• Home
  • Animatievideo 'Aan welke plichten moet een erkend referent voldoen?'

Animatievideo 'Aan welke plichten moet een erkend referent voldoen?'

‚ÄčOp deze pagina staat de uitgeschreven tekst van de animatievideo 'Aan welke plichten moet een erkend referent voldoen?'

U bent erkend referent. Dat betekent dat de IND vertrouwen in u heeft. Uw aanvragen voor verblijfsvergunningen worden sneller behandeld en u hoeft minder stukken mee te sturen. Maar het vraagt ook iets van u. Wat precies, staat in drie wettelijke verplichtingen: de zorgplicht, de administratieplicht en de informatieplicht.

  1. De zorgplicht. 
    U moet zorgen voor zorgvuldige werving en selectie van uw werknemer. En uw werknemer voorlichten over de voorwaarden die horen bij een verblijfsvergunning voor wonen en werken in Nederland. De zorgplicht is uw taak, ook als u de werving en selectie door een ander laat doen.
  2. De administratieplicht.
    U moet een administratie bijhouden met informatie over uw werknemer. Bijvoorbeeld een arbeidscontract en loonstroken. Maar ook hoe u de zorgplicht hebt uitgevoerd. Als de IND er om vraagt, kunt u deze gegevens laten zien.
  3. De informatieplicht.
    U moet veranderingen op tijd melden aan de IND. Veranderingen bij uw werknemer, bijvoorbeeld bij ontslag of als hij minder gaat verdienen dan de salarisnorm. En veranderingen bij uw bedrijf, bijvoorbeeld als het verhuist of failliet gaat. Gebruik het meldingsformulier op onze website of meldt het digitaal in Portaal Zakelijk.

Meer weten over deze plichten? Kijk op www.ind.nl.