Terugkeerbesluit
Wanneer een terugkeerbesluit
Een terugkeerbesluit geldt alleen voor personen die niet de nationaliteit hebben van een EU/EER-land of Zwitserland. De IND, politie (AVIM), Zeehavenpolitie en Koninklijke Marechaussee (KMar) kunnen een terugkeerbesluit geven. In de volgende situaties krijgt u een terugkeerbesluit:
- De politie of KMar komt u tegen aan de grens of in Nederland. En de politie of KMar bepaalt dat u illegaal bent in Nederland. Bijvoorbeeld omdat u geen geldige verblijfsvergunning hebt en geen verblijfsvergunning hebt aangevraagd.
- De IND wijst uw aanvraag voor een verblijfsvergunning of verlenging van een verblijfsvergunning af. Het terugkeerbesluit is onderdeel van deze negatieve beslissing.
- De IND trekt uw verblijfsvergunning in. Het terugkeerbesluit is onderdeel van deze beslissing.
Gevolgen terugkeerbesluit
U moet zelf weggaan uit Nederland, het gebied van de EU/EER (behalve Ierland) en Zwitserland. Ook moet u zelf terugkeren naar het land van herkomst dat in het terugkeerbesluit staat.
In het terugkeerbesluit staat binnen welke termijn u moet vertrekken. De normale vertrektermijn is 4 weken (28 dagen). Een termijn van 0 dagen is ook mogelijk. U moet dan meteen weg uit Nederland, het gebied van de EU/EER (behalve Ierland) en Zwitserland. Bij een vertrektermijn van 0 dagen krijgt u meestal ook een inreisverbod.
Uitstel gevolgen terugkeerbesluit
In de volgende situaties hoeft u nog niet te vertrekken:
- Na een terugkeerbesluit vraagt u een verblijfsvergunning aan. En u mag de beslissing op die aanvraag afwachten in Nederland.
- U hebt een negatieve beslissing gekregen op uw aanvraag voor een verblijfsvergunning. U bent op tijd in bezwaar of beroep gegaan tegen de beslissing. En in de beslissing staat dat u het antwoord op bezwaar of beroep mag afwachten in Nederland.
Bezwaar of beroep tegen terugkeerbesluit
Tegen de beslissing waarin het terugkeerbesluit staat, kunt u bezwaar maken of in beroep gaan. In het besluit staat wat u kunt doen, bezwaar maken bij de IND of in beroep gaan bij de rechter. Ook staat in het besluit of u het bezwaar of beroep mag afwachten in Nederland.