Nederlander worden in het buitenland of Caribisch deel van Koninkrijk

Laatste check: 09-03-2021

U wilt Nederlander worden. U woont op Aruba, Curaçao, St. Maarten, Bonaire, Sint Eustatius of Saba. Of u woont in een ander land buiten Nederland. Op deze pagina staat hoe u de Nederlandse nationaliteit kunt aanvragen.

Inhoud

Voor wie is deze pagina

Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. U woont met een verblijfsvergunning in het Caribisch deel: op Aruba, Curaçao, St. Maarten, Bonaire, Sint Eustatius of Saba. Of u woont in een ander land buiten het Koninkrijk der Nederlanden. U wilt de Nederlandse nationaliteit aanvragen.

Voorwaarden voor aanvraag optie of naturalisatie

Om Nederlander te worden moet u de Nederlandse nationaliteit aanvragen. Dit kan met een aanvraag voor naturalisatie. Soms kunt u ook op een snellere manier Nederlander worden. Dit is de aanvraag voor optie.

Extra voorwaarden aanvraag buiten Nederland

Doet u een aanvraag om Nederlander te worden in het buitenland of het Caribisch deel van het Koninkrijk? Dan gelden voor u misschien extra voorwaarden.

Land van uw nationaliteit

Woont u in het land waarvan u de nationaliteit hebt? Het is niet mogelijk om vanuit dat land de Nederlandse nationaliteit aan te vragen. 

Aanvraag naturalisatie buiten Nederland

Wilt u Nederlander worden in het buitenland via naturalisatie? U kunt alleen naturalisatie aanvragen als u eerder de Nederlandse nationaliteit hebt gehad en deze terug wilt. Of als u getrouwd bent met, of geregistreerd partner bent van, iemand met de Nederlandse nationaliteit.  U moet ook voldoen aan de voorwaarden voor een Nederlandse verblijfsvergunning. Bijvoorbeeld voor verblijf bij partner.  Of voor wedertoelating voor oud-Nederlanders, die willen terugkeren naar Nederland. U hoeft de verblijfsvergunning niet aan te vragen voor u naturalisatie aanvraagt.

Inburgering als u in Caribisch deel Koninkrijk woont

Wilt u Nederlander worden door naturalisatie? En woont u in het Caribisch deel van het Koninkrijk?   Dan gelden er andere voorwaarden voor inburgering. U moet niet alleen Nederlands kunnen spreken, lezen, schrijven en verstaan, maar ook Papiaments of Engels. Dit betekent:

  • Als u woont op Aruba, Curaçao of Bonaire: Nederlands en Papiaments.
  • Als u woont op St. Maarten, Sint Eustatius of Saba: Nederlands en Engels.

Aanvraag optie buiten Nederland

Wilt u Nederlander worden in het buitenland via optie? U kunt alleen optie aanvragen als u eerder de Nederlandse nationaliteit hebt gehad en deze terug wilt. Of in bepaalde situaties als u minderjarig bent en u na 1 april 2003 maar voor 1 maart 2009 door een Nederlander bent erkend. Lees de voorwaarden voor optie aanvragen.

Aanvraag doen in het buitenland of Caribisch deel van het Koninkrijk

Bij welke organisatie u de aanvraag voor naturalisatie of optie doet, ligt aan uw woonplaats.

  • Woont u in het buitenland? Dan doet u de aanvraag bij de Nederlandse ambassade of het consulaat.    
  • Woont u op Aruba, Curaçao of St. Maarten? Dan doet u de aanvraag bij het Kabinet van de Gouverneur.
  • Woont u op Bonaire, Sint Eustatius of Saba? Dan doet u de aanvraag bij een loket van de IND Caribisch Nederland. Lees meer over de IND Caribisch Nederland.

Beoordeling aanvraag

Doet u een aanvraag voor naturalisatie? Dan wordt uw aanvraag naar de IND in Nederland gestuurd. De organisatie waar u de aanvraag deed, geeft de IND ook een advies over de beoordeling. De IND behandelt de aanvraag en neemt een beslissing.

Vraagt u optie aan? Dan wordt uw aanvraag behandeld door de Nederlandse ambassade of het consulaat, het Kabinet van de Gouverneur of de IND-unit Caribisch Nederland. Diezelfde organisatie neemt een beslissing. U krijgt dan niet te maken met de IND in Nederland.

Wetten en regels

Zie ook

Verantwoordelijk

Vragen?