Family matters

​Leven doe je het liefst met je familie om je heen, ook als die familie in een ander land woont.

family matters​In 2016 ontvingen we bij de IND bijna 37.000 aanvragen van mensen die graag bij hun familie in Nederland wilden wonen. Dat gaat dan om mensen die verliefd zijn geworden op iemand uit het buitenland, maar ook om kinderen die graag hun ouders naar Nederland willen laten komen om hier voor ze te zorgen. Of om adoptieouders die een kindje uit het buitenland adopteren. Ieder jaar richten zich opnieuw mensen tot de IND voor deze aanvragen om een verblijfsvergunning, zodat zij zich snel weer kunnen richten op hun geliefden.


De aanvragen voor deze verblijfsvergunningen vallen in de categorie ‘Familie en gezin.’ En zoals bij elke aanvraag zijn hieraan voorwaarden verbonden. Het gaat dan bijvoorbeeld om wie een aanvraag kan doen, welke documenten nodig zijn, maar ook inkomenseisen waaraan een aanvrager moet voldoen. Voor iemand die een buitenlandse partner naar Nederland wil halen bijvoorbeeld, zijn die voorwaarden anders dan voor minderjarige kinderen en ook weer anders dan die voor adoptie. Als u hierover meer wilt lezen kijk dan bij Familie.

Verhalen uit de praktijk

Zowel Anneke als Judith werden verliefd op een man uit het buitenland en wilden samen met hun partner in Nederland wonen. Lees meer over de ervaringen van Anneke en haar partner John uit Australië  en Judith, van wie de echtgenoot uit Zuid-Afrika naar Nederland kwam .