Andriy: 'Hyko het ijsbeertje'

Andriy Shmyhelskyy, start-up

​"We zijn druk bezig met crowdfunding en dat gaat heel goed. We kunnen bijna beginnen met de daadwerkelijke productie van Hyko!" De Oekraïense Andriy Shmyhelskyy klinkt enthousiast als hij over zijn ‘ongeboren kindje’ praat. Maar wie is Hyko?
Sinds januari 2014 woont Andriy in Nederland, waar hij bezig is met het opzetten van een eigen bedrijf dat zich richt op energiebesparing. Andriy: "Mijn product heet Hyko en is een ijsbeertje dat wordt aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Hij maakt energieverbruik direct zichtbaar door van kleur te veranderen: hoe meer elektriciteit er wordt gebruikt, hoe roder Hyko kleurt."

IJsblokjes

Om het besparen leuk te maken, krijg je via de Hyko World App op je smartphone of tablet feedback en kun je een beloning in de vorm van ijsblokjes verzamelen.

Daarnaast is er een interactief kinderboek voor op de iPad over het ijsbeertje Hyko, waarin hij aan kinderen uitlegt welk effect hun energiegebruik heeft op het klimaat.
Andriy: "Door het eenvoudige verhaal en het speelse effect van het beertje, leren kinderen en hun ouders dat zij zuinig moeten omgaan met energie."

IJsprijs

Hyko het ijsbeertje heeft Andriy al een prijs opgeleverd. "Onlangs heb ik de Join Our Core 2015-prijs van Ben en Jerry’s gewonnen. Het geld dat aan die prijs verbonden is heb ik kunnen investeren in mijn eigen bedrijf. Voor de zomer hoop ik Hyko in productie te nemen en dan breed te gaan verspreiden."

In maart 2015 ontving Andriy zijn verblijfsvergunning op basis van de start up-regeling. Deze verblijfsvergunning geeft hem de mogelijkheid om Hyko vorm te geven. Na dat jaar kan hij een verblijfsvergunning als zelfstandig ondernemer aanvragen.