IND hervat uitreiking verblijfsstickers aan vluchtelingen uit Oekraïne

Last update: 6 oktober 2022

De IND gaat weer van start met het uitreiken van verblijfsstickers aan vluchtelingen uit Oekraïne. Er kunnen de komende weken 20.000 vluchtelingen langskomen bij een van de drie tijdelijke IND-locaties in Amsterdam (CEC-Amsterdam), Rotterdam (Ahoy) en Assen (opvangcentrum voor Oekraïners). Begin september is vanwege een tekort aan grondstoffen voor het echtheidskenmerk op de sticker besloten om het uitreiken tijdelijk te pauzeren.

Online afspraak maken

Het is vanaf vandaag mogelijk om in de online afsprakenplanner een afspraak te maken voor de periode 12 tot en met 31 oktober 2022. Een vluchteling uit Oekraïne moet minimaal een week ingeschreven staan in de BRP om een verblijfssticker in ontvangst te kunnen nemen. Voor vluchtelingen uit Oekraïne die vanaf eind oktober Nederland binnenkomen wordt een ander proces ingericht. Hierover volgt later meer.

Bewijs van verblijf

De visumvrije periode verloopt voor steeds meer Oekraïners. Met de sticker tonen zij aan rechtmatig in Nederland te verblijven, omdat ze onder de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming(RTB) vallen. Het is geen reisdocument. De sticker is vanaf 1 november 2022 nodig om te kunnen werken.