIn de rust- en voorbereidingstijd (RVT) kunt u zich voorbereiden op de Algemene Asielprocedure (AA). U gaat meestal naar een asielzoekerscentrum van het COA in een andere plaats.
Wanneer geen RVT?
- U volgt uw asielprocedure in vreemdelingenbewaring. Lees op Rijksoverheid.nl wat vreemdelingenbewaring is.
- U zit in de vereenvoudigde asielprocedure.
- Uw verklaringen over identiteit, nationaliteit, herkomst of afkomst blijken niet waar te zijn.
- U bezorgt overlast aan anderen in of bij een aanmeld- of opvangcentrum. Dan gaat u meteen naar de algemene asielprocedure (AA).
Speciale opvang alleenstaande minderjarige vreemdeling (AMV)
- AMV jonger dan 15 jaar: stichting NIDOS zorgt ervoor dat u bij een pleeggezin gaat wonen. NIDOS is de organisatie die voogdij regelt over alleenstaande minderjarige asielzoekers. Lees meer informatie op www.nidos.nl.
- AMV van 15 tot 18 jaar: het COA regelt dat u naar een speciale opvanglocatie voor jonge asielzoekers gaat.
Leeftijdsonderzoek alleenstaande minderjarige vreemdeling (AMV)
De IND biedt een leeftijdsonderzoek aan bij twijfel aan de leeftijd van een AMV. Het onderzoek kan ook later gebeuren. Tijdens een leeftijdsonderzoek maakt een verpleegkundige röntgenfoto's van pols en schouder. Lees meer over belangrijke kenmerken van de asielprocedure voor AMV'ers.
Medisch onderzoek
In het asielzoekerscentrum krijgt u een gratis medisch onderzoek. Een verpleegkundige bepaalt dan of u gezond genoeg bent om te vertellen over uw asielverhaal. Zo kan de IND tijdens gesprekken rekening houden met uw gezondheid. Hebt u liever geen medisch onderzoek? Dan is dat geen probleem.
Voorlichting VluchtelingenWerk Nederland (VWN)
In het asielzoekerscentrum krijgt u gratis voorlichting over de asielprocedure van medewerkers van VluchtelingenWerk Nederland (VWN). Lees informatie over VWN op www.vwn.nl. En meer informatie over asiel aanvragen in Nederland in 9 talen op www.refugeehelp.nl.
Voorbereiding advocaat op gesprek met IND
De Raad voor de Rechtsbijstand (RvR) regelt een advocaat voor u. Dit is meestal gratis. Lees meer informatie over RvR op www.rvr.org. De advocaat helpt u met de voorbereiding op het gesprek met de IND over uw asielverhaal. Dit geldt voor volwassen asielzoekers en voor alleenstaande, minderjarige asielzoekers.
Voorbereiding advocaat kinderen 15-18 jaar
Vraagt u samen met uw kinderen tussen 15 en 18 jaar asiel aan? Dan vraagt de IND tijdens het aanmeldgehoor of zij een eigen tweede gesprek (nader gehoor) willen. Hebben zij andere redenen dan u waardoor ze niet veilig zijn in hun land? Dan krijgen zij sowieso een eigen nader gehoor. Een advocaat helpt ze met de voorbereiding op dit gesprek met de IND over hun asielverhaal.
-
5. Algemene Asielprocedure open minusDe Algemene Asielprocedure (AA) geldt voor de meeste asielzoekers. De AA duurt meestal 6 dagen maar de IND kan de AA verlengen. Dit gebeurt er op elke dag in de AA:
Dag 1: nader gehoor
In dit gesprek met een IND-medewerker legt u uit waarom u asiel aanvraagt. Een onafhankelijke en onpartijdige tolk zorgt voor de vertaling. Onafhankelijk en onpartijdig betekent dat de tolk geen invloed heeft op uw asielaanvraag.
Dag 2: bespreking nader gehoor
U praat u met uw advocaat. De advocaat controleert samen met u of het verslag van het nader gehoor klopt. En geeft fouten en aanvullingen door aan de IND.
Dag 3: eerste beslissing
Een IND-medewerker leest wat u tegen de IND hebt gezegd en de reactie van uw advocaat. Daarna beslist de IND of u een asielvergunning krijgt. Er zijn 3 mogelijkheden:
- U krijgt een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd. Dat staat in een beschikking.
- De IND behandelt uw aanvraag verder in de Verlengde Asielprocedure (VA).
