Trendanalyses, beleidsmonitors en evaluaties
Hieronder staan de rapportages op volgorde publicatiedatum:
-
Literatuurstudie besluitvaardigheid op de werkvloer februari 2025
open minusDit is een literatuurstudie waarin factoren aan bod komen die de besluitvaardigheid van medewerkers beïnvloeden. De studie behandelt literatuur over besluitvaardigheid in het algemeen, in de publieke sector en in het (internationale) migratiedomein.
-
Uitvoeringstoets afschaffen voornemenprocedure december 2024
open minusIn het Regeerprogramma (2024) staat dat het kabinet de voornemenprocedure uit de asielprocedure wil schrappen. IND/SUA/O&A heeft in opdracht van DG IND een uitvoeringstoets uitgevoerd met als doel het in kaart brengen van de uitvoeringsgevolgen van het afschaffen van de voornemenprocedure. Deze uitvoeringstoets heeft plaatsgevonden voordat de conceptwetsvoorstellen naar de Raad van State zijn gezonden voor advies. Indien de IND in de huidige situatie voornemens is om een asielaanvraag af te wijzen, dan wordt de aanvrager, onder opgave van redenen, hierover schriftelijk op de hoogte gebracht middels een voornemen tot afwijzing. De aanvrager en diens gemachtigde worden vervolgens in de gelegenheid gesteld om te reageren op het voornemen tot afwijzing middels een zienswijze. De voorgestelde wijziging houdt in dat de IND dit niet langer hoeft te doen. Met de afschaffing van de voornemenprocedure wordt een efficiëntieslag en vereenvoudiging in de asielprocedure beoogd. In de uitvoeringstoets wordt beschreven welke uitvoeringsgevolgen het afschaffen van de voornemenprocedure heeft voor de IND, de ketenpartners en de aanvrager.
-
Knelpuntenanalyse herstel verzuim Oorzaken, knelpunten en verbetermogelijkheden november 2024
open minusDeze knelpuntenanalyse biedt inzicht in hoe herstel verzuim (HV) wordt ingezet door de IND. Het onderzoek richt zich op de omvang van herstel verzuim, de oorzaken van herstel verzuim, verklaart waarom herstel verzuim een knelpunt is voor de IND als organisatie, voor de IND-medewerkers en voor de aanvrager, en formuleert verbetermogelijkheden.
-
Literatuurstudie pullfactoren september 2024
open minusWelke factoren beïnvloeden de bestemmingskeuze van een asielzoeker? En zijn er specifieke factoren die Nederland (on)aantrekkelijk maken? In deze literatuuranalyse komen inzichten uit de wetenschap aan bod. Aan de hand van bestaande literatuur worden economische, sociale en beleidsmatige factoren uitgelicht die mogelijk invloed uitoefenen.
-
Rapport Impactanalyse Wmebv augustus 2024
open minusIn dit rapport zijn de uitkomsten te vinden van het onderzoek van de afdeling Onderzoek & Analyse van de IND naar de impact van de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer (Wmebv) op zowel de IND als de aanvrager. De Wmebv wijzigt de Algemene wet bestuursrecht (Awb) op een zodanige wijze dat aanvragers het recht krijgen om alle type formele berichten (bijvoorbeeld berichten gerelateerd aan een aanvraag om een verblijfsvergunning) voortaan ook digitaal aan de IND te kunnen verzenden. Ook worden er eisen gesteld aan de verzending van alle elektronische berichten door de IND aan aanvragers. Deze meeste wijzigingen van de Wet gaan op 1 januari 2026 inwerking.
-
Rapport invoeringstoets aanscherpingen au-pairregeling mei 2024
open minusDeze invoeringstoets biedt inzicht in de eerste gevolgen van de aanscherpingen van de au-pairregeling van 1 oktober 2022. Hierbij is aandacht voor de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid voor zowel de doelgroep als de IND
-
Impactanalyse spreidingswet maart 2024
open minusDoor de Spreidingswet wordt de opvang van asielzoekers meer verspreid, waardoor voor de IND en DTenV verandert waar en hoe asielzoekers beschikbaar zijn voor gehoren of, als hun aanvraag is afgewezen, vertrekgesprekken. Het onderzoek bekijkt de invloed van de Spreidingswet op beide organisaties, inclusief de invloed van de ministeriële regeling over de kwaliteit en werking van opvangvoorzieningen door gemeenten. Deze regeling heeft invloed op de IND en DTenV, maar was nog niet gereed tijdens een eerdere uitvoeringsscan en impactanalyse van de Spreidingswet in 2023. In dit onderzoek wordt de impact van de Spreidingswet op de IND en DTenV daarmee uitgebreid beschreven.
-
Infographic + rapport incl. aanvullende analyse Kenniswerkers en zoekjaarders in Nederland oktober 2023
open minusVoor migranten die als kenniswerker naar Nederland willen komen, of die er als kenniswerker werk willen vinden (de zogeheten ‘zoekjaarders’), bestaan specifieke migratieregelingen. In dit onderzoek komt onder meer aan bod hoe het migranten die hier in 2014 of 2017 gebruik van gemaakt hebben een aantal jaren na deze verblijfsvergunning (uiterlijk eind 2020) verging, bijvoorbeeld op het gebied van verblijf in Nederland, verblijfsvergunningen, wonen en werken.
-
Evaluatie Algemene Asielprocedure Plus maart 2024
open minusHalverwege 2023 heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) de Algemene Asielprocedure Plus (AA+) ingevoerd. Deze procedure is bedoeld om asielzaken waarvan vooraf wordt verwacht dat zij complex zijn, met drie dagen extra binnen de algemene asielprocedure af te handelen. In deze evaluatie is onderzocht hoe de selectie van zaken voor de AA+, de behandeling in de praktijk en de afhandeling van zaken verloopt.
-
Invoeringstoets drie wijzigingen nareis: integrale beoordeling, horen in bezwaar en belangenafweging 8 EVRM
open minusVreemdelingen die een asielstatus krijgen toegewezen door de IND mogen onder omstandigheden gezinsleden laten overkomen (nareis). Sinds januari 2022 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in korte tijd drie uitspraken gedaan die de werkwijze in nareiszaken aanzienlijk hebben veranderd. De IND moet op een meer integrale manier kijken naar het beschikbare bewijsmateriaal om een feitelijke gezinsband aan te tonen. Ook moet de IND vaker een hoorzitting aanbieden wanneer de vreemdeling bezwaar maakt tegen een negatief besluit. Als derde wijziging moest de IND altijd een belangenafweging maken in 8 EVRM zaken, ook als het vindt dat de aanvrager niet aan de voorwaarde van beschermwaardig gezinsleven voldoet (deze wijziging is in een nieuwere uitspraak deels teruggedraaid). Deze invoeringstoets onderzoekt of veranderingen door de drie uitspraken uitvoerbaar zijn voor de doelgroep en de IND.
-
EAUT Vervallen van het speciale toetsingskader Aziatische horeca januari 2024
open minusIn de periode 2019-2022 was er een regeling voor het verlenen van een verblijfsvergunning op basis van arbeid (GVVA) voor de Aziatische horecasector. Deze regeling komt vanaf juli 2024 te vervallen. Door het vervallen van de regeling wordt verwacht dat er in het eerste halve jaar van 2024 (voor de wijziging) een piek in het aantal aanvragen zal zijn omdat men dan nog gebruik kan maken van het soepelere beleid. Het doel van deze EAUT was het in kaart brengen van de uitvoeringsgevolgen voor de IND van wijziging in het aantal GVVA-aanvragen als gevolg van deze beleidswijziging.
-
Rapport complexiteit bij het nemen van een asielbesluit
open minusEr zijn steeds meer signalen vanuit de uitvoering dat het werk complexer wordt. In dit onderzoek is gekeken of de complexiteit van het werk van de IND is veranderd tussen 2010 en 2022. Ook is onderzocht wat oorzaken zijn van een eventuele verandering in de complexiteit. Het onderzoek bevat handelingsperspectieven voor vermindering van, of betere omgang met, complexiteit. De visualisatie biedt een visuele samenvatting van de belangrijkste bevindingen.
-
Onderzoeksrapport invoeringstoets evenredigheidstoets bij automatisch verlies Nederlanderschap (Tjebbes) juli 2023
open minusDe invoeringstoets is een lichtvoetige bestudering van de werking van nieuwe regelgeving in de praktijk, met bijzondere aandacht voor de gevolgen voor de doelgroep en de uitvoering. Naar aanleiding van de uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtzaak Raad van State in februari 2020 (ECLI:NL:RVS:2020:423; Tjebbes) is een nieuw optierecht opgenomen in de Rijkswet Nederlanderschap (RWN). De optieprocedure is een verkorte procedure om (weer) Nederlander te worden. De nieuwe optieprocedure ziet op personen die als gevolg van hun automatische verlies van het Nederlanderschap ook het Unieburgerschap hebben verloren. In deze invoeringstoets is onderzocht in hoeverre de nieuwe optieprocedure en de daaraan gerelateerde evenredigheidstoets (zoals opgenomen in art. 6 lid 1 onder p RWN) uitvoerbaar is voor zowel de doelgroep als de uitvoerende instanties.
-
Rapport evaluatie wijzigingen asielprocedure maart 2023
open minusEvaluatie van drie wijzigingen in de asielprocedure: samenvoegen gehoren, formalisering aanmeldfase met uitvraag asielmotief en invoering algemene asielprocedure plus (AA+).
-
Samenvatting rapport evaluatie wijzigingen asielprocedure maart 2023
open minusSamenvatting van de evaluatie van de wijzigingen in de asielprocedure: samenvoegen gehoren, formalisering aanmeldfase met uitvraag asielmotief en invoering algemene asielprocedure (AA+).
-
EAUT Europese blauwe kaart februari 2023
open minusWat is de impact van de herziene Europese kennismigrantenrichtlijn van 2021 op de IND? Deze uitvoeringstoets brengt de gevolgen van deze ‘Europese blauwe kaart’ voor de organisatie in kaart.
-
Analyse instroom Jemenieten december 2023
open minusIn het eerste halfjaar van 2022 deed bijna de helft van de Jemenitische asielzoekers in Europa een asielaanvraag in Nederland. Deze vooral cijfermatige analyse onderzoekt de reden hiervoor.
-
Onderzoeksrapport analyse optieprocedures november 2022
open minusOnderzoek naar de afdoening van optieverklaringen voor het verkrijgen van het Nederlanderschap door uitvoeringsinstanties in Nederland en het Caribische deel van het koninkrijk.
-
Update impactanalyse wetsvoorstel vaststellingsprocedure
open minusWat is het effect van het wetsvoorstel vaststellingsprocedure staatloosheid, waarmee iemand staatloosheid kan laten vaststellen door de civiele rechter, op de IND en DT&V?
-
Eindrapport evaluatie SKIV juni 2022
open minusGeleerde lessen en verbeterpunten voor de samenwerking van de IND, DT&V en de andere partners in het Samenwerkingsverband Kinderen in het Vreemdelingenbeleid (SKIV).
-
Analyse instroom alleenstaande minderjarige vreemdelingen juni 2022
open minusOnderzoek naar de ontwikkelingen in Nederland en de EU, naar aanleiding van een opvallende stijging van het aantal asielaanvragen van alleenstaande minderjarige vreemdelingen.
-
Reguliere humanitaire en familiegerelateerde verblijfsregelingen deel 1 waterbeddeneffecten mei 2022
open minusOnderzoek naar de aantallen aanvragen voor reguliere humanitaire en familie gerelateerde verblijfsregelingen (2010-2021) en het mogelijke waterbedeffect tussen deze regelingen door beleidswijzigingen.
-
Rapport knelpuntanalyse Nareis april 2022
open minusAnalyse van de knelpunten in de nareisprocedure binnen en buiten de IND, met aanbevelingen om de procedure te verbeteren.
-
EAUT regeling beoefenaars vrij beroep en dienstverleners februari 2022
open minusOnderzoek naar de verwachte gevolgen in de uitvoering voor de IND van de gewenste invoering van een regeling voor beoefenaars van een vrij beroep en dienstverleners.
