Heeft een student een
verblijfsvergunning studie in een ander EU-land? Dan kan de student een deel
van zijn studie in Nederland doen, maximaal 360 dagen. Dit heet intra
EU-mobiliteit. U leest op deze pagina de voorwaarden. En wat u moet doorgeven
aan de IND.
Intra EU-mobiliteit studie geeft studenten de mogelijkheid om in meerdere landen van de Europese Unie (EU) te studeren. Dit staat in richtlijn (EU) 2016/801. Het gaat om studenten die een andere nationaliteit hebben dan van een land van de EU, EER of Zwitserland. Lees welke landen bij de EU en EER horen. De informatie op deze pagina geldt voor:
Let op! Denemarken en Ierland doen niet mee met richtlijn (EU) 2016/801.
Komt een buitenlandse student bij uw school studeren? Dan bent u de referent voor deze student. Voor intra EU-mobiliteit studie moet u zich laten erkennen als referent bij de IND. Lees meer over erkenning als referent aanvragen bij de IND.
Voor de intra EU-mobiliteit heeft de student geen Nederlandse verblijfsvergunning nodig. Zijn of haar geldige verblijfsvergunning studie in het andere EU-land geldt ook in Nederland. Wel moet de student of de Nederlandse onderwijsinstelling aan de IND doorgeven dat het gaat om intra EU-mobiliteit. Dit heet kennisgeving. Gebruik hiervoor het kennisgevingsformulier op deze pagina.
Voor intra EU-mobiliteit studie gelden deze voorwaarden:
U laat met documenten zien dat u voldoet aan de voorwaarden voor intra EU-mobiliteit studie.
Stuur altijd deze documenten mee met het formulier kennisgeving:
Geeft de onderwijsinstelling de intra EU-mobiliteit studie door aan de IND? Dan stuurt de onderwijsinstelling ook dit document mee met het formulier kennisgeving:
Geeft de student zelf de intra EU-mobiliteit studie door aan de IND? Dan stuurt de student ook deze documenten mee met het formulier kennisgeving:
Officiële buitenlandse documenten moet u laten legaliseren en vertalen naar het Nederlands, Engels, Frans of Duits. Lees meer over het legaliseren en vertalen van buitenlandse documenten.
De student heeft geen verblijfsvergunning nodig voor Nederland. Wel moet de student of de onderwijsinstelling in Nederland aan de IND doorgeven dat het gaat om intra EU-mobiliteit. Dit doet u met een kennisgeving. Dit kan alleen schriftelijk.
De kennisgeving intra EU-mobiliteit studie is gratis.
U krijgt alleen een beslissing als de IND de intra EU-mobiliteit van de student in Nederland niet toestaat. De IND moet dit binnen 30 dagen aangeven. Hoort u niets? Dan mag de student in Nederland blijven voor intra EU-mobiliteit studie.
Heeft de IND bezwaar gemaakt tegen het verblijf van de student? U kunt hiertegen binnen 4 weken bezwaar maken. In de brief met het bezwaar staat hoe dit moet. Lees meer over bezwaar maken en in beroep gaan tegen een beslissing van de IND.
De student kan in Nederland bij de IND een sticker verblijfsaantekening aanvragen. Dit is niet verplicht. De verblijfsaantekening wordt in het paspoort geplakt. Maak online een afspraak om een verblijfsaantekening aan te vragen.
De student kan maximaal 360 dagen studeren in Nederland. De verblijfsvergunning voor studie in het andere EU-land moet de hele periode geldig zijn.
Tijdens de intra EU-mobiliteit studie mag de student werken. Maar hiervoor gelden deze regels:
Als erkend referent is de onderwijsinstelling verantwoordelijk voor de student. Hier horen plichten bij.
Komt u naar Nederland als student? En blijft u langer dan 4 maanden in Nederland? Dan moet u zich inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP) in de gemeente waar u gaat wonen. Blijft u korter dan 4 maanden? En hebt u een Burgerservicenummer (BSN) nodig? Dan laat u zich registreren als niet-ingezetene. Dit doet u ook bij de gemeente.
Voor de inschrijving bij de gemeente hebt u een gelegaliseerde en vertaalde geboorteakte nodig. Neem deze daarom mee als u naar Nederland reist. Informeer altijd vooraf bij uw gemeente welke (gelegaliseerde en vertaalde) documenten/akten u nog meer mee moet nemen.
Iedereen die in Nederland woont moet een zorgverzekering afsluiten. Dit doet u binnen 4 maanden na aankomst in Nederland. Lees meer over een zorgverzekering in Nederland.
Bent u jonger dan 30 jaar? En bent u alleen in Nederland voor studie? Dan kunt u in Nederland geen basisverzekering afsluiten bij een Nederlandse zorgverzekeraar. Een buitenlandse verzekering voor ziektekosten is dan voldoende.
Gaat u naast uw studie werken? Dan moet u moet wel een basisverzekering afsluiten bij een Nederlandse zorgverzekeraar. Dit geldt ook voor vrijwilligerswerk. Maar niet als u een stage doet voor uw studie.
Voldoet de student niet langer aan de voorwaarden van intra EU-mobiliteit studie? Dan krijgt de student of de onderwijsinstelling een brief van de IND. In de brief staat dat het verblijfsrecht is gestopt. De student moet meteen vertrekken naar het andere EU-land. Gebeurt dit niet? Dan kan de IND een terugkeerbesluit geven. Lees meer over een terugkeerbesluit.