Naar Nederland komen en opvang

Laatste update: 21 juli 2022

Vluchtelingen uit Oekraïne hoeven zich niet te melden bij de IND als ze in Nederland komen. Opvang door gemeenten is mogelijk op verschillende plekken in Nederland.

Informatie over reizen van en naar Oekraïne

Op de website Nederland Wereldwijd staan veelgestelde vragen over reizen van Oekraïne naar Nederland. Reizen naar Oekraïne is niet veilig.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is dag en nacht bereikbaar op telefoonnummer +31 247 247 247.

Vrij reizen met biometrisch paspoort

Oekraïners met een biometrisch paspoort kunnen vrij reizen naar Nederland. En zonder verblijfsvergunning 90 dagen in Nederland blijven. Dit is de vrije termijn. U hoeft zich niet te melden bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Dit hoeft ook niet als uw vrije termijn (of visum kort verblijf) al is verlopen. Lees meer over langer in Nederland blijven volgens de Richtlijn Tijdelijke Bescherming Oekraïne.

Opvang in Nederland

U hoeft zich niet te melden bij de IND als u in Nederland aankomt. Hebt u nog geen onderdak? Er worden speciale opvanglocaties geopend door Nederlandse gemeenten. U kunt zich melden bij alle gemeenten. Op de treinstations Utrecht Centraal en Amsterdam Centraal zijn centrale plekken voor eerste opvang. Het Rode Kruis helpt mensen die opvang zoeken. Stel via Whatsapp uw vraag in het Oekraïens, Russisch of Engels: +31 6 48 15 80 53.

Bij de opvanglocatie vraagt u geen asiel aan. De IND heeft een contactpersoon op een aantal van de opvanglocaties. Hier kunt u terecht met uw vragen. De opvanglocaties bieden slaapplekken voor alle vluchtelingen uit Oekraïne. Iedereen die recht heeft op verblijf in Oekraïne, heeft nu recht op opvang door de gemeente. Dit geldt voor:

  • Mensen met de Oekraïense nationaliteit.
  • Mensen met een andere nationaliteit die een verblijfsvergunning hadden in Oekraïne. Bijvoorbeeld een Syriër met een asielvergunning in Oekraïne. Of een student of werknemer uit Nigeria met een tijdelijke vergunning in Oekraïne. Mensen met een tijdelijke vergunning moeten zich wel vóór 19 juli 2022 hebben ingeschreven bij een Nederlandse gemeente om recht te hebben op opvang.

Medische hulp zonder verzekering

U hebt in Nederland recht op medische zorg, ook als u daarvoor niet verzekerd bent. Bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts, verloskundige of het ziekenhuis. Vanaf 1 juli 2022 wordt deze zorg vergoed uit de nieuwe Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne (RMO). Uw arts of behandelaar vraagt de vergoeding voor de kosten aan. U hoeft zelf niet te betalen voor zorg die vergoed wordt. Hebt u werk gevonden in Nederland? Dan moet u op dit moment wel een zorgverzekering afsluiten. Vanaf 1 augustus 2022 hoeft dit niet meer. U valt dan ook als u werkt onder de RMO, zolang u onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming valt. Hebt u al een zorgverzekering afgesloten? Dan krijgt u hierover binnenkort een brief van uw verzekeraar. Lees meer informatie over zorg in Nederland in het Oekraïens, Russisch of Engels.

Hulp bij terugkeer

Bent u een vluchteling uit Oekraïne en wilt u terug naar Oekraïne? Of bent u niet-Oekraïens en wilt u terug naar het land waarvan u de nationaliteit hebt? Dan kunt u hierbij hulp krijgen van Dienst Terugkeer en Vertrek. Het maakt niet uit of u onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming valt of niet.