Een onderzoeker die een verblijfsvergunning kennismigrant wil aanvragen, moet een arbeidsovereenkomst (of aanstellingsbesluit) hebben. Een onderzoeker op grond van de richtlijn (EU) 2016/801 heeft alleen een gastovereenkomst nodig.
Veelgestelde vragen
Op deze pagina vindt u ruim 50 vragen. Klik op een van de onderwerpen om sneller uw vraag te vinden.
Kies een onderwerp
Veelgestelde vragen
-
Wat is het verschil tussen een verblijfsvergunning onderzoeker (richtlijn (EU) 2016/801) en een verblijfsvergunning als onderzoeker (kennismigrant)?
open minus -
Mag ik werken met een verlopen vergunning voor onbepaalde tijd?
open minusEen verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd of EU-langdurig ingezetene verloopt niet. Is het verblijfsdocument niet meer geldig? Dan mag u nog steeds werken. U kunt wel vernieuwing van uw verblijfsdocument aanvragen.
-
Kan ik in Nederland wonen en werken als ik een verblijfsvergunning heb in een ander EU-land?
open minusAls u een verblijfsvergunning voor een ander EU-land hebt, mag u niet automatisch ook in Nederland wonen en werken.
Met een verblijfsvergunning van een ander EU-land mag u Nederland zonder visum inreizen en maximaal 90 dagen blijven. Wilt u langer dan 90 dagen in Nederland blijven? Dan moet u een Nederlandse verblijfsvergunning aanvragen en soms ook een inreisvisum (mvv).
Wilt u ook werken in Nederland? Dan hebt u soms ook een tewerkstellingsvergunning (TWV) nodig. Uw werkgever kan een TWV aanvragen bij het UWV.
-
Wat moet ik (werknemer) doen als ik bij een andere werkgever ga werken?
open minusAls u van werkgever verandert, dan moeten uw werkgever en u dit officieel melden aan de IND. In de praktijk meldt uw werkgever u af en is het uw verantwoordelijkheid de afmelding bij uw werkgever te controleren. Of u een nieuwe verblijfsvergunning moet aanvragen, hangt af van de verblijfsvergunning die u hebt.
Alleen melden wijziging werkgever
U of uw werkgever hoeft de wijziging alleen te melden als u een van de volgende verblijfsvergunningen hebt:
- kennismigrant;
- Europese blauwe kaart;
- overplaatsing binnen een onderneming (ICT-richtlijn);
- wetenschappelijk onderzoeker (richtlijn 2005/71/EG), of
- onderzoeker (richtlijn (EU) 2016/801).
U moet wel aan de voorwaarden van uw verblijfsvergunning blijven voldoen.
Melden en nieuwe aanvraag verblijfsvergunning
Hebt u een gecombineerde verblijfsvergunning voor verblijf en arbeid (GVVA)? U of uw werkgever moet een nieuwe aanvraag indienen. De IND vraagt in de beoordeling van uw aanvraag opnieuw aan UWV of u aan de kenmerken van de Wet arbeid vreemdelingen voldoet. Is het advies van UWV positief en is uw verblijfsvergunning nog langer dan 3 maanden geldig? U krijgt alleen een nieuw aanvullend document. Is uw verblijfsvergunning nog minder dan 3 maanden geldig? U krijgt een nieuwe verblijfsvergunning en een nieuw aanvullend document.
Melden en nieuwe aanvraag tewerkstellingsvergunning bij UWV
Hebt u een verblijfsvergunning arbeid in loondienst (alleen verblijfsvergunning)? Uw nieuwe werkgever moet een nieuwe tewerkstellingsvergunning (TWV) aanvragen bij UWV. Hebt u 5 jaar onafgebroken gewerkt? Dan bent u meestal vrij om te werken in Nederland en hebt u geen TWV meer nodig. Laat uw werkgever altijd informeren bij UWV of een TWV nog nodig is.
U voldoet niet meer aan de voorwaarden van uw verblijfsvergunning
Als u niet meer voldoet aan de voorwaarden van uw verblijfsvergunning, wordt deze ingetrokken. Kijk of u aan de voorwaarden van een andere verblijfsvergunning om te werken voldoet en doe een aanvraag voor die verblijfsvergunning.
-
Ik ben afgestudeerd. Kan ik in Nederland blijven?
open minusAls u in Nederland wilt blijven na uw studie, moet u een andere verblijfsvergunning aanvragen. U kunt gebruik maken van het zoekjaar voor afgestudeerde studenten. Met deze vergunning hebt u een jaar de tijd om een baan in Nederland te vinden, bijvoorbeeld als kennismigrant. Uw verblijfsvergunning voor studie blijft na afstuderen geldig tot 3 maanden na uitschrijving bij uw onderwijsinstelling.
U kunt ook een verblijfsvergunning start-up aanvragen. Met deze verblijfsvergunning krijgt u een jaar de tijd om een innovatief of vernieuwend bedrijf op te starten.
Hebt u de mogelijkheid om wetenschappelijk onderzoek te doen? Dan kan de onderzoeksinstelling of werkgever een verblijfsvergunning voor u aanvragen. Dit kan als kennismigrant of als onderzoeker via richtlijn (EU) 2016/801.
-
Kan ik in andere Schengenlidstaten werken met een Nederlandse verblijfsvergunning?
open minusNee, dat kan niet. Met een Nederlandse verblijfsvergunning mag u Nederland inreizen. Het geeft u niet het recht om te werken in andere landen. Wilt u in een ander land werken? Vraag dan in dat andere land een verblijfsvergunning en/of werkvergunning aan.
