Nederlander worden in het buitenland of Caribisch deel van Koninkrijk

Laatste check: 31-03-2022

U wilt Nederlander worden. U woont op Aruba, Curaçao, St. Maarten, Bonaire, Sint Eustatius of Saba. Of u woont in een ander land buiten Nederland. Op deze pagina staat hoe u de Nederlandse nationaliteit kunt aanvragen.

Inhoud

Voor wie is deze pagina

Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit het Europese deel van Nederland, Aruba, Curaçao, St. Maarten en de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba. U woont met een verblijfsvergunning in het Caribisch deel: op Aruba, Curaçao, St. Maarten, Bonaire, Sint Eustatius of Saba. Of u woont in een ander land buiten het Koninkrijk der Nederlanden. U wilt de Nederlandse nationaliteit aanvragen.

Voorwaarden voor aanvraag optie of naturalisatie

Om Nederlander te worden moet u de Nederlandse nationaliteit aanvragen. Dit kan met een aanvraag voor naturalisatie. Soms kunt u ook op een snellere manier Nederlander worden. Dit is de aanvraag voor optie.

Extra voorwaarden aanvraag buiten Nederland

Doet u een aanvraag om Nederlander te worden in het buitenland of het Caribisch deel van het Koninkrijk? Dan gelden voor u misschien extra voorwaarden.

Land van uw nationaliteit

Woont u in het land waarvan u de nationaliteit hebt? Het is niet mogelijk om vanuit dat land de Nederlandse nationaliteit aan te vragen. 

Aanvraag naturalisatie buiten Nederland

Wilt u Nederlander worden in het buitenland via naturalisatie? U kunt alleen naturalisatie aanvragen als u eerder de Nederlandse nationaliteit hebt gehad en deze terug wilt. Of als u getrouwd bent met, of geregistreerd partner bent van, iemand met de Nederlandse nationaliteit.  U moet ook voldoen aan de voorwaarden voor een Nederlandse verblijfsvergunning. Bijvoorbeeld voor verblijf bij partner.  Of voor wedertoelating voor oud-Nederlanders, die willen terugkeren naar Nederland. U hoeft de verblijfsvergunning niet aan te vragen voor u naturalisatie aanvraagt.

Inburgering als u in Caribisch deel Koninkrijk woont

Wilt u Nederlander worden door naturalisatie? En woont u in het Caribisch deel van het Koninkrijk?   Dan gelden er andere voorwaarden voor inburgering. U moet niet alleen Nederlands kunnen spreken, lezen, schrijven en verstaan, maar ook Papiaments of Engels. Dit betekent:

  • Als u woont op Aruba, Curaçao of Bonaire: Nederlands en Papiaments.
  • Als u woont op St. Maarten, Sint Eustatius of Saba: Nederlands en Engels.

Aanvraag optie buiten Nederland

Wilt u Nederlander worden in het buitenland via optie? U kunt alleen optie aanvragen als u eerder de Nederlandse nationaliteit hebt gehad en deze terug wilt. Of in bepaalde situaties als u minderjarig bent en u na 1 april 2003 maar voor 1 maart 2009 door een Nederlander bent erkend. Lees de voorwaarden voor optie aanvragen.

Aanvraag doen in het buitenland of Caribisch deel van het Koninkrijk

Bij welke organisatie u de aanvraag voor naturalisatie of optie doet, ligt aan uw woonplaats.

  • Woont u in het buitenland? Dan doet u de aanvraag bij de Nederlandse ambassade of het consulaat.    
  • Woont u op Aruba, Curaçao of St. Maarten? Dan doet u de aanvraag bij het Kabinet van de Gouverneur.
  • Woont u op Bonaire, Sint Eustatius of Saba? Dan doet u de aanvraag bij een loket van de IND Caribisch Nederland. Lees meer over de IND Caribisch Nederland.

Beoordeling aanvraag

Doet u een aanvraag voor naturalisatie? Dan wordt uw aanvraag naar de IND in Nederland gestuurd. Doet u de aanvraag op Aruba, Curaçao of St. Maarten? Dan geeft de organisatie waar u de aanvraag doet ook een advies aan de IND over de beoordeling. De IND behandelt de aanvraag en neemt een beslissing.

Vraagt u optie aan? Dan wordt uw aanvraag behandeld door de Nederlandse ambassade of het consulaat, het Kabinet van de Gouverneur of de IND-unit Caribisch Nederland. Diezelfde organisatie neemt een beslissing. U krijgt dan niet te maken met de IND in Nederland.

Wetten en regels

Zie ook

Verantwoordelijk

Vragen?