Judith: ‘Iedereen bij de IND was vriendelijk’

Judith, van wie de echtgenoot naar Nederland kwam.

​"Mijn partner heeft afgelopen jaar een verblijfsvergunning gekregen in Nederland. We zijn absoluut tevreden over hoe dat in Nederland geregeld is. Iedereen bij de IND was vriendelijk, en het was ons volstrekt duidelijk wat de vereisten waren voor zijn aanvraag. Mijn partner komt uit Zuid Afrika en het was niet altijd even gemakkelijk om de benodigde documenten uit dat land te verkrijgen.

Lang hebben we gewacht op, bijvoorbeeld, de verklaring van ongehuwdheid. Of de apostille die we nodig hadden, en er raakte ook een document kwijt. Van de IND hoorden we steeds dat ze zonder deze documenten niets voor ons konden doen. Begrijpelijk, maar dat was wel een lastige situatie voor ons. Want ik was ondertussen zwanger geraakt. En omdat mijn partner nog geen vergunning had, kon hij steeds maximaal 90 dagen in Nederland blijven. Daarna moest hij weer 90 dagen in Zuid-Afrika blijven.

 

Het werd een zwangerschap met zware complicaties. Ook toen ons kind geboren werd had ik nog veel verzorging nodig, maar mijn man kon hier niet naartoe komen. Dat was een nare tijd, en ik vind het nog altijd jammer dat de IND niet meer rekening kon houden met onze persoonlijke situatie.

Ik was op een gegeven moment zo ziek dat ik bij mijn ouders moest wonen. Mijn man zat ondertussen onthand thuis, terwijl hij hier zo hard nodig was. Dan denk je bij jezelf: het is toch niet eerlijk: iemand uit de V.S. mag hier gewoon verblijven terwijl hij wacht op zijn verblijfsaanvraag, maar alleen omdat mijn partner uit Zuid-Afrika afkomstig is, is er voor ons niets mogelijk."