-
We hebben al een bedrijf geregistreerd bij de Kamer van Koophandel, maar onze start-up betreft maar een van de producten van dit bedrijf. Moeten we een nieuw bedrijf registreren voor de start-up?
open minusAls het product of de dienst van de start-up onderdeel is van de hoofdactiviteit van het bestaande bedrijf, hoeft u geen nieuw bedrijf te registreren.
-
Onze start-up heeft vorig jaar deelgenomen aan een accelator programme. We willen een verblijfsvergunning voor start-up aanvragen voor een derde persoon bij hetzelfde bedrijf. Kan dat?
open minusJa, dat kan. Een niet-EU of niet-EER burger kan een verblijfsvergunning voor start-up aanvragen zelfs als het bedrijf al heeft deelgenomen aan een accelator programme. Maar deze persoon moet nog steeds voldoen aan alle voorwaarden voor de verblijfsvergunning start-up. Dit betekent dat er dus ook een overeenkomst moet zijn met een betrouwbare en gekwalificeerde facilitator.
-
Heeft de facilitator voor een start-up dezelfde verplichtingen als een referent?
open minusNee, de facilitator heeft niet dezelfde wettelijke positie als een referent. Maar de facilitator heeft wel bepaalde verplichtingen. Deze verplichtingen staan in de overeenkomst die de facilitator en de aanvrager van de verblijfsvergunning voor start-up ondertekenen.
-
Wat zijn in de ICT-Richtlijn de definities van leidinggevende, specialist en trainee?
open minusLeidinggevende:
Een werknemer van het hogere personeel die leidinggeeft aan de Nederlandse vestiging (gastentiteit) of aan een afdeling of onderafdeling van de vestiging. Dit doet de leidinggevende onder het algemene toezicht van of aangestuurd door de raad van bestuur of de aandeelhouders van de onderneming. Of daarmee gelijkgestelde personen. De functie omvat:- Leidinggeven aan de gastentiteit of aan een afdeling of onderafdeling daarvan.
- Toezicht houden op en het controleren van de werkzaamheden van andere toezichthoudende, hooggespecialiseerde of leidinggevende werknemers.
- Bevoegd zijn om advies te geven voor het in dienst nemen of ontslaan van werknemers. En bevoegdheid in andere zaken als het gaat om personeelsbeleid.
Specialist:
Een persoon met gespecialiseerde kennis die belangrijk is voor de activiteiten, de technieken of het beheer van de Nederlandse vestiging van het concern (gastentiteit). Deze kennis wordt beoordeeld op twee punten:- De specifieke kennis waar de gastentiteit behoefte aan heeft.
- Of de werknemer hoge kwalificaties heeft voor bepaalde werkzaamheden of activiteiten waarvoor specifieke technische kennis vereist is. Dit betreft ook toereikende beroepservaring en het eventueel lidmaatschap van een erkende beroepsgroep.
Trainee:
Iemand met een universitair diploma die voor loopbaanontwikkeling of voor een opleiding in bedrijfstechnieken of bedrijfsmethoden wordt overgeplaatst. De trainee wordt betaald voor zijn werkzaamheden bij het Nederlandse bedrijf.
-
Wat is het verschil tussen een praktikant en een trainee in de zin van de ICT-Richtlijn?
open minusEen trainee moet al minimaal 3 maanden in dienst zijn. Voor een praktikant geldt deze termijn niet. Een trainee moet ook minimaal een diploma van de universiteit hebben. Dit geldt niet voor een praktikant.
-
Wat wordt in de ICT-Richtlijn verstaan onder een groep van ondernemingen?
open minusEen groep van ondernemingen bestaat uit twee of meer ondernemingen waarvan wordt erkend dat zij volgens het nationale recht verbonden zijn. De ondernemingen zijn verbonden op één van de volgende manieren:
- Een onderneming bezit, direct of indirect, de meerderheid van het geplaatste kapitaal van de andere onderneming.
- Een onderneming beschikt, direct of indirect, over de meerderheid van de stemmen die verbonden zijn aan de door de andere onderneming uitgegeven aandelen.
- Een onderneming heeft, direct of indirect, het recht om meer dan de helft van de leden van het bestuurs-, leidinggevend of toezichthoudend orgaan van de andere onderneming te benoemen.
- De ondernemingen staan onder de centrale leiding van de moederonderneming.
Deze definitie verschilt van de definitie van een groep van ondernemingen (concern) in de Wet arbeid vreemdelingen (Wav). Daarom geldt deze definitie alleen in het kader van de ICT-richtlijn.
-
Valt een netwerkorganisatie onder de ICT-Richtlijn?
open minusIn een netwerkorganisatie zijn de bedrijven onderling alleen verbonden door afspraken waaraan iedere onderneming zich moet houden. De verschillende ondernemingen zijn zelf eigendom van de lokale partners. Geen van de partijen heeft een meerderheidsbezit in een andere onderneming. Daarom is er geen sprake van een groep van ondernemingen.
-
Vallen liefdadigheidsorganisaties of non-profit organisaties binnen het bereik van de ICT-Richtlijn?
open minusAls er economische activiteiten plaatsvinden bij een liefdadigheidsorganisatie of non-profit organisatie valt die organisatie onder de ICT-richtlijn. Uiteraard moet ook aan alle overige voorwaarden worden voldaan.
Volgens het EU-Hof is de definitie van een economische activiteit: iedere activiteit die eruit bestaat goederen of diensten op een markt aan te bieden.