-
EAUT light noodbesluiten sterker verblijf en naturalisatie november 2021
open minusOnderzoek naar de verwachte gevolgen voor de IND en DUO van twee noodbesluiten die de regels wijzigen voor de naturalisatietoets en het verkrijgen van een sterker verblijfsrecht.
-
Evaluatierapport herbeoordelingen Soedan oktober 2021
open minusEvaluatie van het herbeoordelingsproces van de asielstatus van Soedanezen na het gewijzigde landenbeleid, met aanbevelingen voor toekomstige grote herbeoordelingsprojecten.
-
Analyse Chavez Vilchez III oktber 2021
open minusAnalyse van de invloed van het arrest Chavez-Vilchez op de aantallen aanvragen, inwilligingspercentages en profielen van de aanvragers in het derde jaar sinds de uitspraak.
-
EAUT wijzigingen au pairbeleid juni 2021
open minusOnderzoek naar de mogelijke gevolgen voor de uitvoering van de IND van drie concept-aanscherpingen van de au-pairregeling.
-
Evaluatie medisch beleid december 2020
open minusEvaluatie van de gevolgen voor de IND en DTenV van het gewijzigde medische beleid na de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in de zaak Paposhvili v. België.
-
EAUT inreisverbod november 2020
open minusAnalyse van de gevolgen voor de IND en ketenpartners van drie inreisverbod-wijzigingen: de duur, de coulancetermijn bij overschrijding van de vrije termijn en het inreisverbod voor minderjarigen met ouders met een inreisverbod.
-
EAUT aanpassing wet arbeid vreemdelingen (WAV) april 2020
open minus -
EAUT onderzoekers beëindiging parallelle toelatingsregeling april 2020
open minus -
Analyse Chavez Vilchez II februari 2020
open minus -
EAUT essentieel startup personeel januari 2020
open minus -
Infographic Chavez Vilchez II januari 2020
open minus -
Analyse Chavez Vilchez I november 2018
open minus -
Monitor naturalisatie en optie november 2018
open minus -
Managementsamenvatting eindrapportage onderzoek directie dienstverlenen juli 2017
open minus -
Rapport klantervaringsonderzoek IND COA en DTenV
open minus -
Gezinshereniging van derdelanders in Nederland mei 2017
open minus -
Evaluatie gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid juni 2016
open minus -
EAUT invoering richtlijn Intra Corporate Transferees maart 2016
open minus -
Rapport RANOV en afgewezen naturalisatieverzoeken maart 2015
open minus -
Monitor Kennismigraten kwantitatieve analyse juni 2013
open minus -
Quick scan wijziging van de Rijkswet op het Nederlanderschap mei 2013
open minus -
Reguliere Migratietrends (periode 2008-2011) februari 2013
open minus -
Trendrapportage naturalisatie en optie (periode 2007-2011) november 2012
open minus -
Rapport Analyse inburgeringsvereiste RANOV juli 2012
open minus -
EAUT stroomlijning toelatingsprocedure november 2012
open minus -
Trendrapportage Naturalisatie (periode 2006-2010) november 2011
open minus -
Trendrapportage Naturalisatie VI (periode 2005-2009) 2011
open minus -
Evaluatie gevolgen beëindiging categoriaal beschermingsbeleid Irak september 2011
open minus -
Evaluatie regeling Hoogopgeleiden september 2011
open minus -
Reguliere Migratietrends (periode 2008-2010) augustus 2011
open minus -
Gemeenschapsrecht en gezinsmigratie november 2009
open minus -
EAUT motie Spekman november 2009
open minus -
Monitor Inburgeringsexamen buitenland augustus 2009
open minus -
Monitor Kennismigrantenregeling (2008) februari 2009
open minus -
EAUT Wetgeving Modern Migratiebeleid februari 2009
open minus -
Bijstand W en verblijfsvergunning december 2008
open minus -
EUAT Naar een effectievere asielprocedure en een effectiever terugkeerbeleid juli 2008
open minus -
Evaluatie Gendergerelateerd Vreemdelingenbeleid in Nederland juli
open minus -
EAUT blauwdruk modern migratiebeleid april 2008
open minus -
Monitor inburgeringsexamen buitenland april 2008
open minus