Verklaring erkend referent arbeid door Europese sancties

Laatste update: 25 mei 2022

​De IND vraagt alle erkend referenten arbeid (werkgevers) een verklaring in te vullen over eventuele banden met (Bela)Russische bedrijven. Lees op deze pagina waarom we dit vragen en hoe u de verklaring invult.

Verklaring over banden met bedrijven op sanctielijst

De Europese Unie heeft verschillende sancties ingevoerd tegen Rusland en Belarus. Dit heeft mogelijk ook gevolgen voor bedrijven in Nederland die banden hebben met (Bela)Russische bedrijven. Daarom vraagt de IND aan alle erkende referenten arbeid om een verklaring in te vullen. Hierin geeft u aan of uw onderneming banden heeft met (Bela)Russische bedrijven.

Verklaring onderdeel van aanvraag

De verklaring is sinds 27 mei 2022 onderdeel van de online en schriftelijke aanvraagformulieren. U hoeft dus geen losse verklaring meer naar de IND te sturen. Hebt u de verklaring al eerder opgestuurd? Voor een snelle verwerking van uw aanvraag vragen we u om ook de verklaring in het aanvraagformulier in te vullen. 

Gevolgen van sancties

Is uw bedrijf verbonden aan een (Bela)Russisch moederbedrijf dat op de sanctielijst staat? De IND bekijkt nog wat de mogelijke gevolgen hiervan zijn voor verblijfsvergunningen die u aanvraagt of hebt aangevraagd.

Lees ook onze Q&A over het sanctiebeleid en de verklaring  voor erkend referenten: