Verblijfsvergunning kwijt of gestolen

Laatste update: 5 april 2022

Uw geldige verblijfsvergunning, verblijfsdocument of Vreemdelingen Identiteitsbewijs is kwijt of gestolen. Lees hoe u een nieuwe verblijfsvergunning kunt aanvragen.

Voorwaarden

  • Doe bij de politie aangifte van diefstal/verlies. Van de politie krijgt u een gewaarmerkt kopie van het proces-verbaal. Dit is een kopie met een datum, handtekening en stempel van de instantie (kopie conform origineel). Met een gewaarmerkte kopie verklaart een instantie dat de inhoud van de kopie gelijk is aan het origineel.
  • Stuur bij de aanvraag om vervanging een kopie mee van het proces-verbaal.

Diefstal of verlies van verblijfsvergunning in het buitenland

Doe in het buitenland aangifte. Deze aangifte hebt u nodig bij de aanvraag vervanging. De aangifte moet zijn opgesteld in het Nederlands, Engels, Frans of Duits. Is dit niet het geval? Laat de aangifte dan vertalen door een vertaler die door een rechtbank is beëdigd. Zonder verblijfsvergunning hebt u misschien een visum nodig om weer naar Nederland te kunnen reizen. Neem hiervoor contact op met de Nederlandse ambassade of het consulaat in het land waar u verblijft.

Terugvinden verblijfsvergunning na aangifte

Na uw aangifte is de verblijfsvergunning niet meer geldig. U moet daarna altijd om vervanging vragen. Vindt u de verblijfsvergunning terug nadat u aangifte hebt gedaan? Dan moet u de teruggevonden verblijfsvergunning inleveren bij de IND. Dit kan bij een IND-loket of u kunt het opsturen naar:

IND Bureau Documenten
Postbus 7025
8007 HA Zwolle

Procedure en kosten

De aanvraagprocedure van de verblijfsvergunning bestaat uit de volgende stappen:

Alles uitklappen Alles inklappen

Aanvraagformulieren

U kunt deze aanvraag online doen. U hebt hiervoor DigiD met sms-controle en internetbankieren (iDEAL) nodig.

Online form

Online aanvraagformulier vermissing

Schriftelijke formulieren

Download het formulier als u de aanvraag liever met de hand invult en per post verstuurt.