Nederland vrijwillig verlaten
U verlaat Nederland vrijwillig. Bijvoorbeeld omdat u terugkeert naar uw land van herkomst. U hoeft uw verblijfsvergunning niet stop te zetten. Wel moet u een aantal zaken regelen voordat u vertrekt uit Nederland.
Meld vertrek bij gemeente
Doe dit bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente waar u woont. De gemeente zorgt voor uw uitschrijving uit de Basisregistratie Personen (BRP). De gemeente geeft uw uitschrijving door aan de IND.
Meld vertrek bij IND
In bepaalde situaties moet u ook uw vertrek melden bij de IND. Dit kunt u zelf doen, maar uw referent (bijvoorbeeld uw partner of werkgever) kan dit ook voor u doen.
In deze situaties meldt u uw vertrek bij de IND:
- U hebt uw vertrek niet binnen 4 weken na het verlaten van Nederland gemeld bij de gemeente.
- U hebt een verblijfsvergunning asiel en gaat Nederland vrijwillig verlaten. Gebruik altijd deze verklaring (beschikbaar in 8 talen):
Hebt u de nationaliteit van een land uit de EU, EER of Zwitserland? Dan hoeft u uw vertrek niet te melden bij de IND.
Vertrek online melden bij IND
Wilt u uw vertrek online melden? Gebruik het online meldingsformulier.
Bent u erkende referent? Gebruik het meldingsformulier op het Portaal Zakelijk.
Vertrek schriftelijk melden bij IND
Wilt u uw vertrek schriftelijk melden? Gebruik het formulier dat hoort bij het verblijfsdoel van uw verblijfsvergunning (alleen beschikbaar in het Nederlands):
Verlaat Nederland op tijd
Op tijd betekent dat u vertrekt voordat uw verblijfsvergunning verloopt. Verlaat u Nederland niet op tijd? Dan kan de politie of de Koninklijke Marechaussee (KMar) u een terugkeerbesluit opleggen. Ook kunt u een inreisverbod krijgen.
Nederland verplicht verlaten
Bent u zonder geldige verblijfsvergunning in Nederland? Dan bent u illegaal en kan de overheid u verplichten Nederland te verlaten. Verlaat u Nederland niet zelf? Dan kan de overheid u dwingen Nederland te verlaten.
Vreemdelingenbewaring
Moet u Nederland verlaten, maar vertrekt u niet zelf? En bestaat er een risico dat u zich zult onttrekken aan het toezicht? Dan kunt u in vreemdelingenbewaring worden geplaatst. Dit is een manier om iemand beschikbaar te houden voor vertrek uit Nederland. Het is niet bedoeld als straf. Lees meer over vreemdelingenbewaring.
U kunt in een detentiecentrum worden geplaatst. Hier blijft u totdat u Nederland verlaat. Kunt u binnen korte tijd worden uitgezet? Dan kunt u in een uitzetcentrum worden geplaatst.
In beroep tegen vreemdelingenbewaring
Bent u het niet eens met de vreemdelingenbewaring? Dan kunt u in beroep gaan. Lees meer over beroep indienen tegen vreemdelingenbewaring.
Verblijfsdocument (pasje) teruggeven aan IND
Het verblijfsdocument of pasje is eigendom van de Nederlandse overheid. Daarom moet u het aan ons teruggeven. U kunt het pasje per post terugsturen naar de IND. U kunt het ook inleveren bij het IND-loket.
Pasje opsturen per post
Maak het pasje altijd eerst ongeldig voordat u het terugstuurt naar de IND. Dit doet u door een hoekje van het pasje te knippen. Of door er een gaatje in te maken. U kunt het verblijfsdocument op 2 manieren naar de IND sturen:
- Stuur het pasje in een envelop naar het volgende postadres:
IND Bureau Documenten
Postbus 49
9560 AA Ter Apel
Stuur het pasje mee met het Meldingsformulier Vreemdeling. Het adres staat in het formulier:
Pasje inleveren bij IND-loket
U wilt het verblijfsdocument zelf inleveren bij een IND-loket. Maak hiervoor altijd eerst een afspraak. Dit doet u door te bellen met de IND. U neemt uw pasje en het ingevulde Meldingsformulier Vreemdeling mee naar de afspraak.
Vertrekt u uit Nederland onder begeleiding van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM)? Lever dan altijd uw pasje persoonlijk in bij een IND-loket.
Hulp bij verlaten Nederland
U kunt hulp krijgen bij het verlaten van Nederland. Het maakt niet uit of u vrijwillig vertrekt of verplicht bent te vertrekken.
Hulp bij krijgen paspoort of ander reisdocument
Om te reizen hebt u een geldig paspoort of ander reisdocument nodig. Hebt u dat niet? Dan vraagt u een nieuw paspoort of ander reisdocument aan. Dit doet u bij de ambassade of het consulaat van het land waarvan u de nationaliteit hebt.
Lukt het u niet een reisdocument te krijgen? De Dienst Terugkeer en Vertrek (DTenV) kan u helpen. DTenV vraagt voor u een vervangend reisdocument (laissez-passer). Lees meer over de hulp van DTenV.
Organisaties die helpen bij vertrek
Er zijn verschillende organisaties die u kunnen helpen bij het verlaten van Nederland:
- Nederlands Migratie Instituut
- Internationale Organisatie voor Migratie (IOM)
- Dienst Terugkeer en Vertrek (DTenV)