Smile: 'Een WHP-visum kan buitenlanders helpen om een ander land te ontdekken'

Smile Cha is in Nederland als student uit Zuid-Korea voor een working holiday. Op dit moment is ze ingeschreven in het Working Holiday Program (WHP). Wat zijn haar ervaringen?

Smile Cha studeert gezondheidsadministratie en toerisme in Amsterdam met de WHP: "Ik heb altijd interesse gehad om de wereld rond te reizen. Maar ik kreeg er niet de kans toe vanwege mijn kleine budget. Op een dag ontdekte ik een aantal boeken in Seoul over de Working Holiday Program. Daar vond ik veel ideeën over hoe ik een jaar lang legaal kon leven en werken in het buitenland."

Een ander land ontdekken

Na haar afstuderen meldde Smile zich aan voor het Working Holiday Program van Australië, waar ze een jaar woonde: "Gedurende mijn tijd daar ontdekte ik hoeveel een WHP visum buitenlanders kan helpen om een ander land te ontdekken. Ik ontmoette een aantal nieuwe Nederlandse vrienden en ze waren allemaal zo aardig vergeleken met de andere Europeanen. De Nederlanders lijken in hun gedrag erg op de Koreanen. Dit is logisch: Nederland is een trendy, internationaal georiënteerd en sociaal land, hoewel van klein formaat, net als Zuid-Korea."

Voorbereiding

"Toen ik terug kwam in Korea verlangde ik er sterk naar om het leven in Europa te ervaren voordat ik mijn 31ste verjaardag bereikte, en te oud zou zijn om me aan te melden. Ik wist ook dat Nederland sinds 2016 een WHP visum aanbiedt. Daarom koos ik om naar Amsterdam te gaan om inspiratie en ervaringen op te doen. Tegelijkertijd moet je geld sparen voor je tijd in het buitenland – de kosten van het vliegticket, het visum en je verblijf, net als andere opstartkosten."

"Als je in Amsterdam wil wonen met een WHP visum, dan duurt het even voordat je goed en wel gevestigd bent en alle papieren in orde hebt," zegt Smile. "Het is belangrijk dat je een jaar van te voren begint met de voorbereiding. Gelukkig heb ik een fijne baas ontmoet die mijn situatie begreep, en nu werk ik in een van de macaron winkels in Amsterdam. Ik heb ook een plek om te wonen voor de duur van het programma. Maar ik had geluk: het is erg moeilijk om een kamer te vinden in Amsterdam, vooral in het centrum."

Tonnen kaas

"Ik ben van plan om te genieten van veel festivals en de Amsterdamse cultuur met lokale vrienden," zegt Smile over haar tijd in Nederland. "Ik wil ook tonnen verschillende kazen proeven elke dag, met yoghurts. En ik wil met mijn fiets naar andere delen van Nederland reizen. Proost!"