Ons verhaal
Samen doen wij betrokken en toegewijd ons werk: besluiten over toelating in Nederland. Dat is echt mensenwerk en dat doen we zo zorgvuldig, rechtvaardig, juist en tijdig als mogelijk. En altijd met oog voor de menselijke maat. Want de…
Studenten van buiten de Europese Unie die in Nederland willen studeren aan een hogeschool of universiteit, hebben een verblijfsvergunning studie nodig. Elk jaar verleent de IND duizenden studievergunningen aan studenten uit vooral China, India, de Verenigde Staten, Turkije en Indonesië. Door een goede samenwerking tussen de IND en de onderwijsinstellingen in het hoger onderwijs krijgen deze internationale studenten elk jaar weer op tijd hun verblijfsvergunning.
In de zomer is er een grote piek van aanvragen voor studievergunningen. Sinds 2022 organiseert de IND daarom in deze periode een paar centrale uitreikmomenten om deze grote groep snel en goed van dienst te zijn vóór het studiejaar begint. Studenten komen allemaal naar één centrale locatie in het land om hun verblijfsdocument op te halen. Vele duizenden internationale studenten (zo’n 14.000 in 2023) halen op een paar aparte dagen dan allemaal hun verblijfsdocument op. Ondanks de vele aanvragen krijgen de studenten zo op tijd hun pasje. Belangrijk, want zonder dit document kunnen studenten bijvoorbeeld geen zorgverzekering of bankrekening krijgen. En door deze aanpak hebben andere aanvragers geen last van extra drukte bij de IND-loketten.
Vóór de uitreikdagen zelf is al veel werk verzet door de onderwijsinstellingen en de IND. De studenten melden zich aan bij de onderwijsinstelling waar ze willen gaan studeren. Die hogeschool of universiteit checkt al voor een deel of de student aan de voorwaarden voor een studievergunning voldoet. Een student moet bijvoorbeeld genoeg geld hebben om van te leven. Als een student niet aan alle voorwaarden voldoet, stopt het daar. Als de student er wel aan voldoet, dient de onderwijsinstelling namens de student een aanvraag in. Door deze eerste check kunnen we snel, meestal binnen 2 weken, toetsen en besluiten of een student ook echt naar Nederland mag komen om te studeren.
De IND werkt nauw samen met de onderwijsinstellingen en Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs. Er zijn spreekuren en workshops voor medewerkers van onderwijsinstellingen. Zodat zij de studenten goed kunnen informeren, het papierwerk goed kunnen invullen en daarmee onvolledige aanvragen zoveel mogelijk voorkomen worden. Deze samenwerking heeft één doel: studenten soepel en snel hun verblijfsvergunning geven, zodat ze zich daarna kunnen concentreren op hun studie.=
Alleen erkende referenten mogen namens studenten een studievergunning bij de IND aanvragen. Een onderwijsinstelling die erkend referent wil worden, moet in elk geval de Gedragscode internationale student in het hoger onderwijs hebben ondertekend. Daarin staan afspraken over het onderwijs aan buitenlandse studenten. Daarnaast zijn er nog verschillende andere voorwaarden om erkend referent te kunnen worden. De onderwijsinstelling moet bijvoorbeeld betrouwbaar zijn.
De studievergunning is geldig voor de duur van de studie plus 3 maanden, met een maximum van 5 jaar, en alleen zolang internationale studenten aan de voorwaarden voldoen. Ze moeten bijvoorbeeld elk jaar minstens 50% van de studiepunten halen.
Internationale studenten met een studievergunning mogen ook werken, maar niet meer dan 16 uur per week of alleen in de zomermaanden. Daar hebben ze een werkvergunning van het UWV voor nodig. Na de studie kan de ex-student een andere vergunning aanvragen om een jaar in Nederland te blijven en naar werk te zoeken of een bedrijf op te richten. Dit ‘zoekjaar’ moet voormalige studenten aanmoedigen om in Nederland te blijven, zodat de kennis die ze hier hebben opgedaan tijdens hun studie ook in Nederland blijft.
Samen doen wij betrokken en toegewijd ons werk: besluiten over toelating in Nederland. Dat is echt mensenwerk en dat doen we zo zorgvuldig, rechtvaardig, juist en tijdig als mogelijk. En altijd met oog voor de menselijke maat. Want de…
Soms zit een aanvrager in zo’n ellendige situatie, dat diegene vanwege die situatie in aanmerking kan komen voor een verblijfsvergunning. Bij zo’n ‘schrijnende situatie’ kan de directeur-generaal van de IND er voor kiezen toch een…
De IND beoordeelt of iemand die een verblijfsvergunning in ons land aanvraagt daar recht op heeft. Iedereen van buiten de EU die zich in Nederland wil vestigen, kan zo’n aanvraag doen . Mensen doen dat bijvoorbeeld omdat ze hier willen werken…