Tijdelijk verblijf Brexit

Laatste update: 3 april 2023

U wilt een tijdelijk verblijfsdocument aanvragen omdat u onder het terugtrekkingsakkoord Brexit valt. Lees wat de voorwaarden zijn en hoe u het verblijfsdocument aanvraagt.

Voorwaarden

Alles uitklappen Alles inklappen
  • Algemeen

    open minus
  • Gezinshereniging vanaf 1 januari 2021

    open minus

Te late aanvragen en illegaal verblijf

Vraagt u een verblijfsdocument aan op of na 1 oktober 2021? Dan is uw aanvraag te laat. De IND neemt te late aanvragen die u tot 1 oktober 2022 doet wel in behandeling. In dat geval hoeft u niet uit te leggen waarom u te laat bent. 

Doet u uw aanvraag op of na 1 oktober 2022? Dan moet u tijdens uw online of schriftelijke aanvraag altijd uitleggen waarom uw aanvraag te laat is. Stuur ook bewijzen mee. Daarna beoordeelt de IND of u een goede reden hebt voor de te late aanvraag. Want de IND neemt te laat ingediende aanvragen op of na 1 oktober 2022 alleen in behandeling als u een goede reden hebt. 

Als uw aanvraag te laat is, dan wordt uw verblijf in Nederland illegaal. Illegaal zijn heeft serieuze gevolgen voor u zoals verlies van werk, uitkeringen en subsidies. Beslist de IND positief op een te late aanvraag? Dan is uw verblijf vanaf 1 oktober 2021 legaal geworden.

Procedures en kosten

Alles uitklappen Alles inklappen

Aanvraagformulieren

U kunt deze aanvraag online doen als u onderdaan van het Verenigd Koninkrijk bent. U hebt hiervoor DigiD met sms-controle en internetbankieren (iDEAL) nodig.

Online aanvraagformulier verblijfsdocument bepaalde tijd WA

Ga naar formulier chevron-right U hebt hiervoor DigiD nodig

Schriftelijke formulieren

Download het formulier als u de aanvraag liever met de hand invult en per post verstuurt.

In de volgende situaties moet u het schriftelijke aanvraagformulier gebruiken:

• U bent een familielid van een VK-onderdaan. En de VK-onderdaan hoeft geen aanvraag voor zichzelf te doen of heeft al een verblijfsdocument.
• U bent een familielid van een VK-onderdaan. En de VK-onderdaan heeft al een online aanvraag gedaan als hoofdaanvrager voor andere familieleden.

Het verblijfsdocument

Wat u nog meer moet weten over het verblijfsdocument 'Residence document Withdrawal Agreement':

Alles uitklappen Alles inklappen