IND informeert derdelanders uit Oekraïne over recht op verblijf

Last update: 2 mei 2024

Vanaf 6 mei kunnen derdelanders met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne een verblijfssticker ophalen. Met deze sticker kunnen ze laten zien dat ze voorlopig in Nederland mogen blijven en mogen werken. Dat staat in een brief die de IND vandaag stuurt naar ongeveer 1900 derdelanders. Volgende week ontvangen ook de advocaten van deze derdelanders een afschrift van de brief. 

De terugkeerbesluiten die de IND eerder nam, zijn opgeschort tot uiterlijk 4 maart 2025.

Langer gebruik van rechten

De brief volgt op de beslissing van de staatssecretaris op 25 april 2024 om de gevolgen van de beëindiging van tijdelijke bescherming deze groep te bevriezen. Hierdoor mogen derdelanders met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne langer gebruikmaken van de rechten die ze hadden onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB). De bevriezing en daarbij de rechten van de RTB gelden tot uiterlijk 4 maart 2025, of eerder als het Hof van Justitie van de Europese Unie (EU-hof) voor die datum uitspraak doet.

Onduidelijk hoe lang bevriezing geldig is

Tot wanneer de derdelanders mogen blijven, is nog onduidelijk. Dit komt omdat de staatssecretaris wacht op een uitspraak van het EU-hof. De Raad van State heeft op 25 april 2024 prejudiciële vragen gesteld aan het EU-hof over uitleg van RTB. En over het stopzetten van de tijdelijke bescherming voor deze groep derdelanders. 

Voor meer informatie: Verblijf niet-Oekraïners met tijdelijke Oekraïense verblijfsvergunning (derdelanders)