U krijgt een inreisverbod als u in Nederland bent, maar hier niet mag zijn. U leest op deze pagina wat een inreisverbod is, wanneer u die krijgt en wat de gevolgen zijn.
Door een inreisverbod mag u niet reizen naar Nederland, andere landen van de EU en EER, en Zwitserland. U mag ook niet in deze landen zijn. Het inreisverbod geldt niet voor Ierland. U kunt alleen een inreisverbod krijgen als u een terugkeerbesluit hebt gehad. Lees wat een terugkeerbesluit is.
Hebt u de nationaliteit van een land van de EU, EER of van Zwitserland? Dan kunt u geen inreisverbod krijgen, maar wel een ongewenstverklaring. Lees meer over ongewenstverklaring.
In de volgende gevallen kunt u een inreisverbod krijgen:
Bent u in Nederland met een visum kort verblijf of in uw vrije termijn? En kunt u buiten uw schuld niet op tijd weg uit Nederland? Soms is verlenging van uw visum of vrije termijn mogelijk.
De IND, politie (AVIM), Zeehavenpolitie en Koninklijke Marechaussee kunnen een inreisverbod geven. Krijgt u een inreisverbod dan staat dat in een besluit. In het besluit staat uitgelegd waarom en hoe lang het inreisverbod duurt. Bij het besluit krijgt u een folder over het inreisverbod.
U kunt bezwaar maken tegen het inreisverbod. Of u gaat in beroep bij de rechtbank. Of u bezwaar maakt of meteen in beroep gaat bij de rechtbank hangt af van hoe u het inreisverbod krijgt. Want een inreisverbod is wel of niet onderdeel van een besluit op een aanvraag om in Nederland te mogen zijn.
U hebt bijvoorbeeld een verblijfsvergunning aangevraagd. En u hebt een negatieve beslissing gekregen. In de negatieve beslissing staat of u in bezwaar of beroep kunt gaan. En of u het resultaat mag afwachten in Nederland. Hetzelfde geldt voor het inreisverbod.
U kunt direct in beroep gaan bij de Vreemdelingenkamer van de rechtbank in Den Haag. U mag het beroep niet afwachten in Nederland. Dit betekent dat u nog steeds uit Nederland moet weggaan.
Lees meer over bezwaar maken en in beroep gaan tegen een beslissing IND.
Een inreisverbod heeft een paar gevolgen:
Ook naar Nederland komen is strafbaar. U kunt een gevangenisstraf van maximaal 6 maanden of een hoge geldboete krijgen. De Nederlandse overheid kan u over de grens zetten. Ook als uw gevangenisstraf is afgelopen.
Uw inreisverbod en persoonsgegevens worden opgeslagen in een informatiesysteem. Dit heet signalering. Andere landen weten dan dat voor u een inreisverbod geldt. In het besluit staat in welk systeem u wordt gesignaleerd. Er zijn twee systemen:
Is uw inreisverbod niet meer geldig? Of is uw aanvraag om opheffing van het inreisverbod goedgekeurd? Dan worden uw gegevens verwijderd uit E&S en SIS.
In het besluit staat hoe lang uw inreisverbod duurt. Dit is standaard 2 jaar. Het hangt van uw situatie af of het inreisverbod korter of langer is:
Een inreisverbod van 1 of 2 jaar is een licht inreisverbod. Een inreisverbod van meer dan 2 jaar is een zwaar inreisverbod.
Uw inreisverbod duurt 1, 2 of meer jaren. Deze periode start op:
Is de periode van het inreisverbod afgelopen? En hebt u zich aan de regels van het inreisverbod gehouden? Dan stopt het vanzelf. U mag daarna weer naar Nederland en andere EU/EER-landen en Zwitserland reizen.
Is uw inreisverbod nog niet voorbij? U kunt in heel bijzondere en dringende situaties om tijdelijke opheffing vragen. Opheffing betekent laten stoppen.
Stuur een brief aan de IND, vraag om opheffing en leg uit waarom. Dit kunt u zelf doen. Of u laat iemand anders (in Nederland) voor u om opheffing vragen. U moet die persoon dan officieel toestemming geven om namens u in actie te komen. U zet dit op papier met uw handtekening. Dit heet een machtiging. Doe de machtiging bij de brief waarin u om opheffing vraagt.
Stuur de brief naar:
IND
Postbus 10
9560 AA Ter Apel
Let op! Hebt u een inreisverbod van een ander EU-/EER-land of Zwitserland gekregen? Dan moet u bij dat andere land vragen om opheffing.