Verblijf niet-Oekraïners met tijdelijke Oekraïense verblijfsvergunning (derdelanders)

Laatste update: 20 december 2024

U hebt niet de Oekraïense nationaliteit en u had in Oekraïne een tijdelijke verblijfsvergunning. Lees meer informatie over uw recht op verblijf in Nederland.

Tijdelijk langer recht op verblijf

Derdelanders die in Oekraïne een tijdelijke verblijfsvergunning hadden, mogen toch langer gebruikmaken van de rechten die horen bij de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Bijvoorbeeld werken, financiële hulp en opvang door de gemeente. Dit komt omdat de eerdere staatssecretaris de gevolgen van het stoppen van de tijdelijke bescherming heeft bevroren. Het Hof van Justitie van de Europese Unie (het EU-hof) heeft op 19 december 2024 uitspraak gedaan. Deze uitspraak gaat over vragen die de Raad van State op 25 april 2024 heeft gesteld. Volgens de uitspraak mocht de tijdelijke bescherming stoppen. Maar de bevriezing blijft tijdelijk gelden en de rechten stoppen niet direct.

Verblijf na uitspraak EU-hof

Geldt de bevriezing voor u? U mag ook na de uitspraak van het EU-hof tijdelijk in Nederland blijven wonen en werken. De IND heeft u hierover op 16 december 2024 een brief gestuurd. Tot meer duidelijk is blijven de rechten van de richtlijn gelden. Na de uitspraak heeft de IND tijd nodig om te bepalen wat deze uitspraak in de praktijk betekent. Ook moeten de nationale rechters die vragen hadden gesteld aan het EU-hof uitspraken doen.

Bericht IND voor 4 maart 2025

Voor 4 maart 2025 krijgt u bericht van de IND. We laten u dan weten wat de uitspraak betekent voor uw verblijf in Nederland. En wat er gebeurt met uw bewijs van verblijf.

Voor wie de bevriezing geldt

De bevriezing geldt als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Uw tijdelijke bescherming is gestopt op 5 maart 2024.
  • U staat ingeschreven bij de gemeente in de Basisregistratie Personen (BRP). Bent u na 4 maart 2024 uitgeschreven? Dan moet u de gemeente voor 4 mei 2024 hebben laten weten dat u zich opnieuw wilt inschrijven. Het maakt dan niet uit als de gemeente u pas na 4 mei weer inschrijft.
  • U bent niet vertrokken uit Nederland met hulp van Dienst Terugkeer en Vertrek (DTenV) of andere financiële hulp.
  • U bent na 4 maart 2024 niet vertrokken uit de Schengenlanden. Of u bent maximaal 28 dagen in Oekraïne geweest.
  • U bent voor 4 maart 2024 maximaal 28 dagen buiten de Schengenlanden geweest.

Terugkeerbesluit geldt tijdelijk niet

Had u geen andere verblijfsvergunning en behandelde de IND uw aanvraag niet in de asielprocedure? Dan kreeg u van de IND een terugkeerbesluit. Hierin stond dat u uiterlijk op 1 april 2024 moest vertrekken uit Nederland. Door de bevriezing geldt dit terugkeerbesluit tijdelijk niet.

Bewijs van verblijf

U hebt van de IND een sticker verblijfsaantekening gekregen in uw paspoort. Met deze sticker laat u zien dat de bevriezing voor u geldt. En dat u tijdelijk in Nederland mag wonen en werken. Bekijk een voorbeeld van de sticker Verblijfsaantekening.

Rechten van de richtlijn tijdens asielprocedure

Zit u in de asielprocedure? De bevriezing geldt ook voor u als voldoet aan de voorwaarden. Voor u gelden dan de rechten die horen bij de aanvraag van de asielvergunning. En de rechten van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. U hebt dan naast een W-document ook de sticker verblijfsaantekening nodig. Besluit de IND dat u geen recht hebt op een asielvergunning? Dan blijven de rechten van de richtlijn voor u gelden zolang de bevriezing geldt.

Behandeling asielaanvraag gaat door

In maart of juni 2023 stuurden we een brief over uw asielaanvraag. In die brief vroegen we of u wilde doorgaan met uw asielaanvraag. Hebt u de IND voor 4 september 2023 laten weten dat u wilde doorgaan? Dan gaat de IND verder met de behandeling van uw asielaanvraag. De IND probeert voor februari 2025 een beslissing te nemen. Het is belangrijk dat u naar de IND gaat of op de IND reageert als we dit vragen. Anders kan dit gevolgen hebben voor de beoordeling van uw asielaanvraag.

Rechten van de richtlijn bij (aanvraag) verblijfsvergunning

Hebt u een andere verblijfsvergunning aangevraagd of gekregen (geen asiel)? Bijvoorbeeld voor werk of studie? De bevriezing geldt ook voor u als u voldoet aan de voorwaarden. Voor u gelden dan de rechten die horen bij de (aanvraag van de) verblijfsvergunning. En de rechten van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. U hebt dan naast een verblijfsvergunning ook de sticker verblijfsaantekening nodig.

Geen inreisvisum (mvv) nodig

Vraagt u een verblijfsvergunning aan? Dan hebt u geen machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig. U moet dan wel voldoen aan alle andere voorwaarden voor de gevraagde verblijfsvergunning.

Reden voor de bevriezing

De tijdelijke bescherming stopte op 5 maart 2024 door de uitspraak van de Raad van State. De Raad van State is de hoogste administratieve rechter in Nederland. Een aantal derdelanders is daarna in beroep gegaan. Rechters deden verschillende uitspraken in deze beroepen. De Raad van State heeft daarom vragen gesteld aan het Hof van Justitie van de Europese Unie (het EU-hof). Het EU-hof controleert of landen EU-regels op de juiste manier gebruiken en uitleggen. De vragen gaan over het moment waarop de tijdelijke bescherming is gestopt. De staatssecretaris heeft besloten om de uitspraak van het EU-hof af te wachten.