U wilt voor maximaal 90 dagen naar Nederland komen. Hiervoor is meestal een visum nodig. Of u een visum nodig hebt is afhankelijk van uw nationaliteit.
Wilt u uw visum wijzigen of verlengen? Klik dan op "Vervolgaanvragen" hieronder.
Als u de nationaliteit hebt van een EU/EER-land of Zwitserland, dan gelden voor u andere voorwaarden.
U hebt een visum nodig. In de checklist leest u welke documenten nodig zijn bij de aanvraag van een visum.
Verder moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:
Welke documenten hebt u nodig bij de aanvraag van een visum in het buitenland?
Is de garantsteller gehuwd? Dan moet de partner van de referent het formulier ook ondertekenen. Zijn de referent en de garantsteller niet één en dezelfde persoon? Dan moeten beiden elk een apart formulier invullen en ondertekenen. Het formulier kan namelijk maar door één persoon tegelijk gebruikt worden.
Het kan zijn dat de Nederlandse vertegenwoordiging naast deze stukken ook nog andere documenten wil zien.
Officiële buitenlandse documenten moeten zijn gelegaliseerd of geapostilleerd en vertaald naar het Nederlands, Engels, Frans of Duits.
U vraagt een visum aan bij de Nederlandse vertegenwoordiging in uw eigen land (land van herkomst). Of in het land waar u woont met een geldige verblijfsvergunning (land van verblijf). U kunt de visumaanvraag niet eerder indienen dan 3 maanden voordat u naar Nederland wilt reizen.
U moet een visum altijd in persoon aanvragen. Het is niet mogelijk dat iemand anders namens u een visum aanvraagt. Dit betekent dat u altijd zelf naar de Nederlandse vertegenwoordiging toe moet gaan.
Soms moet u de visumaanvraag indienen bij een extern bureau: de externe dienstverlener (EDV). Dit bureau neemt de aanvraag in en stuurt deze naar de Nederlandse vertegenwoordiging voor de behandeling. In dit geval betaalt u, naast de kosten voor de visumaanvraag, bijna altijd een extra bedrag aan de externe dienstverlener.
Houd er rekening mee dat een visumaanvraag veel tijd kost. Vraag deze dan ook op tijd aan. Boek de reis nooit definitief vóór u zeker weet of u het visum krijgt.
De aanvraag van een visum kort verblijf kost geld. Een externe dienstverlener rekent soms nog extra kosten.
De aanvraag van een visum wordt meestal behandeld door de Consulaire Service Organisatie (CSO) van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Enkele grote buitenlandse vertegenwoordigingen behandelen de visumaanvraag zelf.
De aanvraag wordt soms voorgelegd aan de Visadienst van de IND. Het kan zijn dat de Visadienst een vragenlijst stuurt naar de persoon in Nederland (referent). Hierin wordt om meer informatie gevraagd. De Visadienst geeft daarna een advies aan de CSO die uiteindelijk de beslissing neemt.
Als u wilt weten wat de status is van uw aanvraag, dan neemt u contact op met de Nederlandse vertegenwoordiging waar de aanvraag is ingediend.
De CSO controleert of u aan alle voorwaarden voldoet. De CSO moet binnen een termijn van 15 dagen een beslissing nemen. Als de aanvraag wordt voorgelegd aan de IND, dan kan de beslistermijn worden verlengd tot 30 dagen.
Als u niet voldoet aan de voorwaarden, dan krijgt u geen visum. Deze beslissing staat in een brief: de beschikking. U kunt tegen deze beslissing bezwaar maken of een nieuwe aanvraag indienen.
Stuur uw bezwaarschrift naar het volgende adres:
Visadienst
Postbus 2
9560 AA TER APEL
Fax: 088 - 04 32853
Als u aan alle voorwaarden voldoet, dan krijgt u een visum kort verblijf.
U kunt nu het visum ophalen bij de Nederlandse vertegenwoordiging waar u de aanvraag hebt gedaan. Een visum kort verblijf is een type C visum. Deze wordt als een sticker in uw paspoort geplakt.
Wanneer u Nederland inreist, kunt u nog een keer gecontroleerd worden. Het is daarom aan te raden om alle informatie en documenten bij u te hebben die u voor de visumaanvraag nodig had.
Als u familie wilt bezoeken wegens overlijden of een terminale ziekte van een persoon die in Nederland verblijft, kan een spoedvisum worden aangevraagd. Een spoedvisum is meestal geen Schengenvisum en geeft alleen toegang tot Nederland.
Een spoedvisum kan alleen worden aangevraagd voor een 1e of 2e-graads familielid van de persoon in Nederland die terminaal ziek of overleden is:
Een visum kort verblijf is maximaal 90 dagen geldig. U krijgt het visum voor het aantal dagen dat u hebt aangegeven bij de aanvraag.
Op het visum kort verblijf (type C) staat:
Er zijn twee soorten visa kort verblijf:
Voor beide visa geldt: hebt u 90 dagen achter elkaar verblijf gehad in Nederland of 1 van de Schengenlanden, dan moet u dus minimaal 90 dagen wachten voordat u weer naar het Schengengebied kunt komen.
Met de short stay calculator (in de tekst onder 'Harmonising rules and procedures') op de website van de Europese Commissie kunt u zelf berekenen hoeveel dagen u na uw inreis nog in het Schengengebied mag verblijven. Ook kunt u deze tool gebruiken om uw reis te plannen.
Als u in Nederland wilt werken tijdens een kort verblijf, kan het zijn dat uw werkgever een tewerkstellingsvergunning (TWV) nodig heeft. De werkgever moet deze aanvragen bij UWV. Dit geldt ook als u vrijwilligerswerk verricht of een niet betaalde opdracht uitvoert.
Daarnaast kan het zijn dat u een burgerservicenummer (BSN) nodig hebt. De gemeente geeft deze af als u zich inschrijft in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). Voor meer informatie kijkt u op de website van de gemeente waar u woont/werkt of op www.rijksoverheid.nl.
Na afloop van de geldigheidsduur van uw visum moet u Nederland en het Schengengebied verlaten. Doet u dat niet, dan kunt u een inreisverbod voor Europa krijgen. Dit geldt niet voor EU/EER-onderdanen en hun familieleden.
Enkel in zeer bijzondere situaties kunt u uw Schengenvisum of vrije termijn verlengen. Bijvoorbeeld als u niet in staat bent om Nederland te verlaten door ernstige ziekte of overmacht. Uw totale verblijf mag niet langer dan 90 dagen duren. Ook moet u genoeg geld hebben om uzelf te onderhouden. Voor het indienen van het verzoek, moet u een afspraak maken bij een IND-loket.
Hebt u de Surinaamse nationaliteit en bent u 60 jaar of ouder? Dan kunt u éénmalig per verblijf het visum boven de 90 dagen verlengen. U hebt voor deze verlenging geen bijzondere reden nodig. Het visum kan met maximaal 90 dagen worden verlengd en is enkel geldig voor de Benelux-landen. Voor het indienen van het verzoek, moet u een afspraak maken bij een IND-loket.
U bent Nederland in gereisd met single-entry visum. U wilt deze wijzigen naar een multiple-entry visum. Dit kan alleen in situaties van overmacht, humanitaire redenen, ernstige beroepsmatige redenen of persoonlijke omstandigheden die zijn veranderd nadat u naar Nederland bent gereisd. Voor het indienen van het verzoek, moet u een afspraak maken bij een IND-loket.
U moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
Hoewel u geen visum nodig hebt, kan aan de grens of bij de vreemdelingenpolitie (AVIM) gecontroleerd worden of u aan de voorwaarden voldoet voor binnenkomst en verblijf in Nederland. Hierbij kan gevraagd worden naar de volgende documenten:
Officiële buitenlandse documenten moeten zijn gelegaliseerd of geapostilleerd en vertaald naar het Nederlands, Engels, Frans of Duits.
U mag maximaal 90 dagen in iedere periode van 180 dagen in Nederland of een ander land in het Schengengebied verblijven. De 90 dagen kunnen verspreid worden over 180 dagen, maar deze kunnen ook in één keer achter elkaar worden gebruikt. Als u 90 dagen achter elkaar in Nederland/Schengengebied verblijft, dan moet u dus 90 dagen wachten voordat u weer naar Nederland/Schengengebied kunt reizen.
Voorbeeld:
Als u Nederland op 20 oktober 2016 wilt inreizen betekent dit dat uw reisdocument zal worden bekeken op Schengen in-/en uitreisstempels in de 180 dagen direct vóórafgaand aan 20 oktober 2016, in dit geval tot 24 april 2016. Hebt u in de periode van 90 dagen vóórafgaand aan de gewenste datum van inreis niet verbleven in het Schengengebied (in dit voorbeeld de periode van 23 juli 2016 tot 20 oktober 2016), dan kan een visum met een nieuwe periode van 90 dagen worden verstrekt. In het geval dat wel zo is, zal het aantal inmiddels gebruikte verblijfsdagen effect hebben op de (eventueel nog) te verstrekken verblijfsperiode.
In afwijking van bovenstaande regel (90 per 180 dagen), geldt voor onderstaande nationaliteiten een andere berekening van de verblijfstermijn. Hebt u de nationaliteit van één van de volgende landen, dan mag u maximaal 3 maanden per 6 maanden in Nederland/Schengengebied verblijven.
Met de short-stay calculator (in de tekst onder 'Harmonising rules and procedures') op de website van de Europese Commissie kunt u zelf berekenen hoeveel dagen u na uw inreis nog in het Schengengebied mag verblijven. Ook kunt u deze tool gebruiken om uw reis te plannen.
Als u in Nederland wilt werken tijdens een kort verblijf, kan het zijn dat uw werkgever een tewerkstellingsvergunning (TWV) nodig heeft. De werkgever moet deze aanvragen bij UWV. Dit geldt ook als u vrijwilligerswerk verricht of een niet betaalde opdracht uitvoert.
Daarnaast kan het zijn dat u een burgerservicenummer (BSN) nodig hebt. De gemeente geeft deze af als u zich inschrijft in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). Voor meer informatie kijkt u op de website van de gemeente waar u woont/werkt of op www.rijksoverheid.nl.
Na afloop van de geldigheidsduur van uw visum moet u Nederland en het Schengengebied verlaten. Doet u dat niet, dan kunt u een inreisverbod voor Europa krijgen. Dit geldt niet voor EU/EER-onderdanen en hun familieleden.
Enkel in zeer bijzondere situaties kunt u uw vrije termijn verlengen. Bijvoorbeeld als u niet in staat bent om Nederland te verlaten door ernstige ziekte of overmacht. U kunt vrije termijn laten verlengen tot maximaal 90 dagen. Uw totale verblijf mag niet langer dan 90 dagen duren. Ook moet u genoeg geld hebben om uzelf te onderhouden. Voor het indienen van het verzoek, moet u een afspraak maken bij een IND-loket.
Schengen Information System (SIS)Visa Information System (VIS)
Een TWV is een tewerkstellingsvergunning. De werkgever vraagt de TWV aan bij UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen). UWV toetst onder andere of er geen werknemer met de Nederlandse, EU/EER of Zwitserse nationaliteit is die geschikt is voor de baan.