Nederland Kennisland

​Een sterke economie begint met goed opgeleide professionals.

Nederland KennislandHet Nederlandse onderwijs staat internationaal bekend om zijn hoge kwaliteit en prettige studieklimaat. Logisch dus dat studenten van over de hele wereld zich inschrijven aan een Nederlandse universiteit of hogeschool. Maar ook jonge, innovatieve ondernemers en specialistische kenniswerkers weten hun weg naar ons land te vinden. Eenvoudige en snelle verblijfsprocedures maken het voor buitenlands talent aantrekkelijk om zich in Nederland te vestigen.


Studeren in Nederland

Ieder jaar schrijven zo’n twaalfduizend nieuwe buitenlandse studenten zich in aan een van onze onderwijsinstellingen. Niet alleen de hoge kwaliteit van het onderwijs, ook de grote beschikbaarheid van Engelstalige opleidingen en goede baankansen maken de keuze voor Nederland populair. Om deze studenten optimaal te faciliteren bij het regelen van hun verblijfsvergunning, werken we nauw samen met alle bekende onderwijsinstellingen. Die kunnen bijvoorbeeld rechtstreeks verblijfsaanvragen voor hun studenten bij de IND indienen, waarna ze binnen twee weken de beslissing ontvangen. En de verblijfsvergunning? Die reiken we gewoon uit op de onderwijsinstelling. Zo kunnen studenten zich volledig richten op hun studie.
De Macedonische Teodora Angelevska studeert International and European Law aan de Rijksuniversiteit Groningen. Lees haar verhaal.

Klaar met studeren? Dan is het tijd voor de eerste stappen op de arbeidsmarkt. Wie die eerste stappen in Nederland wil zetten, kan daarvoor een speciale verblijfsvergunning krijgen. Zo kunnen jonge werknemers werkervaring opdoen, terwijl Nederlandse werkgevers profiteren van internationaal talent.

Ook studeren in Nederland? Kijk voor uitgebreide informatie op de tab 'Studie'.

Ruimte voor toptalent

Het samenbrengen van specialistische vraag en aanbod: dat kan met een unieke regeling voor buitenlandse experts. Elk jaar komen meer dan tienduizend kennismigranten en wetenschappelijk onderzoekers onze economie met hun expertise versterken. Om maximaal te profiteren van hun unieke talenten, kunnen kennismigranten gebruikmaken van de kennismigrantenregeling. Deze regeling biedt een eenvoudige, snelle verblijfsprocedure doordat we nauw samenwerken met bedrijven die hen willen inhuren. Zo werken we samen aan Nederland Kennisland.

Ravi kwam te werken bij een bedrijf in de IT-technologie, en kreeg een vergunning als kennismigrant. Lees hier zijn verhaal.

Wilt u weten of uw onderneming ook gebruik kan maken van de kennismigrantenregeling? Kijk dan op de tab 'Werkgever'.

Innovatieve ondernemers

Steeds meer innovatieve ondernemers maken kennis met Nederland. Het uitstekende ondernemersklimaat met zijn internationale oriëntatie en hoogwaardige infrastructuur maakt ons land tot een aantrekkelijke broedplaats voor start ups, zelfstandig ondernemers en buitenlandse investeerders. Om deze ondernemers de kans te geven een succesvol bedrijf te ontplooien,  biedt de IND speciale procedures voor hen aan. Zo zorgen we ervoor dat ook de Nederlandse economie kan profiteren van vernieuwende initiatieven. 

De Oekraïense Andriy Shmyhelskyy ontwikkelde een ijsbeertje dat energieverbruik direct zichtbaar maakt. Hoe roder het beertje wordt, hoe meer elektriciteit er wordt gebruikt. Lees meer over zijn product en toekomst in Nederland. 

 Wilt u ook ondernemen of investeren in Nederland? Bekijk dan de mogelijkheden op de tab 'Werken'