Als u bij uw partner of echtgenoot in Nederland wilt wonen dan moet u het examen doen. Ook als u geestelijk bedienaar bent moet u dit doen.
U legt het examen af op een Nederlandse ambassade of een consulaat-generaal. U neemt, na aanmelding bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), zelf contact op met de Nederlandse vertegenwoordiging in het land waar u het examen wilt afleggen. Een lijst van ambassades voor het afleggen van een basisexamen inburgering buitenland vindt u in het 'Overzicht landen en steden voor verkrijgen mvv en afleggen inburgeringsexamens'.
Wilt u meer informatie over het basisexamen inburgering? Ga dan naar www.naarnederland.nl. Of bekijk de
brochure Basisexamen inburgering in het buitenland.
Bent u geslaagd voor het basisexamen inburgering? Dan kunt u de mvv alleen ophalen bij de Nederlandse vertegenwoordiging in het
land van uw nationaliteit of bestendig verblijf.
In één van de volgende situaties hoeft u geen examen te doen:
U hebt niet de nationaliteit van een EU/EER-land of Zwitserland en vraagt EU-toetsing aan bij een gemeenschapsonderdaan.
U hebt de status van EU-langdurig ingezetene in een ander EU-land.
Een diploma, certificaat of ander document, behaald in het Nederlandstalig onderwijs op de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius of Saba, of op Aruba, Curacao of Sint Maarten. Het diploma is behaald aan een opleiding die is aangewezen door de Nederlandse Minister van OCW (Onderwijs Cultuur en Wetenschap). U hebt een voldoende behaald voor het vak Nederlands.
Stuur een gewone kopie of een gewaarmerkte kopie van de diploma’s of certificaten mee met uw aanvraag. Stuur nooit het origineel op per post.
U kunt ontheffing krijgen voor (een deel van) het examen als er sprake is van bijzondere individuele of medische omstandigheden. Dit betekent dat u (een deel van) het examen niet (nogmaals) hoeft te doen.
Als u denkt dat u door heel bijzondere persoonlijke omstandigheden het examen niet kunt halen, dan geeft u dit aan in het aanvraagformulier. U gebruikt hiervoor de Bijlage Basisexamen inburgering buitenland (van het aanvraagformulier). U moet zelf bewijsstukken met uw aanvraag meesturen waarmee u laat zien dat u het examen niet kunt halen en wat u al hebt gedaan om te kunnen slagen voor het examen.
Als u denkt dat u (mede) door een geestelijke of lichamelijke handicap het examen niet kunt halen, meld dit dan bij de Nederlandse vertegenwoordiging. Deze wijst een arts aan die een medisch onderzoek bij u doet. Dit onderzoek kost geld. De arts vult ook een medisch vragenformulier in. De arts stuurt het formulier op naar de IND. U krijgt hiervan een kopie. Deze kopie stuurt u op met uw aanvraag. Het medisch vragenformulier mag bij het indienen van de aanvraag niet ouder zijn dan 6 maanden.
Hebt u door lichamelijke of geestelijke belemmering voor een periode van 3 jaar (een deel van) het basisexamen inburgering niet kunnen doen of hebt u hierdoor geen inspanningen kunnen leveren ter voorbereiding op (een deel van) het basisexamen inburgering? Dan kunt u ontheffing krijgen voor (een deel van) de toets.
Voldoet u hier niet aan maar hebt u wel een lichamelijke of geestelijke belemmering? Dan kijkt de IND bij de beoordeling van uw verzoek om ontheffing ook naar de overige individuele bijzondere omstandigheden.
Het basisexamen inburgering in het buitenland kost €150. Er is een oefenpakket beschikbaar, waarmee u zich kunt voorbereiden op het examen. U bent niet verplicht gebruik te maken van het oefenpakket. Meer informatie over de voorbereiding op het examen vindt u op www.naarnederland.nl.
U kunt uzelf, uw partner of iemand anders aanmelden voor alle 3 de onderdelen van het basisexamen inburgering in het buitenland of voor één examenonderdeel. Dit doet u met een digitaal aanmeldformulier.
U krijgt de uitslag binnen 8 weken. DUO stuurt de uitslag van het gehaalde examen per e-mail. Bij de e-mail zit een PDF-bestand met de uitslag. In het PDF-bestand staat voor welke onderdelen u bent geslaagd. U hebt het basisexamen inburgering in het buitenland gehaald als op het PDF-bestand staat dat u voor alle 3 onderdelen bent geslaagd. U kunt dit PDF-bestand meesturen met uw mvv-aanvraag. U krijgt geen certificaat van DUO.
Als u het examen (gedeeltelijk) niet hebt gehaald, dan kunt u zich opnieuw aanmelden voor het niet behaalde examenonderdeel. U moet dan wel opnieuw betalen voor het onderdeel dat u over doet. Examenonderdelen waarvoor u bent geslaagd, blijven geldig tot u bent geslaagd voor het hele examen.
Nadat u alle onderdelen van het basisexamen hebt gehaald, hebt u 1 jaar de tijd om de mvv aan te vragen. Wacht u langer dan een jaar dan moet u opnieuw het basisexamen doen. De datum afgifte van de uitslag vindt u in het PDF-bestand. Deze hebt u per e-mail ontvangen van DUO.
Als u geslaagd bent voor het examen kunt u de aanvraag voor uw mvv en verblijfsvergunning indienen. U maakt een kopie/print van de uitslagbrief. Deze stuurt u samen met uw aanvraag op naar de IND.
Het basisexamen inburgering is de start van uw inburgering. Hebt u de verblijfsvergunning gekregen? En woont u in Nederland? Dan hebt u inburgeringsplicht. U moet in Nederland meedoen aan een inburgeringscursus. En doet daarna het inburgeringsexamen. U bent klaar met inburgeren als u het inburgeringsexamen hebt gehaald.
Meer informatie over inburgeren in Nederland leest u op www.inburgeren.nl.