- De IND is van plan om u geen verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd te geven. Deze eerste beslissing staat in een brief en heet een voornemen.
Dag 4: reactie op beslissing (zienswijze)
U praat met uw advocaat over de afwijzing van uw asielaanvraag in het voornemen. Bent u het niet eens met de afwijzing? Uw advocaat kan in een zienswijze (brief) aan de IND uitleggen waarom u het niet eens bent.
Dag 5 en 6: tweede beslissing
De IND-medewerker leest uw zienswijze en kijkt of de beslissing in het voornemen moet veranderen. Er zijn 3 uitkomsten mogelijk:
- U krijgt toch een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd. Dat staat in een beschikking.
- De IND behandelt uw aanvraag verder in de Verlengde Asielprocedure (VA).
- U krijgt geen verblijfsvergunning asiel en u kunt een inreisverbod krijgen. Dat staat in een beschikking. Tegen deze beslissing kunt u met hulp van uw advocaat in beroep gaan bij een Nederlandse rechter.
Algemene Asielprocedure in 9 dagen (AA+)
Volgt u de AA+ dan duurt de procedure meestal 9 dagen. De IND kan de AA+ verlengen. Deze procedure is voor asielaanvragen waarin de IND meer onderzoek moet doen. En voor asielzoekers die door hun gezondheid meer aandacht nodig hebben. Dit gebeurt er op elke dag in de AA+:
- Dag 1 en 2: u vertelt uw asielverhaal tijdens het nader gehoor met de IND.
- Dag 3 en 4: u praat met uw advocaat over het verslag van het nader gehoort.
- Dag 5: eerste beslissing van de IND.
- Dag 6 en 7: reactie op beslissing (zienswijze) door uw advocaat.
- Dag 8 en 9: tweede beslissing van de IND.
De verblijfsvergunning
Verblijfsvergunning ophalen
U krijgt de verblijfsvergunning meteen na de beschikking als dat kan. Kan dat niet? Dan krijgt u een brief als de verblijfsvergunning klaarligt bij het IND-loket. Ophalen kan alleen op afspraak. Afspraak maken ophalen verblijfsdocument.
Bij het IND-loket levert u het Vreemdelingen Identiteitsbewijs in.
Werken met de verblijfsvergunning
U mag vrij werken in Nederland. Uw werkgever heeft geen tewerkstellingsvergunning (TWV) nodig. Op de achterkant van de verblijfsvergunning staat: 'Arbeid vrij toegestaan. TWV niet vereist'.
Wettelijke plichten
U hebt een informatieplicht. Dat betekent dat u veranderingen in uw situatie moet doorgeven aan de IND. Lees meer over uw informatieplicht.
De IND controleert of u zich houdt aan uw plicht. Doet u dat niet? Dan kunt u een bestuurlijke boete krijgen.
Geldigheid verblijfsvergunning
De verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd is 5 jaar geldig.
Type verblijfsvergunning
De verblijfsvergunning is type III, verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd.
Vervolgaanvragen
Opnieuw asiel aanvragen
Na afwijzing van uw asielaanvraag kunt u nog een keer asiel aanvragen. Dit heet een tweede of volgende asielaanvraag.
Vervangen verblijfsvergunning
Is de verblijfsvergunning beschadigd, kwijt of gestolen? Laat dan de verblijfsvergunning vervangen. Ga naar de pagina verblijfsvergunning beschadigd of gegevens aanpassen of verblijfsvergunning kwijt of gestolen.
Verlengen verblijfsvergunning
Verloopt de verblijfsvergunning binnenkort? Dan kunt u de verblijfsvergunning verlengen.
Verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd
Hebt u 5 jaar een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd gehad? Dan kunt u een verblijfsvergunning asiel voor onbepaalde tijd aanvragen.
Voornemen tot intrekking verblijfsvergunning
De IND kan uw verblijfsvergunning asiel bepaalde tijd om verschillende redenen intrekken. Bijvoorbeeld wanneer u reist naar uw land van herkomst. Intrekking van een verblijfsvergunning heeft grote gevolgen.
Is de IND van plan uw verblijfsververgunning in te trekken? Dan ontvangt u een brief met een voornemen tot intrekking. Bent u het niet eens met dit voornemen? Dan kunt u met een zienswijze (brief) aangeven waarom u vindt dat de IND uw verblijfsvergunning niet mag intrekken. U kunt hierbij hulp vragen van een advocaat. Stuur uw brief binnen 6 weken naar de IND.