Anneke: ‘Er wordt met een menselijk oog naar je aanvraag gekeken’

Anneke haar partner kwam naar Nederland.

"Mijn ervaringen met de IND zijn 100% positief. Alle keren dat wij contact hadden met medewerkers van de IND, was dat even zakelijk en vriendelijk. En dat was fijn, want de regelgeving is bij vlagen behoorlijk complex. Mijn vriend John, uit Australië, en ik kwamen elkaar na jaren weer tegen en we besloten samen verder te gaan. Dat betekende dat we voor hem een verblijfsvergunning moesten regelen. Ik moest voor hem garant staan, wat met mijn salaris geen probleem was." Het grappige is dat ik de service van de IND kan vergelijken. Want een paar jaar later, toen John zijn land miste, hebben we ook een vergunning voor mij in Australië geregeld. Dat ging behoorlijk anders dan hier. Australië wordt overspoeld door mensen die daar willen komen wonen, we hebben veel tijd doorgebracht in overvolle wachtkamers. De hele procedure daar heeft twee jaar geduurd.

De vergunning voor John hier, was in een paar maanden geregeld, en daarnaast was het ook een stuk goedkoper dan in Australië. Maar ik heb in Australië nu wel 'permanent residency' met alle rechten en plichten van mensen met een Australisch paspoort. John heeft een verblijfsvergunning van vijf jaar, en verliest zijn verblijfsstatus als hij langer dan een bepaalde tijd per jaar buiten Nederland verblijft.

Maar niets dan lof voor de medewerkers van de IND. Er wordt met een menselijk oog naar je aanvraag gekeken. Van begin tot einde was iedereen vriendelijk. Ook op het laatst toen John zijn pasje konden komen ophalen, was er veel flexibiliteit. Komt de afhaaldatum niet uit? Dan komt u toch een andere keer? Dat kon aan het loket hier, en daar, en op het hoofdkantoor. We konden kiezen, en het werd Rijswijk.

We werden stipt op tijd en met veel vriendelijkheid ontvangen. Iedereen was ook erg enthousiast over John. Ja, ik bof natuurlijk ook met zo’n man die altijd grapjes maakt. Bovendien hebben Nederlanders een zwakke plek voor Aussies!"